Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Συνέδριο ΚΕΔΕ: Η αυτοδιοίκηση στο ύψος της αποστολής της

Μια τοποθέτηση που έκανε αίσθηση καθώς ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος των 3Β καυτηρίασε πολιτικές που ψαλιδίζουν τις δυνατότητες των Δήμων βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών την κυβέρνηση αλλά και τις περιφέρειες

Μια ομιλία “ποταμό” όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Βιωματικά και εμπεριστατωμένα, ο Δήμαρχος των 3Β εξέθεσε ενώπιον των υπουργών της κυβέρνησης τα θεσμικά ελλείμματα που ψαλιδίζουν την αποστολή των Δήμων, θέτοντας τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, χωρίς στρογγυλοποιήσεις και εκτός κλίματος δημοσίων σχέσεων, “διασώζοντας την αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης”, όπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος των 3Β καυτηρίασε το γεγονός ότι οι απολαβές των δημάρχων έχουν μείνει σε …μνημονιακά επίπεδα, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις έχουν αποκαταστήσει τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τους μισθούς των γενικών γραμματέων των υπουργείων, κρατώντας “τους δημάρχους στο ισόγειο και τους μη αιρετούς στα ρετιρέ” όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως όταν ερωτάται ο ίδιος τι μισθό παίρνει, απαντά πως λαμβάνει …λιγότερα από τον οδηγό του και τον νομικό σύμβουλο του Δήμου. “Αυτή είναι η πραγματικότητα, εκεί μας έχουν κατατάξει”, είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Συνδεδεμένα με το ζήτημα της αποζημίωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα της ποινικής μεταχείρισης των Δημάρχων σε αντιπαράθεση με την ασυλία των βουλευτών, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμαρχοι κάθονται στο σκαμνί και στιγματίζονται ως “υπόδικοι” για την άσκηση των καθηκόντων τους ακόμη και για ζητήματα όπως το …δάγκωμα ενός αδέσποτου σκύλου σε έναν πολίτη.

Η τοποθέτηση Κωνσταντέλλου ζήτησε τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης ως του φορέα που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη: “Μόνο στις μπόρες, τις καταστροφές, τις πανδημίες και τις κρίσεις, μόνο τότε καλούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις δεξιώσεις συνήθως δεν καλείται, είναι μόνο για τα δύσκολα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έθεσε δύο ακόμη καίρια ζητήματα, βάλλοντας ευθέως στις ανεπάρκειες των Περιφερειών: Τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ και τη διαχείριση απορριμμάτων. Είπε συγκεκριμένα:

“Το κράτος έδωσε στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ για να στηρίξουν τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα χρήματά μας όμως τα μοιράζουν δεξιά και αριστερά: Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στα πανεπιστήμια. Στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Συγγνώμη! Έδωσε κανείς εξουσιοδότηση και το δικαίωμα στους περιφερειάρχες τα λεφτά μας να τα σκορπούν για τη δική τους πολιτική και τις δημόσιες σχέσεις; Οι περιφερειάρχες κάνουν τις επιλογές τους εν αγνοία των τοπικών αναγκών. Πρέπει να πας εκεί, να προσκυνήσεις, να δηλώσεις πίστη, για να πάρεις. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο! Ας τα διαχειριστούν εκείνοι λοιπόν, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο”.

Για το ζήτημα των απορριμμάτων τόνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι Περιφέρειες έχουν τη θεσμική ευθύνη της διαχείρισης, αφήνοντας στους Δήμους μόνο την αρμοδιότητα να τα μαζεύουν:

“Δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και πληρώνουμε τα πρόστιμα εμείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να το σταματήσουμε. Και δεν θα μιλήσω για τον ΕΔΣΝΑ, για εμάς τους φουκαράδες της Αττικής. Πρόκειται για αποτυχία σε όλα τα επίπεδα, οριζοντίως και καθέτως, και μελλοντική κατάρρευση την οποία νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να την σώσουμε”.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εισέπραξε σε αρκετά σημεία το ζωηρό χειροκρότημα των συνέδρων και συναδέλφων του, μιλώντας για αρκετή ώρα εκτός του γραπτού κειμένου. Η γραπτή του τοποθέτηση όπως καταχωρήθηκε στα πρακτικά είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά. Στο βίντεο από τις τοποθετήσεις του συνεδρίου, η ομιλία Κωνσταντέλλου ξεκινά στο 3:12:18.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας