Καλή τύχη, Αλέξανδρε! (για το μεγάλο Βραβείο Επιστήμης της Google)

Καλή τύχη, Αλέξανδρε! (για το μεγάλο Βραβείο Επιστήμης της Google)

Στους 25 περιφερειακούς νικητές ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού βρίσκεται ένας 18χρονος Έλληνας, ο Αλέξανδρος Καραδήμος. Πρόκειται για το Google Science Fair, που επιβραβεύει τη συνεισφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας στην επίλυση κάποιου σοβαρού προβλήματος. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διεξάγεται για έκτη συνεχή χρονιά και στον οποίο συμμετέχουν χιλιάδες έφηβοι 13-18 ετών από 107 χώρες και οι νικητές του θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σε τέσσερις μέρες, δηλ. στις 18 Ιουλίου, θα ξέρουμε αν ο Αλέξανδρος θα κερδίσει το βραβείο Community Impact Award, που απονέμεται σε πέντε εκκολαπτόμενους επιστήμονες, παρέχοντάς τους τα μέσα για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Kαι μην μπερδέψετε τον Αλέξανδρο Καραδήμο τον επιστήμονα με τον μικρό Αλέξανδρο Καραδήμα, που έπαιζε στο δημοφιλές σίριαλ «Ταμάμ» -αν και σε αυτόν τον δεύτερο Αλέξανδρο ευχόμαστε καλή επιτυχία και στα γράμματα και όχι μόνο στην τηλεόραση.

Ο Αλέξανδρος Καραδήμος, που τώρα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σχεδίασε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για το νοσοκομείο του μέλλοντος, το eHosp (ηλεκτρονικό νοσοκομείο). Αυτό περιλαμβάνει ένα ρομποτικό μηχανισμό ικανό να αναλαμβάνει τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων από απόσταση -κυρίως πλαστικής χειρουργικής- καθώς και έναν εκτυπωτή 3D κατάλληλο για εκτύπωση βιολογικού υλικού. Η έρευνα του Αλέξανδρου Καραδήμα και τα πρώτα αποτελέσματά της δημοσιεύεται στη διεύθυνση https://www.googlesciencefair.com/, το δικτυακό τόπο του έκτου διαγωνισμού Google Science.

Στους 5 φιναλίστ για την Ευρώπη βρίσκεται ο 16χρονος Ίλια, ο οποίος έφτιαξε ένα καπέλο που ειδοποιεί τον άνθρωπο με προβλήματα όρασης ή ακόμα και τυφλό για τα εμπόδια γύρω του σε ακτίνα 3,5 μέτρων. Στους φιναλίστ συγκαταλέγονται δύο έφηβοι χρονών από τη Βοσνία με μια χαμηλού κόστους πρόταση για τον καθαρισμό του μολυσμένου από μόλυβδο νερό, καλλιεργώντας λευκό σινάπι. To ίδιο πρόβλημα επιχειρεί να λύσει και ο 13χρονος Εσρά από την Τουρκία, ο οποίος θέλει να φτιάξει ένα φίλτρο από κελύφη μυδιών. Άλλοι δύο 15χρονοι έφηβοι από την Τουρκία φιλοδοξούν να μειώσουν τον αριθμό των θυμάτων από τους σεισμούς -όπως αυτός που σκότωσε 600 ανθρώπους στη χώρα τους το 2011- και προτείνουν να γεμίσουν τους τσιμεντένιους τοίχους με αλουμινένια τενεκεδάκια, αυξάνοντας την απόσβεση των δονήσεων από 32 έως και 61%!

Ακόμα και αν δεν συμπεριληφθεί στην τελική πεντάδα των νικητών, ο Αλέξανδρος μας έχει κάνει ήδη περήφανους.