Connect with us

Hi, what are you looking for?

Η Φάρμα των ζώων

Η νομοθεσία για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας ως ιδιοκτήτες (ή καλύτερα κηδεμόνες) ζώων συντροφιάς αλλά και οι αρμόδιότητες των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα ορίζονται στον νόμο 4039/2012, με κάποιες τροποποιήσεις από τον 4235/2014.

Κάποια βασικά σημεία:

  • Ο ιδιοκτήτης ζώου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του στη βόλτα και να μην το έχει χωρίς λουρί. Ακόμα, πρέπει να του έχει τοποθετήσει ηλεκτρονική ταυτότητα και να στειρώνει το θηλυκό του ζώο αν δεν έχει εξασφαλίσει από πριν οικογένειες για τα νέα ζώα.
  • Στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ζώων που μπορεί να διατηρεί κανείς, ούτε και στις πολυκατοικίες. Αν όμως θέλουν να περιορίσουν τα ζώα στις πολυκατοικίες, η νομοθεσία προστατεύει τους φιλόζωους ορίζοντας ότι δεν μπορεί να απαγορευθούν εντελώς τα ζώα αλλά κάθε διαμέρισμα μπορεί να έχει ως 2 ζώα (2 σκυλιά ή 2 γάτες ή 1 σκύλο και 1 γάτα, ανεξαρτήτως πτηνών και άλλων).
  • Οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για την περίθαλψη αδέσποτων ώστε να στειρώνονται, να εμβολιάζονται και να καταγράφονται αλλά και να φιλοξενούνται σε καταφύγια για να υιοθετηθούν. Όσα στειρώνονται και δεν υιοθετούνται επανεντάσσονται στη γειτονιά όπου ζούσαν και πριν.
  • Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, κτελ, τρένα, ταξί) και πλοία ενώ απαγορεύεται να τοποθετούνται ζώα στο χώρο των αποσκευών καθώς και το ταξίδι ασυνόδευτων ζώων.
  • Απαγορεύονται τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία ή διατήρηση ζώων σε πανηγύρια, συναυλίες κλπ.
  • Απαγορεύονται αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες, αφίσες ή Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου.
  • Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός (αυτιών και ουράς) ζώου (και η πώληση αλλά και η συμμετοχή σε εκθέσεις ακρωτηριασμένων ζώων).

Σε περίπτωση παραβιάσεων, π.χ. για παράνομο εμπόριο ζώων, κακοποίση ή κλοπή ζώου προβλέπεται ποινική κύρωση (φυλάκιση και πρόστιμο) αλλά και διοικητικό πρόστιμο που αγγίζει τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης ή δηλητηρίασης ζώου.

Αρμόδια για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων είναι η Αστυνομία και μάλιστα τα εγκλήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο τον 4235/2014 ΕΔΩ και όλο τον 4039/2012 ΕΔΩ.

 

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement