Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

“Γκρίζες ζώνες” διεκδικήσεων στο Ελληνικό χαράσσει ο Δήμαρχος Γλυφάδας

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου την “αρπακτική λογική” όπως είπε του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος με αγωγή διεκδικεί 40 στρέμματα δημοτικής γης και εγκαταστάσεων στο Ελληνικό

Βαριές κουβέντες για μια απίστευτη ιστορία διαδημοτικού …ιμπεριαλισμού ακούστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021. Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Δήμος Γλυφάδας κατέθεσε διεκδικητική αγωγή εναντίον του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, αξιώνοντας την κυριότητα μιας έκτασης 30 στρεμμάτων που σήμερα στεγάζουν αθλητικές και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις καθώς και 16 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε λόγο για “αρπακτική λογική” έναντι του Δήμου του, καταλογίζοντας στον Γιώργο Παπανικολάου “ερντογανισμό” και θράσος.

Κατά την άποψη του Δημάρχου Γλυφάδας τα σύνορα της πόλης του με το Ελληνικό πρέπει να μετατοπιστούν μετά το ρέμα της Ευρυάλης, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το γήπεδο ποδοσφαίρου των Σουρμένων, καθώς και ένας εκτεταμένος χώρος με αμαξοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης να …περάσουν στη Γλυφάδα. Το διεκδικούμενο κομμάτι συνορεύει με αλλά δεν περιλαμβάνει μέρος της έκτασης όπου αναπτύσσεται η επένδυση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Παρόλο που η πλευρά του Ελληνικού έχει πληθωρικά τοποθετηθεί για το θέμα με ανακοινώσεις και πριν τη συνέντευξη Τύπου, είναι άξιο απορίας γιατί η πλευρά του Δήμου Γλυφάδας επισήμως σιωπά για το θέμα και μόνο τοποθετείται μέσω ανώνυμων “πηγών” σε συγκεκριμένη τοπική ιστοσελίδα. Σε ένα τέτοιο δημοσίευμα έχει κυκλοφορήσει ένας χάρτης που απεικονίζει τα σύνορα των δύο Δήμων να βρίσκονται στην οδό Ρόζας Ιμβριώτη που σήμερα ανήκει ξεκάθαρα στον Δήμο Ελληνικού. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος υποστήριξε ότι “οι χάρτες αυτοί δεν ισχύουν”, τονίζοντας ότι τα πολεοδομικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα.

Το διεκδικούμενο από τη Γλυφάδα κομμάτι των Σουρμένων, εντός του μωβ πλαισίου (Πηγή: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος συγκρότησε μια διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν οι παρατάξεις των Κώστα Στέφα και Θεόδωρου Μπούφη, που έδωσαν το “παρών” στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον εκπρόσωπο της ποδοσφαιρικής ομάδας των Σουρμένων. Στην Επιτροπή πάντως δεν συμμετέχουν ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής σήμερα της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Κορτζίδης, τον οποίο ο Γιάννης Κωνσταντάτος κατηγόρησε ευθέως για παρασκηνιακή συνεργασία με τον Γιώργο Παπανικολάου, αλλά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιώργος Ιωαννίδης. Ο Δήμαρχος εξήγγειλε μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων τον Σεπτέμβριο για το θέμα.

Τη διένεξη θα κρίνει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Ελληνικού θα αναπτύξει τις θέσεις του.

Πρόκειται για τη δεύτερη διεκδίκηση όμορου Δήμου που δέχεται ο προνομιούχος σήμερα λόγω της μεγάλης επένδυσης της Lamda, Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης. Είχε προηγηθεί ο Δήμος Αλίμου προ λίγων ετών με ανάλογη προσφυγή στην αρμόδια για τη χάραξη των δημοτικών ορίων υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η απόρριψη της τότε αίτησης του Αλίμου, σύμφωνα με τον Γιάννη Κωνσταντάτο, οδήγησε τον Δήμαρχο Γλυφάδας να επιλέξει διαφορετική οδό, αυτήν των διοικητικών δικαστηρίων.

“Απώτερος στόχος του είναι να μετακινηθεί εντός αεροδρομίου, όσο μπορεί πιο μέσα. Στο μυαλό του είναι πώς θα υφαρπάξει το καζίνο και τα έσοδα που θα αποφέρει το ξενοδοχείο στον Δήμο μας”, είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος. “Μολών λαβέ τους λέμε. Ελάτε να τα πάρετε, να δείτε τι σημαίνει Σούρμενα και ποντιακός ελληνισμός”, συμπλήρωσε σε αισθητά πιο ανεβασμένο τόνο.

Η πρώτη σελίδα της αγωγής (Πηγή: vimaonline.gr)

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος απέδωσε την αγωγή προσωπικά στον Γιώργο Παπανικολάου, διαχωρίζοντας τη Γλυφάδα και τους Γλυφαδιώτες. “Είναι ζήτημα του Δημάρχου, όχι του δήμου ή του λαού της Γλυφάδας, την οποία αγαπάμε και τιμάμε”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ουδείς από τους προηγούμενους εμβληματικούς Δημάρχους της Γλυφάδας δεν διανοήθηκε να εγείρει τέτοιο ζήτημα, ενώ ο πρώην Δήμαρχός της, Κώστας Κόκκορης (2010-2014) τοποθέτησε 3 χαρακτηριστικές ογκώδεις πέτρες που οριοθετούν τα σύνορα των δύο πόλεων στα γνωστά από την ιστορία σύνορα και όχι στα σημεία που υποστηρίζει ότι χωρίζουν τις δύο πόλεις ο Γιώργος Παπανικολάου.

Επιπρόσθετα, εκτός από τη λωρίδα γης στα Σούρμενα, η Γλυφάδα φέρεται να διεκδικεί και άλλο κομμάτι του όμορου Δήμου της και συγκεκριμένα την οδό Παλαιολόγου στην Αργυρούπολη μέσω του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που ψήφισε. “Ήρθε για μαλλί, αλλά θα φύγει κουρεμένος”, εκτίμησε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, εκπέμποντας σιγουριά για το δίκαιο των θέσεών του.

Οι αντιπαραθέσεις Κωνσταντάτου – Παπανικολάου έχουν ξεκινήσει από την πρώτη τους αυτοδιοικητική θητεία, 2014-2019. Η πρώτη κόντρα ήταν η διέλευση της Δημοτικής Συγκοινωνίας Γλυφάδας στα όρια του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης χωρίς όπως λέει ο Γιάννης Κωνσταντάτος να ζητήσει ποτέ την άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ άλλη μια πηγή διαφωνιών είναι η κυριότητα του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης στο πηγάδι από το οποίο ποτίζεται το Γκολφ Γλυφάδας. Οπωσδήποτε στο φόντο των διαφωνιών βρίσκεται η επένδυση στο Ελληνικό και το μερίδιο κάθε Δήμου στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αφήσει η επένδυση αλλά και τα έσοδα από τους νέους κοινόχρηστους χώρους που θα προκύψουν. Ωστόσο φαίνεται ότι η αντιπαράθεση πλέον έχει και προσωπικό χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας