Κάτω από τη βάση η Ελλάδα στα δικαιώματα των gay

Κάτω από τη βάση η Ελλάδα στα δικαιώματα των gay

Με αφορμή το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας που ενέκρινε τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, το περιοδικό Economist δημοσίευσε έναν χάρτη με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών στις χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, δεν περνά τη βάση. Βρίσκεται περίπου στα μέσα της σχετικής λίστας, στην 21η θέση, με ποσοστό μόλις 39%, κάτω από την Αλβανία και την Ιρλανδία και σε λίγο καλύτερη θέση από τη Γεωργία.

tspg

Η Διεθνής Ένωση για Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Διεμφυλικά άτομα, γνωστή ως ILGA, σε εκτενή της μελέτη ερεύνησε τα δικαιώματα της γκέι κοινότητας σε 49 ευρωπαϊκές χώρες και στη συνεχεία αποκάλυψε τον βαθμό αποδοχής της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στα κράτη αυτά.

Όπως αποκαλύπτει ο χάρτης, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σουηδία και η Κροατία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, οι χώρες με τη μικρότερη αποδοχή στα δικαιώματα των γκέι είναι η Ουκρανία, η Αρμενία, η Ρωσία και τελευταίο το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου της σχετικής λίστας (21η θέση) σχετικά χαμηλά στη λίστα με ποσοστό 39%. Από πάνω της βρίσκεται η Ιρλανδία κι από κάτω της η Γεωργία.

Το παράδοξο, σύμφωνα με την μελέτη, είναι πως υψηλά στη λίστα βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, που θεωρούνται αυστηρά καθολικές χώρες με συντηρητικές αντιλήψεις σε τέτοια ζητήματα.

Ιδού η αναλυτική λίστα παρακάτω:

Σήμερα, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν νομικά το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου: το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλες δώδεκα αναγνωρίζουν μια μορφή πολιτικής ένωσης ή συμβίωσης. Αρκετές είναι όμως οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου αυτό τον καιρό το θέμα επανεξετάζεται και αναμένονται αλλαγές.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρητικά, ο νόμος δεν απαγορεύει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πηγή

Φωτογραφία: Angelo Nairod Persico