Πίτσες με αληθινό χρυσό σε αθηναϊκό πάρτι

Πίτσες με αληθινό χρυσό σε αθηναϊκό πάρτι

Χρυσάφι… να φάνε κι οι κότες!

Σε μια εποχή που εκατομμύρια συμπατριώτες μας ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχεις, κάποιοι τρώνε πίτσες διακοσμημένες με αληθινό χρυσό! Αυτό τουλάχιστον γράφτηκε στο χθεσινό «Πρώτο Θέμα» σε ρεπορτάζ για το πάρτι γενεθλίων ενός επιφανούς κοσμικού, του κ. Χρήστου Δεληλάμπρου, σε ένα «so hot right now» αθηναϊκό στέκι, όπου το μενού περιελάμβανε πίτσες πασπαλισμένες με χρυσό και χαβιάρι.

tspg

Η είσοδος του χρυσού στη μαγειρική είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Τα ρινίσματα χρυσού δεν έχουν διατροφική αξία, δεν βλάπτουν (εφόσον καταναλωθούν με μέτρο), εξάγονται διά του πεπτικού σωλήνα και απλώς έχουν διακοσμητικό ρόλο. Κυρίως όμως βροντοφωνάζουν: «Έχουμε λεφτά εμείς!», όπως έλεγε ο Βασίλης Αυλωνίτης σε μια ελληνική ταινία. (Κι αν δεν έχουμε ΕΜΕΙΣ λεφτά, κάνουμε παρέα με κάποιους που έχουν.)

Όπως λοιπόν υπάρχει η «μαγειρική σόδα», έτσι υπάρχει και ο «μαγειρικός χρυσός» που θεωρείται το ακριβότερο υλικό μαγειρικής στον κόσμο. Η αξία του είναι περίπου 15.000 ευρώ το κιλό, διπλάσια απ’ ό,τι της λευκής τρούφας που στοιχίζει περίπου 6.000 ευρώ το κιλό. Η πρώτη πίτσα με φύλλα χρυσού δημιουργήθηκε από έναν Ιταλό σεφ το Δεκέμβριο του 2010 και στοίχιζε μόνο… 1.800 ευρώ. Περιμένουμε να βγει και το πίτα-γύρος-gold, σκέτη ή με τζατζίκι και κρεμμύδι. Χρυσάφι να φάνε κι οι κότες, που λέει ο λόγος