Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Γιατί …ψηλώνουν τα κτήρια στις πόλεις;

Τα “παράθυρα” της πολεοδομικής νομοθεσίας και οι άμυνες του Δήμου

Ένταση στις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης και ανησυχία στους πολίτες του Λεκανοπεδίου προκαλεί η εικόνα πολλών νέων οικοδομών στην Αττική και όχι μόνο οι οποίες ξεχωρίζουν σε ύψος και επιβαρύνουν με εξόφθαλμα υπερβάλλοντες οικοδομικούς όγκους τον ορίζοντα. 

Πρόκειται για την εφαρμογή κατ’ εξαίρεση διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα, η οποία στο όνομα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των νέων κτηρίων έχει επιτρέψει υπό κάποιες προϋποθέσεις την επί τα χείρω αναθεώρηση των όρων δόμησης που ισχύουν για τους περισσότερους. «Η νομοθεσία αυτή παράγει εκτρώματα το 2012 αρχικά και εμπλουτίστηκε το 2021», όπως το έθεσε παραστατικά ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. 

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου, με αφορμή την είδηση μιας βιαστικής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη, λίγες ημέρες πριν η κοινοβουλευτική περίοδος ολοκληρωθεί λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με την νομοθέτηση αυτή, οι πρώην κοινότητες του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης εξαιρέθηκαν από το μπόνους δόμησης που ψηλώνει τα νέα κτήρια. 

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι η τροποποίηση αυτή γίνεται «προς ενίσχυση των σχετικών τοπικών κοινωνιών … λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων ιστορικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών» τους. Ο Δήμαρχος, σχολιάζοντας την τροπολογία, την χαρακτήρισε μεν «φωτογραφική», όμως συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη», διότι «φαίνεται ότι αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ και διευκολύνει την επιχειρηματολογία της αυτοδιοίκησης να επεκταθεί η προστασία σε όλους τους Δήμους με ανάλογα χαρακτηριστικά». Η επιλογή των συγκεκριμένων κοινοτήτων βασίστηκε στο γεγονός ότι αυτές προστατεύονταν από παλαιότερα βασικά διατάγματα περί «κηπουπόλεων». Η δημοτική αρχή των 3Β βάσιμα υποστηρίζει ότι από ανάλογα διατάγματα της ίδιας ακριβώς εποχής και με την ίδια επιχειρηματολογία προστατεύεται και η Βούλα. 

Τη διαμορφωθείσα κατάσταση τα τελευταία χρόνια συνόψισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Οι τελευταίες τροποποιήσεις του οικοδομικού κανονισμού έχουν αλλοιώσει πλήρως το ποσοστό της νόμιμης δόμησης. Ο συντελεστής 0,6 έχει γίνει 0,88 και ο συντελεστής 0,8 έχει γίνει 1,12 όπως έχουν υπολογίσει οι μηχανικοί του Δήμου μας. Έχουμε μόνο την ψευδαίσθηση για κάποιους ονομαστικούς συντελεστές, οι οποίοι στην πράξη ανεβαίνουν με ένα πλήθος εξαιρέσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η πίεση για μεγαλύτερη δόμηση ξεκινά από το ΤΕΕ και υποστηρίζεται από μερίδα της κυβέρνησης με ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό: «Θεωρούν την οικοδομή ακόμα και σήμερα ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά πρόκειται για μια ολέθρια λογική», είπε χωρίς περιστροφές ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή ότι «δεν κάνει κάτι», επικαλούμενη τις θορυβώδεις αντιδράσεις κάποιων παραλιακών δήμων που έχουν υποστηρίξει πολιτικά προσφυγές συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά συγκεκριμένων οικοδομικών αδειών. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απέκρουσε αποφασιστικά την κριτική αυτή, τονίζοντας ότι από το 2021 και την πρώτη νομοθέτηση των οικοδομικών εξαιρέσεων που επέτρεψαν να ανεγερθούν ψηλότερες οικοδομές, ήταν ο ίδιος που εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος εκπροσώπησε την αυτοδιοίκηση στη σχετική συζήτηση στη Βουλή. 

«Όλη η αυτοδιοίκηση αντιδρά από τότε και μάλιστα ομόφωνα καταδίκασε τον συγκεκριμένο νόμο», είπε εμφατικά. «Έτυχε σε εμένα να εκπροσωπήσω τότε την ΚΕΔΕ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και καταθέσαμε 81 αιτιολογημένες νομικά και πολιτικά τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, όμως δεν πέρασε ούτε μία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Και ανέλυσε: «Το κράτος θεωρεί παρία την αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει μαχαίρι και το πεπόνι και λαμβάνει ή όχι υπόψη τα όσα υποστηρίζουμε. Επικαλέστηκαν το εφεύρημα της στερεομετρίας και του συνολικού όγκου των κτηρίων και επέτρεψαν να ανέβουν οι οικοδομές σε ύψος και ορόφους αν καταλαμβάνουν μικρότερη επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό κατάργησαν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια». 

Η άμυνα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις εξελίξεις αυτές είναι διπλή, νομική και τεχνική: Αφενός θα υποστηρίξει με νομικά επιχειρήματα ότι υπάγεται στο ίδιο ακριβώς καθεστώς προστασίας με τη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, διεκδικώντας να λάβει εξαίρεση από το μπόνους ύψους στις οικοδομές. Το επίμαχο άλλωστε κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής: «Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του ύψους και συντελεστή δόμησης ούτε η απόκλιση από τους λοιπούς όρους δόμησης που ορίζονται με ειδικά διατάγματα τα οποία διέπουν τα διοικητικά όρια των περιοχών της περ. β) του άρθρου μόνου του από 20.71968 β.δ. (Δ’ 132)». Η αναφορά σε «ειδικά διατάγματα» αφορά και τη Βούλα αλλά και πλήθος άλλων περιοχών της χώρας. 

Αφετέρου, όπως έχει ήδη αναπτύξει πολλές φορές δημόσια ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ήδη συντάσσεται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που βρίσκεται στη Β’ φάση του, με το οποίο ο Δήμος θα επαναφέρει με Προεδρικό Διάταγμα τα μέγιστα ύψη των οικοδομών στην προγενέστερη κατάσταση, όπως δηλαδή όριζαν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 57, 2 Μαΐου 2023

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement