Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας: 3 δεκαετίες προσφοράς στα πιο ευάλωτα παιδιά

Απολογισμός αγάπης και κάλεσμα ενίσχυσης

Δεν ήταν μια εθιμοτυπική κοπή βασιλόπιτας για τον Σύλλογο Φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας η εκδήλωση στις 22 Φεβρουαρίου που συγκέντρωσε στο Riviera Coast τα μέλη και τους πολυπληθείς υποστηρικτές του Συλλόγου. Ήταν ένας εορτασμός και μια αφορμή απολογισμού για τη συμπλήρωση άνω των 30 χρόνων από το 1991, όταν οι πρώτες εθελόντριες της πιο ευαίσθητης δομής που φιλοξενεί η περιοχή, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα φιλανθρωπικό σωματείο για να αποκτήσει η δράση τους μεγαλύτερη εμβέλεια και αποτελεσματικότητα. 

Η αναβολή της εκδήλωσης από το 2021 ήταν επιβεβλημένη λόγω των μέτρων της πανδημίας. Αλλά η ανακεφαλαίωση μιας ιστορικής πορείας αλληλεγγύης δεν μπορούσε να ματαιωθεί. Η παρουσία του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντωνίου στην εκδήλωση υπογράμμισε και από μία διαφορετική θεσμική σκοπιά τη θέρμη με την οποία η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την πολύτιμη αυτή και διαχρονική προσφορά.

Απολογισμός αγάπης

Τρεις δεκαετίες νωρίτερα η φροντίδα του κράτους για τα παιδιά με αναπηρίες βρισκόταν σε υποτυπώδες επίπεδο το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θα θεωρούνταν το λιγότερο αναξιοπρεπές. Την αρχική κινητοποίηση γυναικών εθελοντών της περιοχής να συνδράμουν τις υπηρεσίες της δομής αλλά πρωτίστως τα παιδιά που διαβιούσαν εντός της δομής πυροδότησαν οι πολύ πιεστικές ανάγκες: Ακόμη και τα είδη διατροφής ήταν εν ανεπαρκεία τότε, μέσα σε υποδομές που είχαν χτιστεί τα μεταπολεμικά χρόνια. Σύντομα έγινε εμφανές ότι μόνο η μορφή του Σωματείου θα μπορούσε να επιλύσει μια σειρά διαδικαστικά προβλήματα στην παροχή βοήθειας, οργανώνοντας παράλληλα και την διάχυτη διάθεση της τοπικής κοινωνίας να συνδράμει στο έργο της δομής. 

Ο Σύλλογος έχει εγκεκριμένο καταστατικό και διοικείται από το 5μελές του Συμβούλιο. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί δημόσια γενική συνέλευση όπου παρουσιάζονται τα πεπραγμένα της διοίκησης και ο οικονομικός απολογισμός. Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός του Συλλόγου ελέγχονται από τις εποπτεύουσες αρχές και δημοσιοποιούνται στη «Διαύγεια».

Ωστόσο, εκτός από τις τυπικότητες -διαδικασίες ασφαλώς απαραίτητες για να τεκμαίρεται η διαφάνεια στη διαχείρηση των οικονομικών και των δωρεών- η ίδια η δράση του Συλλόγου, ορατή διά γυμνού οφθαλμού στην καθημερινότητα των παιδιών, είναι ο πλέον εύγλωττος απολογισμός. 

Σε επίπεδο υποδομών ξεχωρίζει μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων το μεγάλο έργο του 2013, όταν ο Σύλλογος έλαβε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια μεγάλη δωρεά των 750.000 ευρώ για την ανακαίνιση των κτηρίων και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Μια τεράστια ευθύνη η οποία διεκπεραιώθηκε στο ακέραιο τρία χρόνια μετά. Με πόρους που συγκέντρωσε ο Σύλλογος ανακαινίστηκε επίσης προ λίγων ετών το κτήριο («Μπάκαλα 1») στο οποίο τα παιδιά κάνουν τις εργοθεραπείες τους.

Μια σημαντική εργασία υποδομής ολοκληρώθηκε το 2020 με δαπάνες του Συλλόγου στις οποίες συνέβαλε και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όταν τοποθετήθηκαν περιμετρικά στην έκταση της δομής φωτιστικά με ηλιακά πάνελ για μεγαλύτερη ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Πέρα όμως από τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών, ο Σύλλογος Φίλοι του ΠΙΚΠΑ προσφέρει «ψυχή» και έμπρακτη αγάπη: Συμβάλλοντας στην ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, μέλη του Συλλόγου συνοδεύουν τρόφιμους σε βόλτες στην πόλη, σε καφετέριες και σε άλλες συμβατές ανά περίπτωση δραστηριότητες. Στόχος είναι η κοινωνικοποίηση και η «δωρεά» παραστάσεων σε άτομα τα οποία η πολιτική πρόνοιας του ελληνικού κράτους καταδίκασε να ζουν εντός περίκλειστων δομών. 

Στα πεπραγμένα της τελευταίας διοίκησης που ανέλαβε υπό αντίξοες συνθήκες το 2021, εν μέσω πανδημίας και πολλών περιορισμών ακόμα και για επισκέψεις στη δομή, αναφέρθηκε στην εκδήλωση η πρόεδρος Ντίνα Γιάτση Κωνσταντέλλου.

Μεταξύ αυτών, ο εξοπλισμός των χώρων ξεκούρασης των παιδιών με νέους καναπέδες, τηλεοράσεις και κλιματιστικό, αγορές καθημερινών ειδών από σούπερ μάρκετ αξίας 8.500 ευρώ, η δωρεά 20 τάμπλετ για να κάνουν τα παιδιά διαδικτυακό μάθημα και το σημαντικότερο ίσως, η συνοδεία των παιδιών σε γεύματα, θέατρα και αθλητικές διοργανώσεις εκτός του ιδρύματος.

Οι στόχοι για το επόμενο διάστημα εντοπίζονται στο κομμάτι των δραστηριοτήτων: Ο Σύλλογος συγκροτεί μια ομάδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εικαστικούς και μουσικούς για μια ποιοτική απογευματινή απασχόληση. 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Ο Σύλλογος Φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα τη διασύνδεση της κοινωνίας των πολιτών με τη δομή, ξεπερνώντας κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια που έχει η δημόσια διοίκηση.

Καθώς το ΠΙΚΠΑ (που σήμερα ονομάζεται Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας) ανήκει σε μια ευρύτερη υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο έχει στην ευθύνη του άλλες 7 δομές προστασίας παιδιών και ΑμεΑ στην Αττική, ήταν αδύνατο πρακτικά και διοικητικά να κατευθύνει κανείς μια δωρεά στοχευμένα στη συγκεκριμένη δομή ώστε να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. 

Οι άνθρωποι του Συλλόγου Φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας ζητούν την καλή βούληση της τοπικής κοινωνίας και στηρίζονται στη μικρή ετήσια συνδρομή των 25 ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλαπλασιαστικό τρόπο φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως έχει δείξει η ιστορία προσφοράς 30 ετών. 

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας