Δημοτικό Συμβούλιο: Να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η Φασκομηλιά

Δημοτικό Συμβούλιο: Να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η Φασκομηλιά

Τη θέση του Χρήστου Διονυσόπουλου να κηρυχθούν οι λόφοι της Φασκομηλιάς στη Βουλιαγμένη και του Μπαράκου στη Βάρη ως αρχαιολογικοί χώροι Α’ προστασίας υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018, ο Χρήστος Διονυσόπουλος, ως εμπειρογνώμων του Δήμου σε θέματα αρχαιοτήτων και τοπικής ιστορίας, έκανε μια αναλυτική και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των επιγραφικών ευρημάτων στους δύο λόφους.

tspg

Ένα “ανοιχτό επιγραφικό μνημείο” χαρακτήρισε ο ομιλητής το λόφο Μπαράκο της Βάρης, όπου όπως περιέγραψε γλαφυρά βοσκοί κατά την αρχαιότητα σκάλιζαν παραστάσεις πλοίων της εποχής, ενώ άφηναν και το στίγμα τους με διάφορες φράσεις.

Μάλιστα μία επιγραφή ειδικά φαίνεται να λειτουργεί σαν μήνυμα από τον 5ο π.Χ. αιώνα στη σύγχρονη εποχή, όπου η αξία των αρχαίων μνημείων υποτιμάται πολλές φορές μπροστά στην τρέχουσα αξία της γης και στην προοπτική του κέρδους:

“Είμαι το μνήμα του βοσκού Τεισίου και δεν επιτρέπω να με καταστρέψεις” γράφει ο αρχαίος μας γείτονας για να προστατεύσει το χώρο του.

Ως προς τη Φασκομηλιά, ο Χρήστος Διονυσόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι παρέλειψαν να εντάξουν το λόφο σε καθεστώς απόλυτης προστασίας στο παρελθόν όταν εντάχθηκε η Λίμνη, με το σκεπτικό ότι οι επιγραφές ήταν φερτές. Τη θέση αυτή όμως αναίρεσαν στη συνέχεια, παραδεχόμενοι ότι οι επιγραφές αποτέλεσαν στοιχεία της περιοχής. Ο ομιλητής επανέλαβε την καταγγελία του από μικροφώνου ότι πάνω σε μια αρχαία επιγραφή έχει χτιστεί πρόσφατα μια τσιμεντένια στήλη, καταστρέφοντας την αρχαιότητα αυτή.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε ομόφωνα να υιοθετήσει ψήφισμα προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο να ζητείται η υπαγωγή της Φασκομηλιάς και του λόφου Μπαράκου στο ανώτερο καθεστώς προστασίας.

Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο, μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει σε αξιοποίηση των οικοδομικών τετραγώνων που έχει στην ιδιοκτησία της επί της Φασκομηλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον είχε και η καταγγελία του Θάνου Ματόπουλου, ότι η Πολεοδομία του Δήμου εξέδωσε πρόσφατα μια άδεια μικρών εργασιών για τα συγκεκριμένα σημεία, μια ενέργεια που κατά τον επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης, ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση των ακινήτων.