Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Στα σαγόνια της εφορίας το ελληνικό κρασί;

Περίπου τρεις μήνες «μαγειρευόταν» η αύξηση (και τελικά η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση). Τώρα αρχίζει το μαγείρεμα ή μάλλον η «ζύμωση» για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  (ΕΦΚ) στο κρασί.

Πώς είναι δυνατό να μιλάμε για «ανάπτυξη» και να καταπολεμάμε ένα καθαρόαιμο ελληνικό αγροτικό προϊόν; Γιατί ναι μεν η αύξηση θα αφορά τόσο τα εγχώρια κρασιά όσο και τα εισαγόμενα, όμως οι περισσότεροι καταναλωτές ούτως ή άλλως τα ελληνικά κρασία γνωρίζουν και προτιμούν.

Και πώς έγινε η μέτρηση των 30 λεπτών ΕΦΚ ανά φιάλη, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος; Άλλα κρασιά στοιχίζουν 3-4 ευρώ το μπουκάλι, άλλα 13 ή και 23. Όλα θα έχουν την ίδια επιβάρυνση;

Δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες. Το κρασί δεν είναι πολυτέλεια των υψηλών εισοδημάτων, αλλά απαραίτητος σύντροφος στο οικογενειακό ή το φιλικό τραπέζι. Μάλιστα, για κάποιες ηλικίες που δεν έχουν συνηθίσει τα «σκληρά» ποτά, ένα ποτηράκι κρασί στο τραπέζι είναι το ίδιο απαραίτητο με το ψωμί.

Καταπέλτης ήταν η ανακοίνωση-διαμαρτυρίας της Ένωσης Οινοπαραγωγών Κρήτης όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της Ευρώπης δεν ισχύει τέτοιος φόρος.
– Το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του κλάδου: 200.000 αμπελουργοί και πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους.
– Οι περισσότερες οινοποιητικές μονάδες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στον εξοπλισμό τους, χωρίς να φαντάζονται τη νέα φορολογική επιβάρυνση που θα φέρει μείωση στην κατανάλωση.

Είπαμε να κάνουμε κάποιες θυσίες, να μειώσουμε τις προσδοκίες μας, να βάλουμε νερό στο κρασί μας, όχι όμως και να το καταργήσουμε!

 

Οι σφοδρές αντιδράσεις των παραγωγών προκάλεσαν αναταραχή στην κυβέρνηση με βουλευτές να αρνούνται να το ψηφίσουν.

Η κυβέρνηση  δέχεται έντονες πιέσεις να πάρει πίσω το φόρο. Μάλιστα, λέγεται ότι τις τελευταίες ώρες ο Γ. Χουλιαράκης είναι σε συνεννόηση με τους Θεσμούς προς αναζήτηση άλλων ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή είπε ότι επανεξετάζεται ο φόρος στο κρασί και κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά θα ισχύσει και αν θα βρεθούν άλλα ισοδύναμα.

Παράλληλα, η απειλή των βουλευτών των ΑΝΕΛ ότι δεν θα ψηφίσουν στην Ολομέλεια, αν και ψήφισαν θετικά στις Επιτροπές, προκάλεσαν νέες αναταράξεις. Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για μείωση του φόρου στο κρασί και ταυτόχρονα αύξηση του φόρου στα αλκοολούχα ποτά.

“Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού” ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης . “Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες”, τόνισε .

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, κατά την συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα αποσυρθεί εντελώς ή θα τροποποιηθεί.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί όπως και ο φόρος σε κάθε στήλη των δελτίων του ΟΠΑΠ, αποτελούν ισοδύναμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την κατάργηση του οποίου έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το θέμα εξετάζεται σε συνάντηση που έχει αυτή την ώρα, σε συνάντηση που έχει με εκπροσώπους των θεσμών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το άρθρο πάντως για την επιβολή του φόρου στο κρασί θα τεθεί κανονικά σήμερα σε ψηφοφορία όπως έχει κατατεθεί.

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας