Συγκλονιστικά στοιχεία για τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό

Η έξοδος των (δεκάδων) μυρίων

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν 100.000 νέοι επιστήμονες έχουν ρίξει μαύρη πέτρα στην Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό;
Όχι απλώς σοκ και δέος, αλλά και βαθιά ντροπή θα πρέπει να μας προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιεύει η χθεσινή «Καθημερινή» (και όχι κάποιο αντιμνημονιακό ή αντικυβερνητικό ΜΜΕ) για τη Μεγάλη Φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό λόγω κρίσης. Και μιλάμε για την αφρόκρεμα, αφού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι νέοι που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο.

tspg

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόη Λαμπριανίδη, πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. Ευρύτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων κάθε ηλικίας οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό προσεγγίζει τις 150.000. Επίσης, ακόμη 30.000 Ελληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων προσβλέπουν σε αναζήτηση εργασίας ώστε να μείνουν μόνιμα στην ξένη χώρα.
Παράλληλα, το προσωπικό των ελληνικών πανεπιστημίων δεν ανανεώνεται. Υπολογίζεται ότι έως το 2016 θα αποχωρήσουν περίπου 1.100 πανεπιστημιακοί, δηλαδή ο ένας στους οκτώ από τους 9.149 σήμερα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να μην πραγματοποιοηθεί μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού έργου, αφού έχουν περικοπεί δραστικά οι πιστώσεις για προσλήψεις συμβασιούχων νέων πανεπιστημιακών. Χαρακτηριστικά, το σχετικό κονδύλι, από 18 εκατομμυρία ευρώ που ήταν το 2011, μειώθηκε σε 5 εκατομμύρια για το 2013.

Φαίνεται ότι το μέλλον της Ελλάδα βρίσκεται στο «Music School», το τάλεντ σόου με παιδιά που προβάλλει το Mega, αφού χθες βράδυ ακούσαμε τους κριτές να εκθειάζουν τους ανήλικους τραγουδιστές και να τους χαρακτηρίζουν «το μέλλον της Ελλάδας». Τι να τους κάνουμε τους επιστήμονες όταν έχουν περφόρμερς;