Τα graffiti στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη (photos)

Τα graffiti στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη (photos)

Τέχνη ή βανδαλισμός; Αυτοαναφορικότητα ή επικοινωνία; Αυτά τα διλήμματα έρχονται στο νου κάθε φορά που αντικρίζει κανείς τα γκράφιτι στους τοίχους.

Επιγραφές σε ένα ακατονόητο κώδικα συνήθως, με σχήματα και χρώματα που παραπέμπουν σε μια πολύ ζωηρή φαντασία, τα γκράφιτι στις πόλεις είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι παράλληλα με τη συμβατική καθημερινότητα, μια γενιά με ανησυχίες προσπαθεί να εκφραστεί εκτός του δοσμένου πλαισίου. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στον κανόνα.

tspg

Βέβαια, δεν είμαστε στη δεκαετία του 1980, όταν οι δρόμοι της Νέας Υόρκης γέμιζαν με γραφικά καλλιτεχνών όπως ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, με μηνύματα για την αποικιοκρατία και την ταξική πάλη. Η εποχή της αποπολιτικοποίησης δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την underground κουλτούρα, που κινείται πλέον σε περισσότερο αισθητικούς και ιδεαλιστικούς δρόμους.

Ωστόσο, η τέχνη του graffiti είναι πάντα παρούσα και τα μνημεία της κινδυνεύουν να περάσουν στη λήθη. Εδώ έρχεται η συμβολή της φωτογραφικής τέχνης, να απαθανατίσει και να φωτίσει την παρεξηγημένη αυτή μορφή δημιουργίας.

Την αγάπη της για τα graffiti μετουσίωσε σε εξαιρετικά κάδρα η φωτογράφος Αρετή Πριοβόλου, που είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας ΝΟΤΙΟΣ στη Βούλα.

Παρουσιάζουμε ένα χαρακτηριστικό μέρος της δουλειάς της (επικοινωνία: aretinp@gmail.com).

Κλικ για μεγαλύτερο μέθεθος.

Graffiti 2

Graffiti 5

Graffiti 3

Graffiti 1

Graffiti 4

Graffiti 6

Graffiti 7

Graffiti 8

Graffiti 9

Graffiti 10

Graffiti 11