Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Ημερίδα υγείας στη Βούλα: Πρόληψη και γνώση, τα καλύτερα «φάρμακα»

Η σημασία της πρόληψης υγείας, της διαρκούς ενημέρωσης αλλά και της εμπιστοσύνης στους ειδικούς ήταν με λίγα λόγια το μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στη Βούλα.

Παρά τη «βαριά» θεματολογία, η προσέλευση κόσμου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς η αίθουσα «Ιωνία» σχεδόν γέμισε, ενώ το ενδιαφέρον των ακροατών διατηρήθηκε αμείωτο, καθώς οι ομιλητές ήταν σύντομοι με τις εισηγήσεις να συνοδεύονται από παραστατικές παρουσιάσεις που προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη. Έχει την ιδιαίτερη σημασία του το γεγονός ότι όλοι οι εισηγητές της ημερίδας είναι κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εξήρε την προσφορά του Επιμορφωτικού Συλλόγου στους τομείς του πολιτισμού και της ενημέρωσης του κοινού, εκτιμώντας ότι η τοπική κοινωνία χρειάζεται τη «ζύμωση» όπως είπε με σημαντικά μηνύματα.

Εισαγωγικά ως φιλοξενούμενος της ημερίδας τοποθετήθηκε ο Διευθυντής του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας Στυλιανός Γραφάκος, ο οποίος μίλησε για την κορυφαία σημασία των εθελοντών δοτών μυελού των οστών: «Δίνοντας λίγες ώρες από το χρόνο μας, μπορούμε να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους παριστάμενους να εγγραφούν στο μητρώο εθελοντών.

Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη στην πρώτη εισήγηση της ημερίδας υπογράμμισε με κάθε δυνατή έμφαση τη σημασία του παιδικού εμβολιασμού. Ένα επίκαιρο όσο ποτέ μήνυμα, καθώς όπως σημείωσε πλέον η αξία του εμβολιασμού αμφισβητείται. Κατά την εμπειρία μάλιστα της γιατρού, ένα 30% των γονέων είναι διστακτικοί ως προς τα εμβόλια, ανήκοντας μάλιστα στα υψηλότερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα. Κατά την κ. Κατσιμπάρδη, τα εμβόλια έχουν πέσει θύμα της επιτυχίας τους: «Ξεχάσαμε κάποια νοσήματα χάρη στα εμβόλια, τα οποία όμως θα μας επισκεφτούν ξανά αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει», όπως σημείωσε συγκεκριμένα. Η παιδίατρος μεταξύ άλλων ανέλυσε και τη σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης, που αυτό τον καιρό είναι ιδιαίτερα επίκαιρος.

Για τις παθήσεις των παιδιών και των εφήβων στη σπονδυλική στήλη μίλησε διεξοδικά ο ορθοπεδικός Χρήστος Ριφιώτης. Ο γιατρός –και επίσης πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης– ανέπτυξε διεξοδικά τους κινδύνους από τη σκολίωση, την κύφωση και τη λόρδωση, ενημερώνοντας για τα αίτια, τα συμπτώματα των παθήσεων και την σύγχρονη αντιμετώπισή τους. Ο ομιλητής ανέφερε τα σωστά και τα λάθος αθλήματα ανάλογα με την πάθηση και το βαθμό της, ανέπτυξε τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ενώ έφερε αναλυτικά παραδείγματα για τη σωστή στάση σώματος αλλά και τις καθημερινές κινήσεις που δεν επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη.

Στα νέα κορίτσια και την εμμηναρχή αφιέρωσε τη δική του εισήγηση ο γυναικολόγος Οδυσσέας Σαββούρας. Ο γιατρός απευθυνόμενος σε γονείς κοριτσιών ξεκαθάρισε ποια θεωρείται φυσιολογική διάρκεια περιόδου και κύκλου, ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στους παράγοντες που φέρνουν πρώιμη ήβη και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στη ζωή των γυναικών. Ο Οδυσσέας Σαββούρας επανέλαβε ότι η έμμηνος ρήση δεν πρέπει να φέρνει ντροπή ή να θεωρείται ασθένεια, ξεκαθαρίζοντας ακόμη μια σειρά από μύθους που συνοδεύουν ως κατάλοιπο παλαιότερων αντιλήψεων τη φυσιολογική αυτή κατάσταση του οργανισμού. Τέλος αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους των γυναικολογικών εξετάσεων και στα μεγάλα τους πλεονεκτήματα.

Σε μια υγιή σχέση μας με το φαγητό αφιέρωσε τη δική της εισήγηση η κλινική διατροφολόγος Ειρήνη Ριφιώτη. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις δύο όψεις της παιδικής δυσθρεψίας, τον υποσιτισμό αλλά και την παιδική υπερβαρότητα, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα 1 στα 3 παιδιά αντιμετωπίζουν θέματα παχυσαρκίας. Η Ειρήνη Ριφιώτη ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής θρέψης για κάθε στάδιο της παιδικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι το «χρυσό κλειδί» για την υγεία είναι η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών. «Υγιής διατροφή δεν σημαίνει δίαιτα, αυτή είναι μια απαγορευμένη λέξη για παιδιά», τόνισε προσθέτοντας: «Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει μια υγιή σχέση με το φαγητό. Αν τα παιδιά τρέφονται φτωχά, ζουν και φτωχά».

Μια περισσότερο τεχνική εισήγηση έκανε η μαία Παρασκευή Γιαξή, που έδωσε πρακτικές συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες σε βρέφη, νήπια και παιδιά. Η εισηγήτρια ανέφερε ότι στο σπίτι σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα που εμπλέκουν παιδιά και ανέφερε ως απαραίτητα μέσα πρόληψης μια λίστα με τα επείγοντα τηλέφωνα (ΕΚΑΒ, Κέντρο Δηλητηριάσεων, παιδίατρος, κοντινό νοσοκομείο) και ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών για παιδιά. Ακόμη, ανέφερε ποιες είναι οι σωστές αντιδράσεις σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, δηκητριάσεων, πνιγμών και πτώσεων που αποτελούν και τα συνηθέστερα επείγοντα περιστατικά που αφορούν παιδιά.

Την ευεργετική επίδραση της άθλησης στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών ανέπτυξε στη δική της εισήγηση η παλαίμαχη διεθνής κολυμβήτρια Νέρυ Νιαγκουάρα. «Τα παιδιά μαθαίνουν, διασκεδάζουν, χτίζουν χαρακτήρες» είπε μεταξύ άλλων, ξεχωρίζοντας το γεγονός ότι διαχείριση της ήττας και της επιτυχίας, η κοινωνικοποίηση, η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία και η συνεργασία συγκακταλέγονται στα πλεονεκτήματα του αθλητισμού, πέρα από τα προφανή οφέλη στην υγεία. Η αθλήτρια ανέλυσε ακόμη τα ενδεδειγμένα αθλήματα για κάθε ηλικία, καθώς και τις προτεινόμενες ώρες άθλησης σε εβδομαδιαία βάση «για χαρούμενα και υγιή παιδιά».

Με την εμψυχωτική τοποθέτηση του Στέφανου Ξενάκη έκλεισε η ημερίδα. Ο συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης τόνισε ότι οι γονείς αποτελούν το κορυφαίο παράδειγμα για τα παιδιά τους και έδωσε έμφαση στο λάθος της ελληνικής κοινωνίας να κατευθύνει τα παιδιά. «Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά σαν ισοδύναμες ανθρώπινες οντότητες», είπε. Ακόμη, υπογράμμισε την αξία της καθημερινής άθλησης και κίνησης και αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιότητα της «εστίασης» που κατά τη θεώρησή του μας βοηθά να βλέπουμε τα καλά στον κόσμο μας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα λιτό μπουφέ όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά με τους εισηγητές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 17, Ιανουάριος 2020

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement