Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Φρενάρει δικαστικά ο Δήμος το «Project Voula»

Ακαριαία και εμπεριστατωμένη ήταν η αντίδραση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην κίνηση του επενδυτικού κεφαλαίου που αγόρασε από το Ίδρυμα Μπενάκη τα 71 στρέμματα στην περιοχή Νέα Κάλυμνος της Βούλας (τα λεγόμενα οικόπεδα Κόνιαρη) να αιτηθεί την ένταξή του στις διατάξεις περί «στρατηγικών επενδύσεων».

Η δημοτική αρχή με δύο εξώδικες δηλώσεις της, προς τη διοίκηση του Οργανισμού Enterprise Greece που έθεσε προς ολιγοήμερη τυπική διαβούλευση το επενδυτικό σχέδιο αλλά και προς την επενδυτική εταιρεία VHPH Properties που κατέθεσε τη σχετική πρόταση, εξέθεσε αναλυτικά τις ανακρίβειες με τις οποίες επιχειρείται η ταχεία αδειοδότηση του έργου, τη θέση του Δήμου για τους όρους δόμησης που μπορούν να ισχύσουν στην περιοχή βάσει των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κατέστησε σαφές ότι η δικαστική οδός στο εξής θα ακολουθείται σε κάθε βήμα της διαδικασίας, αντικρούοντας κάθε εξέλιξη που υπονομεύει τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Σε μια κίνηση που αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κυβερνητική υποστήριξη, το Enterprise Greece, που είναι ο εθνικός φορέας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Eξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στις 17 Φεβρουαρίου 2021 ότι το επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε φάκελο για να ενταχθεί στον νόμο 4608/2019 για την «προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων», θέτοντας σε διαβούλευση τα στοιχεία του έργου. Η υποτιθέμενη αυτή διαβούλευση έληξε στις 4 Μαρτίου 2021, ενώ η μοναδική παρατήρηση που κατατέθηκε ήταν αυτή της δημοτικής αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, η οποία συνοψίζοντας μια νομική επιχειρηματολογία κατέληγε στη θέση ότι «η προτεινόμενη επένδυση δεν μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων».

Η αίτηση των νέων ιδιοκτητών της έκτασης ζητά την ένταξη του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις που μπορούν να λάβουν το «κίνητρο ταχείας αδειοδότησης». Επί της ουσίας, ζητούν οι χωροταξικές και άλλες άδειες να εκδοθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες στενές προθεσμίες, παρακάμπτοντας την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Σημειωτέον ότι ο Δήμος των 3Β έχει ήδη αναστείλει κάθε έκδοση αδειών έναρξης εργασιών και οικοδομικών αδειών για τα αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή, εν αναμονή της έγκρισης τροποποίησης των όρων δόμησης που αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αντίθετα από τους φόβους που εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η παράταξη της αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, η αίτηση δεν αφορά στην κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που θα επέτρεπε μια κατ’ εξαίρεση έγκριση όρων δόμησης.

Η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου αντιθέτως υιοθετεί τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης της περιοχής, δηλαδή το 0,6 (που ο Δήμος βάσει πολεοδομικής μελέτης για τη υλοποιηθείσα δόμηση της περιοχής έχει εισηγηθεί να κατέβει στο 0,3). Ωστόσο, η αξιολόγηση του Enterprise Greece που καταλήγει ότι «πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στις διατάξεις του Ν.4608/2019 ως Στρατηγική Επένδυση 1», καταγράφει κάποιες εξόφθαλμες ανακρίβειες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει αναληθώς ότι η επιτρεπόμενη χρήση στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα είναι αυτή της «αμιγούς κατοικίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι «αποκλειστικής κατοικίας», δηλαδή δεν επιτρέπονται ούτε καταστήματα πρώτης ανάγκης, πολλώ δε μάλλον τουριστικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής, η χρήση αμιγούς κατοικίας με την παράλληλη επιδίωξη τουριστικής ανάπτυξης «έρχεται σε αντίθεση με τον ως άνω υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής» και επιδεινώνει τους όρους διαβίωσης στον οικισμό καθώς «προσθέτει άλλες, μη σύμφωνες προς τη λειτουργία του χρήσεις (καθώς επιδιώκει την τουριστική ανάπτυξη) και αφετέρου, γιατί νοθεύει την υπάρχουσα χρήση κατοικίας με την αντικατάστασή της από την αμιγή».

Ο Δήμος επιπρόσθετα υποστηρίζει ότι «η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη πολεοδομικά και περιβαλλοντικά», αφού «ο μεσοσταθμικός συντελεστής δόμησης της περιοχής, που έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα ανέρχεται με βάση πρόσφατη ειδική μελέτη υπολογισμού της δόμησης της περιοχής, σε 0,89». Ως συμπέρασμα, «το προτεινόμενο επενδυτικό έργο έρχεται σε αντίθεση και με την φέρουσα οικιστική ικανότητα της περιοχής κατά παράβαση του άρθρ. 24 παρ. 2 του Συντάγματος».

Στις εξώδικες δηλώσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προδιαγράφεται και η συνέχεια της τακτικής του, που μόνο «ταχεία αδειοδότηση» δεν πρόκειται να επιτρέψει. Οι νομικοί του Δήμου βλέπουν στην υπόθεση «απόπειρα παράνομης καταστρατήγησης πολεοδομικών ρυθμίσεων οι οποίες ισχύουν σήμερα για τη Δημοτική Ενότητα Βούλας προς σκοπό οφέλους», και προαναγγέλλουν ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα για ποινικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη της δημοτικής διοίκησης, ετοιμάζεται ήδη αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ακόμη αναμένεται να δημοσιευτεί καθώς και αίτηση για αναστολή εκτέλεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η ένταξη της πρότασης στις «στρατηγικές επενδύσεις».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 30, Μάρτιος 2020


Επικαιροποίηση:

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δημοσιοποίησε ότι προχώρησε σε μήνυση για υποβολή ψευδών στοιχείων και υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως του Ν. 1599/1986 από τους νόμιμους εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας των πρώην οικοπέδων του κληροδοτήματος Κόνιαρη, κατά την διαδικασία ένταξης επενδυτικού σχεδίου προς διαβούλευση στην εταιρεία Enterprise Greece στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Συγκεκριμένα η μήνυση αναφέρεται στην απόπειρα της εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει 70 στρέμματα στη Βούλα πρώην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μπενάκη, να εντάξει την αξιοποίηση της έκτασης στις διατάξεις του νόμου 4608/2019 (περί στρατηγικών επενδύσεων).

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement