Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Πόλη για να Ζεις

Ηχηρή παρέμβαση παράταξης Κωνσταντέλλου: “Για τη Βουλιαγμένη που αγαπάμε”

Μια αναλυτική διακήρυξη για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Κωνσταντέλλου στη Βουλιαγμένη και την αφοσίωση των μελών της διοικούσας παράταξης στο έργο που έγινε και στο έργο που σχεδιάζεται δημοσιοποίησε η παράταξη “Πόλη για να ζεις”. Το κείμενο υπογράφουν όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης αλλά και τα αναπληρωματικά μέλη των οργάνων.

Συγκεκριμένα οι:

Μαρία Φουρναράκη, Διονύσης Γεωργουλόπουλος, Σωτήρης Ελευθερίου, Γιώργος Κοκολέτσος, Στυλιανή Σκουλάξενου, Δημήτρης Κακογιαννάκος, Νίκος Νανούρης, Μαρία Σταματέλλου, Ζάχος Αναστασιάδης, Νίκος Κρέζος, Δημοσθένης Γκικάκης, Αντωνία Ζούμπου – Σταμπουλή, Κατερίνα Βαμβακούση, Βαλεντίνη Λυκιαρδοπούλου – Ροδοπούλου, Αγκουστίν Στογιάνι

Στο κείμενο γίνεται μια αναλυτική παράθεση των έργων που ξεχώρισαν για την ενίσχυση του πρασίνου και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της πόλης, με ιδιαίτερες αναφορές στα μεγάλα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη: Τα αντιπλημμυρικά έργα, την ανάπλαση της πλατείας Νυμφών και βέβαια τη μαρίνα Βουλιαγμένης, ένα έργο που επισημαίνεται ότι δρομολογήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν πρόκειται απλώς για μια εντυπωσιακή λίστα παρεμβάσεων που δείχνουν ότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει ιδιαίτερα ψηλά στις προτεραιότητές του τη Βουλιαγμένη. Πρόκειται και μια σημαντική δήλωση συσπείρωσης της παράταξης που παίρνει σύσσωμη θέση υπέρ της κεντρικής φιλοσοφίας των πρωτοβουλιών: Διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης, διαχείριση των προβλημάτων, συντήρηση και εκσυγχρονισμός των υποδομών.

Δεν μπορεί να μπαίνει τυχαία και μια ειδική παράγραφος για τις δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται και κλιμακώνονται με την Εκκλησία της Ελλάδος. Εκεί η ομάδα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου δηλώνει με νόημα:

Σε αυτή τη διαμάχη, που θα κρίνει εν τέλει την ταυτότητα της Βουλιαγμένης, απαιτείται γνώση και νομικά «όπλα», αποφασιστικότητα που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ιστορική συνείδηση και αγάπη για την περιοχή, αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοτικού συμφέροντος και της κοινοχρησίας. Και επειδή όλα αυτά τα διαθέτει, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του έργου του Πατρίκιου Καραγεώργου και του Γρηγόρη Κασιδόκωστα που διαφύλαξαν τη Βουλιαγμένη «ως κόρην οφθαλμού».

Αναλυτικά το κείμενο


Η φύση αλλά και οι προηγούμενες γενιές, κληροδότησαν στην Αττική και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο έναν τόπο μοναδικό, το πετράδι στο στέμμα της νέας μεγάλης μας πόλης, τη Βουλιαγμένη μας. Και οι κάτοικοί της το 2019 μας εμπιστεύτηκαν εκ νέου την τύχη των κοινών πραγμάτων αυτής της υπέροχης πόλης με ευρύτατη πλειοψηφία, εναποθέτοντας μεγάλη ευθύνη στους ώμους μας:

 • Να διαφυλάξουμε τη μοναδική φυσιογνωμία της.
 • Να διαχειριστούμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς της.
 • Να συντηρήσουμε τις βασικές υποδομές της και να δημιουργήσουμε νέες.

Σήμερα και ενώ στη Βουλιαγμένη ήδη έχουν εγκατασταθεί 2 μεγάλα εργοτάξια, υλοποιώντας έργα υποδομής αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ταλαιπωρώντας ίσως κάποιους ή δημιουργώντας αισθήματα αβεβαιότητας για το μέλλον της πόλης σε άλλους, απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας με ευθύνη και τους δηλώνουμε ξεκάθαρα:

 • Η Βουλιαγμένη μας θα παραμείνει όσο πράσινη και όσο όμορφη την παραλάβαμε από τους γονείς μας.
 • Θα παραδώσουμε περισσότερα δέντρα, περισσότερο κοινόχρηστο χώρο και πιο λειτουργικές υποδομές σε σχέση με όσα παραλάβαμε από τις προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις.
 • Βεβαιώνουμε ότι για τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η Βουλιαγμένη ήταν και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, όπου δεν συγχωρούνται λάθη ή παραλείψεις.

Το δίκτυο υπόγειων αγωγών για τα όμβρια ύδατα είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο τεχνικό έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην πόλη μας, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί, θα αφήσει στο παρελθόν τους γνωστούς σε όλους μας πλημμυρισμένους δρόμους. Δυστυχώς, η Βουλιαγμένη δεν διέθετε ούτε ένα μέτρο τέτοιου αγωγού μέχρι σήμερα.

Η ανάπλαση της πλατείας Νυμφών θα είναι το πιο όμορφο έργο αυτής της δημοτικής θητείας. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος «άκουσε» τους κατοίκους, άλλαξε ριζικά τα πρώτα σχέδια μετατρέποντας την πλατεία σε «κήπο» και σύντομα θα έχουμε μια κεντρική πλατεία σημαντικά μεγαλύτερη, με περισσότερα δέντρα και φυτεύσεις από σήμερα, χωρίς πλάκες, τσιμέντο και άσφαλτο, με παγκάκια για όλους και χωρίς τραπεζοκαθίσματα.

Η αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης, ένα έργο που δρομολόγησε το ελληνικό Δημόσιο (και όχι ο Δήμος) από το 2016, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή μας και γι’ αυτό την αγκάλιασε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και δύο ακόμη δημοτικές παρατάξεις:

 • Έχει αυστηρότατες περιβαλλοντικές διασφαλίσεις για τη φάση κατασκευής και λειτουργίας και έλαβε την έγκριση του «πράσινου» Ε’ τμήματος του ΣτΕ.
 • Θα αναβαθμίσει την ξεπερασμένη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά αλλά και επικίνδυνη, σε αρκετά σημεία της πλέον, λειτουργία μιας λιμενικής εγκατάστασης της δεκαετίας του ’60.
 • Θα καταστήσει τη Βουλιαγμένη κορυφαίο προορισμό για ποιοτική κατηγορία παγκόσμιων επισκεπτών, αλλά θα γίνει και χώρος ήπιας αναψυχής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Μέσα σε μικρό διάστημα λίγων ετών, η Βουλιαγμένη μας έγινε επίκεντρο πολύ σημαντικών παρεμβάσεων:

Υποδομές:

 • Ανακατασκευάστηκε ολικά το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, με τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και τον στίβο να εκπληρώνουν πλέον τις υψηλότερες προδιαγραφές για τους αθλούμενους, τα παιδιά μας.
 • Ανακατασκευάστηκαν 5.000 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίων, ένα έργο που είχε να πραγματοποιηθεί από το 1993.
 • Γκρεμίστηκαν οι παλαιές και ανακατασκευάστηκαν νέες καντίνες στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου, απομακρύνοντας μία από τις τρεις, μειώνοντας σημαντικά τις δομημένες επιφάνειες και αναβαθμίζοντας αισθητικά τις εγκαταστάσεις που μεταφέρθηκαν σε καταλληλότερες θέσεις αφαιρώντας 450 κυβικά μέτρα μπετόν, σίδερο και πλαστικού από την παραλία.
 • Επαναδημοπρατήθηκαν όλα τα δημοτικά ακίνητα (καντίνες και εστιατόρια) αφήνοντας στο παρελθόν τα ανείσπρακτα μισθώματα και εγκαινιάστηκαν νέες αξιόπιστες σχέσεις με επιχειρηματίες που σέβονται τη δημοτική περιουσία και την πόλη αυξάνοντας κατά 400% τις εισπράξεις του Δήμου. Σήμερα εξαντλούμε όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουμε για την είσπραξη των οφειλών του παρελθόντος.
 • Ολοκληρώθηκε η εκμίσθωση των δημοτικών χώρων στάθμευσης στη Βουλιαγμένη με μέριμνα, βάσει συμβατικής υποχρέωσης των εκμισθωτών, να διατίθενται δωρεάν θέσεις για τους δημότες.
 • Ανακατασκευάστηκαν με πιστοποιημένα σύγχρονα όργανα οι παιδικές χαρές στην Πλατεία 24ης Ιουλίου, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην οδό Ηούς, στο Μεγάλο Καβούρι και στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου. Η παιδική χαρά στο Μεγάλο Καβούρι, φτιαγμένη με φυσικά υλικά, πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον, είναι η ομορφότερη στο Δήμο μας.
 • Δημιουργήθηκε πιλοτικά (και σύντομα θα καταστεί μόνιμος) ο παραλιακός πεζόδρομος στο Καβούρι, με πλάτος 5,5 μέτρα για πεζούς και ποδήλατα και μήκος 1,3 χιλιόμετρα, συνδέοντας τη Βούλα με τη Βουλιαγμένη.
 • Αντικαταστάθηκε το σύνολο του δημοτικού φωτισμού σε όλη την περιοχή με την τοποθέτηση 828 φωτιστικών νέας τεχνολογίας (LED) στους δρόμους και 594 φωτιστικών ίδιας τεχνολογίας στα πάρκα και τις πλατείες.
 • Ανακατασκευάστηκαν, συντηρήθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία μετά από χρόνια τα 4 σιντριβάνια της Βουλιαγμένης.
 • Υπογειοποιήθηκε υποσταθμός της ΔΕΗ στην οδό Απόλλωνος και Λητούς.
 • Τοποθετήθηκαν, σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων, όργανα υπαίθριου γυμναστηρίου και 3 τραπέζια πινγκ πονγκ, ώστε οι συμπολίτες μας να αθλούνται δωρεάν σε 3 πάρκα Βουλιαγμένης.
 • Εκτελέστηκαν εργασίες ανάπλασης επέκτασης και ευπρεπισμού του Δημοτικού Κοιμητηρίου Βουλιαγμένης και ξεκίνησε η διάθεση οστεοθυρίδων μετά την κατασκευή χωνευτηρίου.
 • Συντηρήθηκε και ανακατασκευάστηκε το σύνολο από τα χαρακτηριστικά ξύλινα κολωνάκια στην περιοχή, κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου και της οδού Παντελεήμονος .
 • Επισκευάστηκαν και ανακατασκευάστηκαν σημαντικές υποδομές πυρασφάλειας και πυροφυλακής της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης, που δεν λειτουργούσαν για χρόνια.
 • Εντάχθηκε όλη η Βουλιαγμένη στο πρόγραμμα καφέ κάδων συλλογής οικιακών οργανικών απορριμμάτων.
 • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή παράλληλου αγωγού ακαθάρτων κατά μήκος της οδού Απόλλωνος στην Βουλιαγμένη, ένα έργο το οποίο προστάτεψε και αναβάθμισε την ποιότητα του νερού του όρμου της Βουλιαγμένης.

Πράσινο:

 • Φυτεύτηκαν 36 ανεπτυγμένοι φοίνικες (Ουασινγκτόνιες) στη νησίδα της παραλιακής λεωφόρου, αντικαθιστώντας τους προσβεβλημένους από έντομα παλαιούς φοίνικες για την αποκατάσταση της χαρακτηριστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.
 • Φυτεύτηκαν 14 νέα κυπαρίσσια (άνω των 3 μέτρων) στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Βουλιαγμένης.
 • Φυτεύτηκαν 550 νέα δενδρύλλια σε έκταση 2,7 στρεμμάτων στον όρμο Μαλτσινιώτη στο χώρο του παλιού εστιατορίου Νηρηίδες.
 • Φυτεύτηκε 1 ελιά 550 ετών στην κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης.
 • Έκλεισε οριστικά ο χώρος μεταφόρτωσης κλαδεμάτων δίπλα από το νεκροταφείο, μετά από δεκαετίες χρήσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες σημαντικές παρεμβάσεις:

 • Αντικατάσταση πεζοδρομίων (επιπλέον 3.500 τετραγωνικά)
 • Εργολαβίες οδοποιίας μετά τα αντιπλημμυρικά έργα (οδοί Παναγούλη, Δήμητρας, Πανός, Ιάσωνος κ.λ.π.)
 • Ανάπλαση και νέες φυτεύσεις στις πλατείες Παραθεριστών και Πανδώρας
 • Κατασκευή νέων ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ (στην οδό Περικλέους και στην παιδική χαρά Αγίου Παντελεήμονα)
 • Κυκλοφορικές ρυθμίσεις για μείωση ταχύτητας των οχημάτων (οδοί Ιάσωνος, Παναγούλη) με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και μείωση του πλάτους των οδοστρωμάτων.
 • Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στις εμπορικές ζώνες της Βουλιαγμένης και δημιουργία θέσεων στάθμευσης μονίμων κατοίκων στις επιβαρυμένες οδούς.

Η φιλοσοφία της διοίκησης Κωνσταντέλλου στη Βουλιαγμένη, την οποία στηρίζουμε ολόψυχα, είναι:

 • Περισσότερο πράσινο
 • Συντήρηση απαραίτητων υποδομών
 • Απομάκρυνση περιττού τσιμέντου
 • Διαφύλαξη πάση θυσία της φυσιογνωμίας της περιοχής απέναντι στα σχέδια αλλοίωσής της

Ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά βρίσκεται σήμερα σε σοβαρές δικαστικές διενέξεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την αλόγιστη και εντατική αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης σήμερα «περιουσίας της» στη Βουλιαγμένη (Φασκομηλιά, Ορφανοτροφείο, κεντρική Βουλιαγμένη).

Σε αυτή τη διαμάχη, που θα κρίνει εν τέλει την ταυτότητα της Βουλιαγμένης, απαιτείται γνώση και νομικά «όπλα», αποφασιστικότητα που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ιστορική συνείδηση και αγάπη για την περιοχή, αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοτικού συμφέροντος και της κοινοχρησίας. Και επειδή όλα αυτά τα διαθέτει, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του έργου του Πατρίκιου Καραγεώργου και του Γρηγόρη Κασιδόκωστα που διαφύλαξαν τη Βουλιαγμένη «ως κόρην οφθαλμού».

Με αυτή τη στάση και σε αυτή τη μάχη, μας βρίσκει όλους στο πλάι του!

Το μεγάλο αυτό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει την αμέριστη υποστήριξή μας. Συνεχίζουμε αταλάντευτοι ως ομάδα και δεν επιτρέπουμε η στάση μας να διαστρεβλώνεται και να παρερμηνεύεται από κανέναν κατά το δοκούν, προς εξυπηρέτηση εφήμερων προσωπικών στρατηγικών, όψιμων υπερασπιστών του περιβάλλοντος, από κανέναν.

Συναποφασίζουμε – Συμπλέουμε – Στηρίζουμε

Δημιουργούμε από κοινούμε τη δημοτική αρχή και το Δήμαρχο, τη Βουλιαγμένη που αγαπάμε.


Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ.Ε. Βουλιαγμένης

Μαρία Φουρναράκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Διονύσης Γεωργουλόπουλος

Σωτήρης Ελευθερίου

Σύμβουλοι Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης

Γιώργος Κοκολέτσος, Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης

Στυλιανή Σκουλάξενου

Δημήτρης Κακογιαννάκος

Νίκος Νανούρης

Αναπληρωματικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ.Ε. Βουλιαγμένης

Μαρία Σταματέλλου

Ζάχος Αναστασιάδης

Αναπληρωματικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης

Νίκος Κρέζος

Δημοσθένης Γκικάκης

Αντωνία Ζούμπου – Σταμπούλη

Κατερίνα Βαμβακούση

Βαλεντίνη Λυκιαρδοπούλου – Ροδοπούλου

Αγκουστίν Στογιάνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας