Γρίφος η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών στην Αττική

Γρίφος η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών στην Αττική

Μεγάλες δυσκολίες συναντά η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Πρόκειται για μια δέσμευση έναντι των θεσμών που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, όμως παράγοντες της κτηματαγοράς που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής δηλώνουν πολύ προβληματισμένοι τόσο για τη μέθοδο που έχει επιλεγεί όσο και για το χρόνο που θα απαιτηθεί.

tspg

Η εφημερίδα παρουσίασε ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Βουλιαγμένης για να δείξει τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζονται μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακόμη και μέσα στο Λεκανοπέδιο.

Μεταφέροντας στοιχεία του E-Real Estates ο «Ε.Τ.» της Κυριακής καταγράφει:

Ένα ακίνητο 28ετίας στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής, 100 τ.μ., στον 3ο όροφο, με πρόσοψη σε ένα δρόμο και συντελεστή εμπορικότητας μικρότερο του 1,5, διατίθεται προς πώληση έναντι 140.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του δεν ξεπερνά τις 66.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, ένα σπίτι με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά στη Βουλιαγμένη πωλείται για 285.000 ευρώ, με την αντικειμενική να υπολογίζεται στις 580.800 ευρώ.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξισώσει τις τιμές, στην πρώτη περίπτωση οφείλει να αυξήσει την αντικειμενική κατά 113% και στη δεύτερη να τη μειώσει κατά 51%.

Ο ιδιοκτήτης στη Νέα Χαλκηδόνα, δηλαδή, θα δει τους φόρους που επηρεάζουν οι αντικειμενικές τιμές (ΕΝΦΙΑ και μεταβίβαση ακινήτου, μεταξύ άλλων) να αυξάνονται και αυτός στη Βουλιαγμένη να μειώνονται.