Καταχειροκροτήθηκε ο “Ηλίας του 16ου” των μαθητών της Βούλας

Καταχειροκροτήθηκε ο “Ηλίας του 16ου” των μαθητών της Βούλας

Μια απολαυστική βραδιά χάρισε στους περίπου 300 θεατές η Θεατρική Ομάδα του 2ου Λυκείου Βούλας, που την Τετάρτη 4 Ιουλίου παρουσίασε μια θεατρική διασκευή της κλασικής ταινίας των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου “Ο Ηλίας του 16ου”.

Οι νεαροί ηθοποιοί ευφυώς καθοδηγούμενοι από τους σκηνοθέτες Δημήτρη Αγορά, Αντιγόνη Μακρή και Αγγελίνα Αυλωνίτη, απέφυγαν να μιμηθούν τα αξεπέραστα πρότυπα Κώστα Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο και Διονύση Παπαγιαννόπουλο, που πρωταγωνιστούσαν στο φιλμ του 1959 και το καθιέρωσαν ως μια από τις κλασικότερες ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά.

Βρήκαν πιο γνώριμους δρόμους για την απόδοση των χαρακτήρων, επιστράτευσαν τη δική τους κινησεολογία και εκφραστικότητα και τελικά ενσάρκωσαν τους χαρακτήρες του έργου με έναν πρωτότυπο και νεανικό τρόπο που έβγαλε σε πολλά σημεία το πηγαίο γέλιο και το αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού.

Ο Ηλίας από τον μαθητικό θίασο της Βούλας (όλοι οι ηθοποιοί ήταν κάτω των 18 ετών) ακολούθησε το κινηματογραφικό πρότυπο του 1959 και όχι τη νεότερη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη. Τα λιτά σκηνικά και τα πολύ προσεγμένα κοστούμια απέπνεαν μια ρετρό διάθεση που μετέφερε το χώρο πολλές δεκαετίες πίσω, στην εποχή που με 300 δραχμές οι Αθηναίοι πλήρωναν το νοίκι τους και στα αστυνομικά τμήματα δέσποζαν πορτρέτα του βασιλιά.

Η σκηνοθεσία ακολούθησε τους καθιερωμένους πια δημοκρατικούς κανόνες της ομάδας και παρόλο που το έργο είναι δομημένο γύρω από έναν κεντρικό χαρακτήρα, όλοι οι ηθοποιοί είχαν σχεδόν ίσο χώρο να αναπτύξουν τους χαρακτήρες που υποδύονταν.

Αξιοσημείωτοι ήταν δύο δευτερεύοντες ρόλοι που μπορεί να πει κανείς ότι δόμησαν μια πρωτότυπη κωμική προσωπικότητα: Ο μπρουτάλ ξάδερφος της Τασίας, Παναγής Μπέρμπερης, και ο φωνακλάς -στο πρότυπο των βροντόφωνων στρατιωτών- αστυφύλακας που συνέλαβε τον Θωμά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χαρακτήρες αυτοί απέσπασαν και τα περισσότερα χειροκροτήματα.

Στα …ορεινά της Βούλας και γύρω από τα σχολεία της (3ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο) έχει πλέον δημιουργηθεί μια στέρεη θεατρική παράδοση που βγάζει διαμάντια.

Για όσους παρακολουθούν τη διευρυμένη αυτή ομάδα τα τελευταία χρόνια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς τα παιδιά μεγαλώνουν από χρονιά σε χρονιά, εξελίσσοντας την υποκριτική τους τέχνη και πώς μέσα από την ομορφιά της συλλογικότητας αυτής ξεπηδούν συνεχώς νέα ακατέργαστα και πολλά υποσχόμενα ταλέντα.

Ο ένας εκ των τριών σκηνοθετών, Δημήτρης Αγοράς είναι ένας έμπειρος άνθρωπος του θεάτρου, με μεγάλη διαδρομή (που το τελευταίο διάστημα σκηνοθετεί τη μεταφορά των ιστοριών του Αρκά στο σανίδι, στην παράσταση “Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων”).

Όμως οι άλλες δύο σκηνοθέτιδες, Αντιγόνη Μακρή και Αγγελίνα Αυλωνίτη, προέρχονται από το δυναμικό της ίδιας της ομάδας, έχοντας πλέον ωριμάσει ηλικιακά και θεατρικά.

Όλα δείχνουν ότι αυτός ο θύλακας πολιτισμού που έχει καλλιεργηθεί στη Βούλα εξελίσσεται σε ένα πρότυπο για τη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων αλλά και σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη δύναμη του πολιτισμού και της παιδείας να εξυψώνει τις προσωπικότητες με έναν αυθεντικό και αξιόλογο τρόπο.

Αυτό άλλωστε υπογράμμισε και το σύντομο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε μετά το τέλος της παράστασης, το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι μαθητές τη χρονιά που πέρασε. Αξιοποιώντας μια σχολική εκδρομή στο Ζαγόρι, γύρισαν ένα πολύ ενδιαφέρον σύντομο φιλμ, με πλάνα που κόβουν την ανάσα και άλλα που ήταν πιο εύθυμα, με θέμα τα φυσικά μνημεία του Ζαγορίου.

Η εκδήλωση αυτή φιλοξενήθηκε στον εξαιρετικά όμορφο χώρο του Κτήματος Μεσόγειος, μετά από την προσφορά της Μαρίας Μπραϊμνιώτη. Τα εδέσματα και τα ποτά ήταν χορηγίες φίλων του σχολείου και με συζητήσεις περί θεάτρου, η βραδιά τελείωσε αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Νίκος Ψαλλίδας, ο επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Δαβάκης, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Σταμπέλλου, ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας Μανώλης Βαρδαβάς, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μίμα Νικηφοράκη και βέβαια, η αντιπρόεδρος του ΟΑΠΠΑ, δημοτική σύμβουλος και οικοδέσποινα, Μαρία Μπραϊμνιώτη.

nourish

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 14 Ιουλίου 2018)