Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Συναγερμός για τη φετινή γρίπη

Προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα και προσβάλει και νέους ανθρώπους

Μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και ώρα 14:30 έχουν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ, και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., που κάνει λόγο για φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για την εμφάνιση του ιού της γρίπης, καθώς οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για  τον πανδημικό Α (Η1Ν1), ο οποίος προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα, και προσβάλει  και νέους ανθρώπους.   Μέχρι στιγμής από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια 36χρονη, η οποία ωστόσο έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 14 άνθρωποι, στους οποίους επιβεβαιώθηκε εργαστηριακή η παρουσία γρίπης. Οι πλειονότητα των ασθενών είναι άνδρες ηλικίας 36-86 ετών.

  «Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να σπεύδουν στον γιατρό αμέσως μετά την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.   Τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται απότομα και έχουν διάρκεια έως και επτά μέρες, με εξαίρεση τον βήχα ο οποίος διαρκεί περισσότερο. Περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα (κυρίως ξηρό).  

Συναγερμό πρέπει να σημαίνουν ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια και οι πολλοί και παρατεινόμενοι εμετοί.   Οι ασθενείς πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική συμβολή, εάν πάσχουν από χρόνια ασθένεια (καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, μεταβολικό νόσημα, όπως ο διαβήτης).   Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας:   Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που νοσούν και κρατάμε σε απόσταση τους άλλους, όταν νοσούμε οι ίδιοι. Μένουμε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Δεν πιάνουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Αερίζουμε καλά και συχνά τους χώρους.

  Ο ιός της γρίπης άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του με την έλευση του νέου έτους, με τον πρώτο θάνατο να καταγράφεται την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των ασθενών που σπεύδουν σε ιατρεία με συμπτώματα γρίπης εξακολουθεί να αυξάνεται και εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 7,5%.

Πηγή:Έθνος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας