Τα πολύχρωμα λουλούδια στις νησίδες της παραλιακής λεωφόρου αλλά και στα πάρκα ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν της Βουλιαγμένης.
Το παραδοσιακό αυτό “κόλλημα” του Γρηγόρη Κασιδόκωστα επεκτάθηκε με τη συνένωση των τριών Δήμων και σε Βούλα και Βάρη, σαν ενιαία αισθητική επιλογή όταν ανέλαβε το 2010 τα ηνία του καλλικρατικού Δήμου.
Το 2014 όμως, τη χρονιά των δημοτικών εκλογών, τα λουλούδια στους δημόσιους χώρους έγιναν ένα από τα ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Ο επικεφαλής τότε της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έβλεπε στα νούμερα του προϋπολογισμού του ενιαίου Δήμου ιλιγγιώδη ποσά για τον καλλωπισμό των 3Β με τις φυτεύσεις. Οι κατηγορίες του για “σπατάλες με τις κηποτεχνίες και τα λουλουδάκια” έπεισαν όσους προέκριναν μια συνετή οικονομική διαχείριση και απομάκρυναν ταυτόχρονα όσους πίστευαν στο “μοντέλο της Βουλιαγμένης” ως ιδανικό για εφαρμογή στις τρεις πόλεις που ενώθηκαν.
Τολμηρό σχέδιο
Τελικώς, η εκλογή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ως νέου δημάρχου των 3β δεν σηματοδότησε την εγκατάλειψη των λουλουδιών.
Με ένα τολμηρό σχέδιο και με την επαγγελματική προσήλωση των εργαζομένων και των υπευθύνων γεωπόνων της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, βρέθηκε η “χρυσή τομή”. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα λουλούδια εξακολούθησαν να διακοσμούν το δημόσιο χώρο του Δήμου χωρίς όμως να εκταμιεύονται τα ποσά που δίνονταν σε προμηθευτές. Η καινοτομία αυτή βρίσκεται, όχι τυχαία, στη Βουλιαγμένη και δεν είναι άλλη από το Δημοτικό Φυτώριο.
Αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουν φυτεύσει περίπου 17.000 άνθη, εκ των οποίων 6.000 κυκλάμινα. Μόνο στη νησίδα της οδού Απόλλωνος στο Λαιμό, μεταξύ της πλαζ του Αστέρα και της ελεύθερης δημοτικής παραλίας, όπου τους συναντήσαμε, οι άνθρωποι του Πρασίνου φύτεψαν 600 γλαστράκια κατακόκκινα κυκλάμινα.
Όπως αναφέρει η γεωπόνος του Δήμου, Αννέττα Ρούσσου, “κανείς δεν μας πίστευε όταν ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο ως αδύνατο να έχεις σε δημοτική δομή παραγωγή εποχιακών λουλουδιών και ειδικά κυκλάμινων”.
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει ένα κλειστό θερμοκήπιο και άλλους δύο ανοιχτούς χώρους. Εκεί πραγματοποιεί αυτό που κανείς άλλος Δήμος της Αττικής (τουλάχιστον) δεν έχει τολμήσει: Παράγει λουλούδια από σπορόφυτα που αγοράζει.
150.000 ευρώ το χρόνο κέρδος
Το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό:
Ένα εποχιακό λουλούδι κόστιζε στον Δήμο 4,5 ευρώ το ένα, ενώ το κυκλάμινο ήταν ακριβότερο και έφτανε τα 5,5 ευρώ το ένα. Τα σπορόφυτα αντιθέτως κοστίζουν 0,19 ευρώ το ένα και τα κυκλάμινα 1,03 ευρώ το ένα.
Μιλώντας για τα δεδομένα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εκτιμά πως γίνεται οικονομία της τάξης των 150.000 ευρώ ετησίως με αυτή τη μέθοδο!
Η υπηρεσία φυτεύει δύο φορές το χρόνο. Τα καλοκαιρινά εποχιακά λουλούδια που φυτεύονται στα 3Β (κατιφές, σάλβια, πετούνια, αγήρατος και σελόσια) φτάνουν τα 30.000. Τον χειμώνα μπαίνουν κυκλάμινα και πανσέδες.
Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν αν οι άνθρωποι της υπηρεσίας δεν αντιμετώπιζαν το έργο τους με αγάπη και μεράκι. Και αυταπάρνηση προσθέτει όποιος γνωρίζει πόσο λίγοι στον αριθμό είναι.
Κοινωνική εργασία για καταδίκους
Λίγοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει κοινωνική εργασία μια ιδιαίτερη κατηγορία συμπολιτών μας.
Άνθρωποι που καταδικάστηκαν στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις, αντί να εκτίουν ποινή σε φυλακή, βοηθούν το έργο του Πρασίνου, φυτεύοντας λουλούδια. Εισαγγελέας παρακολουθεί στενά και σε συνεργασία με τον Δήμο την εργασία αυτή που επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο ένα έργο ουσίας, αντί να τροφοδοτεί το νοσηρό σοφρωνιστικό σύστημα της χώρας με υπεράριθμους τροφίμους.
Ας σκεφτούμε λοιπόν την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε λουλούδια στα δημοτικά παρτέρια, ότι πίσω από το καθένα βρίσκονται πολλές ιστορίες!
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 19 Νοεμβρίου 2016)