Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Γιατί εξαιρείται η μαρίνα Βουλιαγμένης από τη θερινή απαγόρευση οικοδομικών εργασιών

Τα λιμενικά έργα δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δήμου και δεν επηρεάζονται από την Κανονιστική Απόφαση του 1992 που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Βουλιαγμένης

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε το αίτημα του Αστέρα Βουλιαγμένης να εξαιρεθούν οι εργασίες ανακαίνισης της μαρίνας που ξεκίνησαν προ λίγων εβδομάδων από τη γενική απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που ισχύει από το 1992 στη Βουλιαγμένη.

Η πρόταση εξαίρεσης, βάσει της εισήγησης της δημοτικής αρχής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, ενώ αναμένεται να συζητηθεί προκειμένου να λάβει αποφασιστικό χαρακτήρα και στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που προγραμματίζεται να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια αποσπασματική ανάγνωση της πρότασης προσφέρεται άνετα για μικροπολιτική εκμετάλλευση, καθώς το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα μπορεί να εμφανιστεί ως ευνοούμενο ενός καθεστώτος εξαίρεσης, σε αντίθεση με το σύνολο των κατοίκων που υποχρεώνονται να διακόψουν κάθε εργασία. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική και πιο σύνθετη.

Όπως διευκρινίζουν πηγές της δημοτικής αρχής, τα λιμενικά έργα που συνιστούν και το 60%-70% των έργων ανακαίνισης της μαρίνας δεν υπόκεινται στην απαγόρευση της Κανονιστικής Απόφασης του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης.

Κι αυτό διότι αδειοδοτικές αρχές για τα λιμενικά έργα είναι η Γενική Διεύθυνση Λιμένων (Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ, Υπουργείο Περιβάλλοντος) και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Η Πολεοδομία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να επιβάλει διακοπή εργασιών στο κομμάτι αυτό.

Επιπλέον, η μαρίνα και τα έργα ανακαίνισης βρίσκονται μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης για την ησυχία του οποίου μεριμνά η Κανονιστική Απόφαση του 1992. Εκτός του ξενοδοχείου, η οικιστική περιοχή ξεκινά 1 χιλιόμετρο μακριά, στο Ορφανοτροφείο.

Η μόνη δικαιοδοσία του Δήμου των 3Β και της Πολεοδομίας αφορά στα χερσαία έργα της μαρίνας. Όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη του Δήμου, τυχόν δίμηνη διακοπή αποκλειστικά των οικοδομικών εργασιών στο χερσαίο κομμάτι είναι πιθανό να διακινδυνεύσει όλο το χρονοδιάγραμμα του εργοταξίου, που έχει προγραμματιστεί ώστε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είχε ως συνέπεια τα δυσάρεστα λιμενικά έργα να συνεχιστούν και για δεύτερο καλοκαίρι.

Εισήγηση της δημοτικής αρχής που δέχτηκε τόσο το κοινοτικό συμβούλιο όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν η θέσπιση περιορισμών για το θερινό εργοτάξιο και συγκεκριμένα η υποχρεωτική κίνηση όλων των βαρέων οχημάτων αποκλειστικά τις βραδινές ώρες, ώστε να μην επιβαρύνεται η κίνηση των οχημάτων στο Λαιμό. Συγκεκριμένα, η γνωμοδοτική απόφαση των δύο οργάνων που θα προωθηθεί προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει:

Προς αποφυγή κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και όχλησης κατά τη διάρκεια των ωρών μεγάλης επισκεψιμότητας στην περιοχή της χερσονήσου να ισχύσουν τα κάτωθι:
Α. Κίνηση βαρέων οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται στη χερσόνησο για εργασίες για όσο χρόνο αυτές διαρκέσουν από τη λήψη της απόφασης έως 30 Σεπτεμβρίου 2021:
Δευτέρα-Πέμπτη: από 20:00 μμ. έως 08:00 πμ.
Παρασκευή-Κυριακή: από 01:00 πμ. έως 08:00πμ.
Β. Για τις εργασίες μεγάλης όχλησης (κατεδαφίσεις, εκσκαφές, χρήση κομπρεσέρ κ.α) , αυτές θα εκτελούνται τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή μόνο) από 09:00 πμ. έως 14:30 μμ. για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου 2021.

Η ψήφος του Κύματος Ενωμένων Πολιτών ήταν παρόλ’ αυτά αρνητική. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του Νατάλη Πέτροβιτς στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: “Η κανονιστική ισχύει για όλες τις ιδιοκτησίες της Δ.Ε. Βουλιαγμένης. Εξάλλου η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων τις βραδυνές ώρες κοινής ησυχίας, θα προκαλέσει όχληση τους κατοίκους”.

Βέβαια, η εμπειρία από την ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος τα έτη 2018-19 έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί που δοκιμάστηκαν πρώτη φορά τότε, αποδίδουν, καθώς δεν καταγράφηκε κανένα παράπονο για όχληση από το μεγάλο εργοτάξιο.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας