Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Υψηλό ποσοστό σημαίνει επιδοκιμασία στο έργο μας

Συνέντευξη με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απάντησε στην εφημερίδα “Δημοσιογράφος” για τις φιλοδοξίες του συνδυασμού του, απέκρουσε την κριτική ότι αμέλησε την καθημερινότητα των κατοίκων, ανέπτυξε τα έργα που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη θητεία αν εκλεγεί, ενώ σχολίασε και την πρόσφατη θετική εξέλιξη της επανεκκίνησης του ρέματος Κόρμπι. Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που δεν άφησε απ’ έξω τον πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα αριθμό υποψηφίων της παράταξης «Πόλη για να ζεις», αλλά και το μεγάλο βήμα της κόρης του, Αθηνάς, στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Χαρδαλιά για το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. 


Τι σημαίνει το «Ακόμα πιο ψηλά»; Προσδοκάτε μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές από αυτό του 2019;

Η φιλοδοξία μας είναι να πάμε ψηλότερα την πόλη μας, να φτάσουμε πιο μεγάλους στόχους, να δώσουμε στους συμπολίτες μας ανώτερο έργο. Αυτό αποτυπώσαμε στο κεντρικό μας σύνθημα το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη γενικότερη θετική αποτίμηση της πορείας του Δήμου μας από ανεξάρτητους παρατηρητές. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε συλλογικά σε μια ανοδική τροχιά. Ασφαλώς, δεν σας κρύβω ότι η διατήρηση ή και η αύξηση του υψηλότατου εκλογικού ποσοστού, το 72% που κατάφερε η παράταξή μας το 2019 θα σήμαινε μια απτή επιβράβευση σε ηθικό επίπεδο για το έργο μας, θα ήταν μια καθαρή επιδοκιμασία στη δουλειά μας. 

Επιτρέψτε μου όμως να πω εδώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε τη νίκη δεδομένη. Προσπαθούμε σε όλη αυτή την περίοδο να εκθέσουμε στους πολίτες τον απολογισμό του έργου μας, να μοιραστούμε τις ιδέες μας για το μέλλον του Δήμου. Θέλουμε να πείσουμε και τον τελευταίο δημότη. Οι εκλογές όπως ξέρετε δεν κερδίζονται με προσδοκίες, αλλά με ενεργό συμμετοχή. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια πολιτική επανάπαυση του τύπου «ο Κωνσταντέλλος βγαίνει άνετα» που καλλιεργεί την αδιαφορία και την παθητικότητα. Και να προσθέσω εδώ ότι ζητάμε ζωηρά να εκφραστεί και στην κάλπη η επιδοκιμασία που έχουν οι θέσεις και το έργο μας. Μια δημοτική αρχή με ισχυρό λαϊκό έρεισμα, με ισχυρή εντολή καταφέρνει περισσότερα. Αυτό λέει η μέχρι σήμερα εμπειρία. 

Ακούγεται η κριτική ότι ο Κωνσταντέλλος είναι καλός για τα μεγάλα ζητήματα, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις κ.λπ. αλλά αποτυγχάνει στην καθημερινότητα. Πώς απαντάτε;

Ακούω την καλόπιστη κριτική των πολιτών και αν με ρωτάτε πόσο ευχαριστημένος είμαι από την παραγωγή έργου, σας απαντώ ευθέως ότι έχουν γίνει πολλά αλλά έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας. Η καθημερινότητα των κατοίκων είναι βασική μας προτεραιότητα, είναι η πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης, όπως αντιλαμβάνομαι το ρόλο της. Πολλές φορές όμως οι πολίτες στην κριτική τους απομονώνουν ένα πρόβλημα ή ένα σημείο και ξεχνούν τη μεγάλη εικόνα. Από το 2014 μέχρι σήμερα ανακατασκευάσαμε το σύνολο σχεδόν των πλατειών στις τρεις δημοτικές ενότητες, με νέο εξοπλισμό, φυτεύσεις και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Κορωνίδα ήταν η πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη, ένα τοπόσημο ευρύτερης εμβέλειας. Φτιάξαμε εκ νέου και πιστοποιήσαμε με νέα όργανα πάνω από 50 παιδικές χαρές. Αυξήσαμε τη φωτεινότητα της πόλης και των κοινόχρηστων χώρων τη νύχτα με νέους λαμπτήρες. Αυτά δεν είναι καθημερινότητα; 

Για τη Βάρη αφιερώσαμε πόρους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και 1,5 εκατομμυρίου για νέα πεζοδρόμια. Στη Βούλα αντίστοιχα ποσά ήταν 6 εκατομμύρια για την οδοποιία και 1,3 εκατομμύρια για πεζοδρόμια. Στη Βουλιαγμένη δαπανήθηκαν 3,3 εκατομμύρια για φρεσκοστρωμένους δρόμους και 600.000 για πεζοδρόμια. Το ξέρουμε ότι αυτά δεν επαρκούν για να εξαφανιστούν όλες οι λακκούβες και οι ραγισμένες πλάκες. Οι παρεμβάσεις δυστυχώς πρέπει να ιεραρχούνται γιατί δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι και η δημοτική αρχή έχει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα τεχνικών έργων. Δεν θέλουμε να μειωθούν οι πόροι για το πράσινο ή για τις αναβαθμίσεις των αθλητικών χώρων. Και αυτά πλευρές της καθημερινότητας είναι! Η θέση μας λοιπόν είναι ότι καθημερινά τρέχουμε για την καθημερινότητα, παράλληλα με τα μεγάλα όπως λέτε ζητήματα. 

Ποιες παρεμβάσεις φιλοδοξείτε να χαρακτηρίσουν την ερχόμενη θητεία σας στη δημοτική αρχή;

Μεταξύ πολλών άλλων, μπορώ να ξεχωρίσω τρία εμβληματικά έργα που ωριμάζουν. Πρώτον, η δημιουργία ενός σύγχρονου διοικητηρίου – δημαρχείου, στο τρίγωνο των τριών λεωφόρων, Βουλιαγμένης, παραλιακής και Ευελπίδων, το οποίο θα συνενώσει κάτω από ενιαία στέγη τις δημοτικές υπηρεσίες, ένα στοίχημα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αύξηση της παραγωγικότητας. Δεύτερον, η κατασκευή στον ίδιο χώρο ενός υπόσκαφου πολιτιστικού κέντρου, σύγχρονων προδιαγραφών, που λείπει αισθητά από τον Δήμο μας, περιορίζοντας σήμερα την άνθιση του πολιτισμού. Και τρίτο, είναι η δημιουργία μιας πρότυπης Green Farm, μιας δομής εκτός οικιστικού ιστού, που θα συγκεντρώσει τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Καθαριότητας, δίνοντας ανάσες στο κέντρο της Βάρης, όπου βρίσκονται σήμερα. 

Θα έλεγα όμως ότι και η ολοκλήρωση των μεγάλων αστικών αναπλάσεων που έχουν ξεκινήσει θα χρωματίσουν την επόμενη θητεία. Αναφέρομαι στη μετατροπή της πλατείας Βούλας σε πραγματική πλατεία με ήπιας κυκλοφορίας τη Βασιλέως Παύλου, στη δημιουργία του ενιαίου ποδηλατόδρομου από το Ασκληπιείο ως τον Λαιμό, που θα περνάει από έναν φαρδύ πεζόδρομο στην παραλιακή οδό του Καβουρίου, και στη νέα εικόνα που θα δώσουμε στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, μεταξύ Βάρης και Βάρκιζας, με νέα πεζοδρόμια και πολύ εκτεταμένες φυτεύσεις. Τα όμορφα είναι μπροστά μας! 

“Η δημοτική μας ομάδα αποπνέει υγεία και πλουραλισμό”

Έχετε μαζί σας έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη δημοτική ομάδα στην ιστορία των τριών πόλεων. Μήπως δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην ποσότητα και παραμελήθηκε η ποιότητα;

Διαφωνώ με τον τρόπο που το θέτετε. Η διάθεση των ανθρώπων να εκτεθούν, να επεξεργαστούν ιδέες για το μέλλον και το κοινό καλό και να δηλώσουν διάθεση να προσφέρουν είναι μια στάση που μόνο θετικά μπορεί να έχει. Εμείς ενθαρρύνουμε διαρκώς τους συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να φύγουν από την ιδιώτευση, βγαίνοντας στον φρέσκο αέρα που δίνει η εθελοντική προσφορά στα κοινά. Δυστυχώς μας περιορίζει ο νόμος, διαφορετικά το ψηφοδέλτιό μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, μην έχετε καμία αμφιβολία. Πιστεύω ότι η δημοτική μας ομάδα έτσι αποπνέει υγεία και πλουραλισμό. Την ποιότητα κύριε Λαουτάρη του δυναμικού αυτού θα την αξιολογήσουν οι συμπολίτες μας, επιλέγοντας με την ψήφο τους και τον σταυρό προτίμησης τους καλύτερους, τους καταλληλότερους. Η δημοκρατία μας βασίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας. Εμείς χαιρόμαστε που άνθρωποι όλων των ηλικιών και προερχόμενοι από διαφορετικά πολιτικά περιβάλλοντα αγκάλιασαν το όραμά μας για τον Δήμο.

Αισθάνεστε δικαιωμένος για την πρόσφατη εξέλιξη στο έργο του ρέματος του Κόρμπι;

Απόλυτα, αλλά κατά κύριο λόγο αισθάνομαι ήσυχος στη συνείδησή μου ότι έκανα το καθήκον μου με επάρκεια απέναντι στη μεγάλη αποστολή ενός Δημάρχου, που είναι να παρέχει ασφάλεια στους συμπολίτες του. Το ρέμα του Κόρμπι είναι ένα πρώτιστης σημασίας αντιπλημμυρικό έργο που όταν με το καλό ολοκληρωθεί, σε περίπου 18 μήνες από σήμερα, θα απαλλάξει την περιοχή μας από έναν σοβαρό και υπαρκτό κίνδυνο. Δώσαμε μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη μάχη για να πείσουμε με νομικά επιχειρήματα ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου, μετά από δεκαετίες απραξίας και διαδικαστικών καθυστερήσεων. Είναι λοιπόν μια δικαίωση, γιατί πιστέψαμε ότι ο Δήμος μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Είναι και μια ανακούφιση. 

Περίμενα με αυθεντική περιέργεια να δω αν θα χαρούν με την άρση των εμποδίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ορισμένοι ανθυποψήφιοί μας οι οποίοι διατυμπάνιζαν τις καθυστερήσεις του έργου με χορηγούμενες αναρτήσεις, ποντάροντας στην αποτυχία της πόλης. Δυστυχώς, η μικροψυχία επικράτησε και επέλεξαν τη σιωπή. 

“Θεωρώ το ρόλο του Δημάρχου το ανώτερο αξίωμα”

Τελειώνει μία μάλλον ήσυχη προεκλογική περίοδος. Θεωρείτε ότι οι πολίτες έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τα διακυβεύματα της Κυριακής;

Ήταν πράγματι ήσυχο το προεκλογικό κλίμα και σε γενικές γραμμές ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν θα έλεγα γόνιμος. Προσωπικά ήρθα σε επαφή με χιλιάδες συνδημότες μου, μιλήσαμε όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας σε πολλαπλά ακροατήρια κάθε μέρα, σε συγκεντρώσεις όμορφες και παραγωγικές. Στόχος μου ήταν να μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους τι καταφέραμε και σε τι στοχεύουμε. Πήραμε καλή ανατροφοδότηση από τους πολίτες που δείχνουν ωριμότητα και κριτική σκέψη. 

Δεν μπορώ να κρύψω όμως τη λύπη μου για κάποιους συνδυασμούς που επενδύουν στον αρνητισμό, για υποψηφίους που ρίχνουν δηλητήριο στον πολιτικό διάλογο που αναπτύσσεται στο διαδίκτυο, για τους ανθρώπους που χτίζουν μια πολιτική σταδιοδρομία στην τοξικότητα και το ψέμα. Δεν είδα εναλλακτικά προγράμματα, δεν είδα νέες προτάσεις από τους ανθυποψηφίους μας. Αντιμετώπισαν αυτές τις εκλογές ως προσωπικά στοιχήματα με τις φιλοδοξίες τους. Έδειξαν αδυναμία να συνεισφέρουν κάτι στον προγραμματικό διάλογο που σας διαβεβαιώνω ότι είναι ανοιχτός. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, οι καλές ιδέες, οι γόνιμες και μελετημένες προτάσεις μπορούν να μπολιάσουν το έργο της δημοτικής αρχής. Έχουμε αποδείξει ήδη πολλές φορές ότι υιοθετούμε με ενθουσιασμό θετικά στοιχεία που μας υποδεικνύουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης. 

Έχω προσέξει ότι από το 2014 οι δημοσιογράφοι σας ρωτούν συνεχώς αν σας ενδιαφέρει η Βουλή. Εσείς παγίως το αρνείστε, όμως κάθε φορά το ερώτημα επανέρχεται. Πού σταματούν οι φιλοδοξίες σας; 

Πράγματι, είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ που όπως διαπιστώνω, ούτε εσείς αποφεύγετε! Δεν θα κουραστώ να δηλώνω εραστής της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Οι δήμοι είναι οι πλευρές του κράτους που βρίσκονται πιο κοντά στην κοινωνία, που αντιλαμβάνονται πρώτοι τα προβλήματα, που δίνουν άμεσες λύσεις. Αν με ρωτάτε για τα αξιώματα, θεωρώ το ρόλο του Δημάρχου το ανώτερο. Είναι αλήθεια ότι δέχομαι κάθε φορά προτάσεις για άλλους ρόλους, ήδη από το 2010. Παραμένω προσηλωμένος στον στόχο μου που είναι η πόλη μου. Η υψηλότερη φιλοδοξία είναι η ανανέωση της εντολής από τους συμπολίτες μου, για τρίτη φορά. 

Οι περιφερειακές εκλογές απέκτησαν και προσωπικό ενδιαφέρον για σας… 

Πράγματι, νιώθω περήφανος πατέρας που είδα την κόρη μου να κινητοποιείται με τέτοια όρεξη για τον τόπο της. Οφείλω να σας πω ότι το να δηλώσει υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος ήταν αποκλειστικά δική της επιλογή και απόφαση, όπως και του επικεφαλής Νίκου Χαρδαλιά. Η Αθηνά ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ξεκίνησε να εκπονεί διδακτορική διατριβή, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία σε έναν απαιτητικό χώρο, αυτόν της ναυτιλίας. Βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική φάση της ζωής της, κατά την οποία έχει να προσφέρει πολλά. Εγώ όπως καταλαβαίνετε θα την ψηφίσω. 

Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι πάγια θέση του συνδυασμού μας είναι η στήριξη των ανθρώπων της πόλης μας στην Περιφέρεια αλλά και στη Βουλή. Πληρώσαμε ως Δήμος το γεγονός ότι στις προηγούμενες θητείες κανένας συνδημότης μας δεν ήταν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ζητώ και από το χώρο αυτό λοιπόν, οι συμπολίτες μου που όποιο υποψήφιο περιφερειάρχη και όποιο συνδυασμό και αν επιλέξουν, να θέσουν κατά προτεραιότητα σταυρό προτίμησης σε υποψηφίους από τον Δήμο μας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοσιογράφος” φύλλο 67, 7 Οκτωβρίου 2023

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement