Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλα

Ημερίδα φυσικών επιστημών για μικρούς και μεγάλους στη Βούλα

Στη 2η Ημερίδα Φυσικών Επιστημών με τίτλο «Η Φυσική μαγεύει… μικρούς και μεγάλους» καλούν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών μαζί με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και το Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 στους χώρους του Δημαρχείου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) από τις 10:00 έως τις 14:00.

Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα ομιλήσουν οι διακεκριμένοι θετικοί επιστήμονες :

Νανόπουλος Δημήτρης, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M University, ΗΠΑ, με θέμα ομιλίας : «Επί της προελεύσεως των φυσικών νόμων και το Πολυσύμπαν».

Θεοδοσίου Στράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), με θέμα ομιλίας : «Τα άστρα και οι μύθοι τους».

Φασσέας Κώστας, Βιολόγος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Γ.Π.Α., με θέμα ομιλίας : «Διατροφή και καρκίνος».

Ο κ. Νανόπουλος θα τιμηθεί από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το πολυσχιδές του έργο και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Τον κ. Νανόπουλο θα προλογίσει ο κ. Σιμόπουλος Διονύσης, Αστροφυσικός, Επίτιμος Πρόεδρος Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Παράλληλα, στους χώρους του Δημαρχείου Βούλας θα λειτουργούν εργαστήρια (workshops), με παρουσίαση εντυπωσιακών πειραμάτων από τους ακόλουθους επιστήμονες και δασκάλους:

Ανδρακάκου Σοφία, Χημικός Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών, Καψάλη Ευαγγελία, Παλαιολόγου Στέλλα, Καλιμικεράκη Κατερίνα και Πασσαρή Ρένα, εκπαιδευτικοί, με θέμα : «Η επιστήμη στην υπηρεσία της ομορφιάς ∙ παρασκευάζοντας καλλυντικά».

Γάτσιος Γιάννης, Φυσικός, πρώην υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ν. Σμύρνης, με θέμα : «Παίζοντας ανακαλύπτω την ομορφιά και τη μαγεία της φύσης». Θα πραγματοποιηθούν πειράματα μηχανικής, οπτικής και ηλεκτρομαγνητισμού.

Γκούμας Παναγιώτης, Φυσικός-πειραματιστής, Αλεξανδρίδης Μπάμπης και Γκιώνης Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικοί, με θέμα : «Πειράματα ηλεκτρισμού και ακραίως χαμηλών θερμοκρασιών». Μεταξύ των άλλων, θα πραγματοποιηθούν εντυπωσιακά πειράματα με χρήση υγρού αζώτου και ξηρού πάγου, υλικών με… μαγικές (!) ιδιότητες.

Κιτράκης Γιώργος και Ληξουριώτη Μαρία, εκπαιδευτικοί ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Πασχάλη», με θέμα : «Παρασκευή αρωμάτων». Θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά, μυώντας τα στην τέχνη της αρωματοποιίας.

Κονιδιτσιώτης Δημήτρης, Χημικός, Καλπακίδου Σίσσυ, Λουκιανός Μιχάλης και Ρήγα Γεωργία, εκπαιδευτικοί, με θέμα : «Εκρηκτικές καύσεις». Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μαγευτούν από την εκρηκτική συμπεριφορά κάποιων υλικών.

Δρ Σκέλλας Αντώνης, Υποδιευθυντής 4ου Δημοτικού Βούλας, δάσκαλος και Πιτσάρου Αντωνία, εκπαιδευτικός 4ου Δημοτικού Βούλας, με θέμα : «Ρομποτική και STEM». Οι μαθητές με τη βοήθεια της Ρομποτικής Μηχανικής θα κατασκευάσουν και, στη συνέχεια, θα προγραμματίσουν τις συμπεριφορές ενός βατράχου- ρομπότ και… θα παίξουν βατραχομαχίες!

Σομαλακίδης Γιάννης, Φυσικός, με θέμα: «Εκπαιδεύοντας ένα ρομπότ».

Τριαντάφυλλος Κώστας, Ιδρυτής του Planet Physics, με θέμα: «Πειράματα Φυσικής».

Χρυσοστομίδης Πέτρος και Ψυχογιού Μαρία, Γεωλόγοι, με θέμα: «Η Γη… σε βάθος και οι λιθοσφαιρικές πλάκες… σε κίνηση».

Στην είσοδο του Δημαρχείου θα υπάρχουν πάγκοι πειραματικών διατάξεων και κατασκευών από διάφορες σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Βάρης, Σάσα Αλικανιώτη, θα παρουσιάσει εργασίες μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί Μπαλιάκου Αχιλλεία και Κουφάκη Αφροδίτη του 2ου Δημοτικού Βούλας θα παρουσιάσουν μοντέλα εφαρμογής στον ηλεκτρισμό με μαθητές Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού.

Τέλος, η εκπαιδευτικός Κόλλια Ελένη με μαθητές του 2ου Δημοτικού Γλυφάδας θα παρουσιάσει εργασίες STEM.

Επιπλέον, στον χώρο αυτό, οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού σχολείου «Ιορδανάκειο», Βαγιωνής – Κόγιας Σπύρος, Δέτσικας Θεόδωρος, Λυμπερόπουλος Γιώργος και Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα, αξιοποιώντας την ψυκτική ικανότητα του υγρού αζώτου, θα παρασκευάζουν και θα προσφέρουν μπροστά στα μάτια σας παγωτά της αρεσκείας σας.

Έξω από τον χώρο του Δημαρχείου, θα βρίσκεται ο αυτοκίνητος σταθμός του Meteo.gr, το «meteo on wheels» καθώς και τηλεσκόπια από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, για να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι Ήλιο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας