Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικες Εκλογες

Η παράταξη των παράλογων «όχι»

Το Κύμα Ενωμένων Πολιτών και οι αμφιλεγόμενες θέσεις του

Στη διαλεκτική η άρνηση οδηγεί σε μια νέα ανώτερη σύνθεση. Στην τοπική πολιτική του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όμως, κάποια «όχι» μένουν ξερά, δυσερμήνευτα, αδικαιολόγητα από πολιτική άποψη, που υπακούν σε μια λογική την οποία δύσκολα παρακολουθεί κανείς. Ο λόγος για τη στάση της παράταξης Δαβάκη απέναντι στις πρωτοβουλίες της διοίκησης Κωνσταντέλλου.

Σταχυολογήσαμε μόνο από τους τελευταίους δύο μήνες κάποια δημοτικά θέματα στα οποία η παράταξη Δαβάκη τοποθετήθηκε αρνητικά στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Με μια προβολή στην τετραετία που προηγήθηκε, κατανοεί κανείς εύκολα τη ρηχή συμβολή της αντιπολίτευσης αυτού του είδους στα δημοτικά πράγματα και επίσης συνειδητοποιεί τι θα γινόταν στην πόλη αν αυτά τα «όχι» επηρέαζαν πραγματικά τη λήψη απόφασης. 

Όχι στον νέο παιδικό σταθμό

Αρνήθηκε να υπερψηφίσει το Κύμα Ενωμένων Πολιτών τον νέο βιοκλιματικό δημοτικό παιδικό σταθμό της Βούλας. Παρόλο που η συγκεκριμένη δημοτική δομή, την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται να λύσει μακροπρόθεσμα τη δυσκολία φιλοξενίας των βρεφών (η φιλοξενία των οποίων απαιτεί μεγαλύτερους χώρους και περισσότερο προσωπικό σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία νήπια) η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διαφώνησε σε διάφορα απίθανα επιμέρους στοιχεία της μελέτης, η οποία σημειωτέον έχει βραβευθεί για την πρωτοτυπία της. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της παράταξης είπαν ότι διαφωνούν να βρίσκεται η αίθουσα ύπνου στον 1ο όροφο, διαφωνούν να υπάρχουν εξωτερικές επενδύσεις από ξύλο και τέλος είπαν ότι πρέπει να αλλάξει …θέση το κτήριο πάνω στο οικόπεδο. Πρότειναν επίσης να φυτευτούν και κηπευτικά στην αυλή, διότι μόνον έτσι θα δικαιολογηθεί -κατά την αντίληψή τους- ο τίτλος «βιοκλιματικός».

Διαφωνία στην αγορά καυσίμων

Προφανώς για κάθε εχέφρονα άνθρωπο, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων για την κίνηση των δημοτικών οχημάτων, απορριμματοφόρων κ.λπ. δεν είναι ζήτημα πολιτικής όπου ο Κωνσταντέλλος μπορεί να έχει την Α άποψη, ο Δαβάκης τη Β οπτική και να διαφωνούν μεταξύ τους. Είναι ένα βασικό λειτουργικό έξοδο για το οποίο πραγματοποιείται μειοδοτικός διαγωνισμός και όποιος προσφέρει την καλύτερη τιμή, παίρνει τη δουλειά. Κι όμως η αντιπολίτευση του Κύματος καταψήφισε για μία ακόμη φορά τη σχετική εισήγηση τον Ιούλιο, προβάλλοντας δύο δικαιολογίες: Πρώτον, ότι η μελέτη προμήθειας καυσίμων προβλέπει μεγάλο μέρος των καυσίμων να αφορά πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη. Ίσως νομίζουν ότι κάτι σκοτεινό και ύποπτο κρύβεται πίσω από τις ανάγκες των υπηρεσιών όπως έχουν ιεραρχηθεί (δεν είπαν όμως τι είναι αυτό). Δεύτερον, ότι το πρατήριο που κέρδισε τον διαγωνισμό την προηγούμενη φορά βρίσκεται έξω από τον Δήμο. «Διαφωνούμε παγίως» όπως είπαν να συμμετέχουν σε δημόσιο διαγωνισμό επιχειρήσεις με έδρα έξω από το …χωριό των 3Β. Φυσικά, αν σε όρο της δημοπρασίας αναφερόταν η εντοπιότητα του προμηθευτή ως προαπαιτούμενο, τότε αυτόματα η διαδικασία θα κρινόταν παράνομη, διότι νοθεύει τον ανταγωνισμό. Αλλά τι σημασία έχουν αυτές οι λεπτομέρειες;

Κατά των καφέ κάδων

Ήρθε η στιγμή τον Ιούλιο να αγοράσει ο Δήμος νέους κάδους απορριμμάτων για τα τρία βασικά ρεύματα στα οποία κάνει αποκομιδή, τους πράσινους κάδους για τα σύμμικτα απορρίμματα, τους μπλε για την ανακύκλωση συσκευασιών και τους καφέ για τα απόβλητα κουζίνας. Η παράταξη Δαβάκη συναίνεσε μεν για την αγορά των μπλε και πράσινων, όμως διαφώνησε στους …καφέ. Υποστήριξαν στα σοβαρά ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχει χωριστή χρέωση» για την κλειδαριά που υπάρχει στους καφέ κάδους και τα αυτοκόλλητα tags με ειδική σήμανση που επιτρέπει την ταυτοποίηση των νοικοκυριών με τον όγκο αποβλήτων που εκτρέπουν. Τους φάνηκε ακριβό. «Διαφωνήσαμε κάθετα» με τη δαπάνη (όχι με το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή!) όπως έγραψαν μετά και καταψήφισαν.

Περιττά τα drones της πυρασφάλειας

Τα πιο χρήσιμα και αποδοτικά για την πολιτική προστασία τεχνικά εργαλεία, τα drones του συστήματος 24ωρης εναέριας επιτήρησης που πρώτος στην Ελλάδα εγκατέστησε σε δημοτική κλίμακα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, δεν τα εγκρίνει η παράταξη Δαβάκη. Διαφώνησε με την επέκταση της σύμβασης μέχρι το 2025, κρίνοντας ότι η υπηρεσία των 130.000 ευρώ τον χρόνο είναι ακριβή. Όμως η έννοια «ακριβός» είναι συγκριτική, όχι απόλυτη. Κάτι είναι ακριβό σε σχέση με κάτι άλλο ίδιο ή παρόμοιο, που είναι φτηνότερο. Αλλά η δικαιολόγηση αυτού του τύπου απαιτεί μελέτη, γνώση και άποψη, ιδιότητες που δεν χαρακτηρίζουν μια φτηνή αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Γι’ αυτό και το Κύμα Ενωμένων Πολιτών απλώς καταψήφισε τη δαπάνη και την κατακύρωση ενός ανοιχτού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν σοβαρές και καταξιωμένες εταιρείες του χώρου. 

Απόρριψη της ψηφιοποίησης του αρχείου

Μπορεί να κατανοήσει κανείς την τεχνοφοβία και την καχυποψία για το διαδίκτυο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού μεγάλης ηλικίας, όχι όμως σε μια σύγχρονη δημοτική παράταξη που ασκεί πολιτική και επηρεάζει αποφάσεις ενός Δήμου. Γι’ αυτό και είναι αξιοπρόσεκτη η καταψήφιση του Κύματος και η «διαφωνία επί της αρχής» που κατέθεσε στις υπηρεσίες ψηφιοποίησης και φύλαξης του δημοτικού αρχείου από μια πιστοποιημένη εταιρεία που ανέλαβε να σαρώσει και να αποθηκεύσει ψηφιακά το αρχείο του Δήμου, να ταξινομήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες και να τις ασφαλίσει σε ειδικές εγκαταστάσεις με πυρασφάλεια και προστασία από πλημμύρες. Μια υπηρεσία που δίνει «ανάσες» στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα δημοτικά κτήρια και επιπλέον διαφυλάσσει το αρχείο, επιτρέποντας πάντα την πρόσβαση του κοινού. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει από το 2018 αλλά η παράταξη Δαβάκη βλέπει ακόμη κινδύνους στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, λες και το να στοιβάζονται τα στοιχεία και τα έγγραφα με τυχαίο τρόπο σε χάρτινους φακέλους εντός του Δημαρχείου είναι πιο ασφαλές από την πιστοποιημένη διαχείριση σε έναν χώρο αφοσιωμένο σε αυτή την υπηρεσία. 


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Δημοσιογράφος”, φύλλο 63, 1η Αυγούστου 2023

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement