Μοιραστείτε το
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των γυναικών, η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξέδωσε ένα επετειακό πολιτικό κείμενο για το σημερινό νόημα του συγκεκριμένου εορτασμού:
Γυναίκα… Μία λέξη ένας κόσμος
Η 8η του Μάρτη δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες.
Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των γυναικών για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεσή στους χώρους δουλειάς και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους και σε κοινωνικό επίπεδο.
Είναι μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός της προόδου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών . Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες πέτυχαν την πλήρη ισότητα και πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό από μόνο του δίνει έμφαση στην ανάγκη να διεκδικηθεί από όλους η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών να είναι στην ημερήσια διάταξη σε κάθε ενέργεια μας για την ισότιμη ανάπτυξη της κοινωνίας. Οι γυναίκες σε κάθε κοινωνική –οικονομική δραστηριότητα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη της ειρηνικής και βιώσιμης κοινωνίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συμμετέχουν πλήρως και θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς. Η χειραφέτηση των γυναικών είναι στην πρώτη γραμμή για την οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και δίκαιου κόσμου.
Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες να παλεύουν καθημερινά με την ανεργία, με την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό που απειλεί τις ίδιες και τις οικογένειες τους. Ειδικά αυτή την περίοδο που κοινωνικοοικονομική ανέχεια εντείνει τις ανισότητες σε όλα τα επίπεδα, τα φαινόμενα κακοποίησης κάθε είδους αυξάνονται δραματικά. Οι βιαιότητες και οι γυναικοκτονίες πλέον έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις, με την επικαιρότητα να κατακλύζεται από συχνά περιστατικά βίας και δολοφονιών, γεγονός που απαιτεί άμεσες και δυναμικές παρεμβάσεις.
Ο αποτρόπαιος πόλεμος- εισβολή, κατοχή και οργανωμένη γενοκτονία στην πολύπαθη Γάζα ανέδειξε τραγικά την επίπτωση στον άμαχο λαό και ειδικά στις γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων.
Για αυτό, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οι αγώνες του παρελθόντος πρέπει να γίνουν φωτεινά παραδείγματα για τους σύγχρονους αγώνες και τους αγώνες του μέλλοντος για κοινωνίες με ειρήνη και με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως.
Ο αγώνας των Γυναικών δεν είναι μια μόνο ημέρα. Είναι διαρκής!