Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Inventors: Ρομποτική, παιχνίδι και ενεργειακές λύσεις

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα η ομάδα του 4ου Δημοτικού Βούλας

Ένα ακόμη όμορφο ταξίδι μάθησης και μοναδικών εμπειριών ξεκίνησε για τη φημισμένη στην Ελλάδα και τον κόσμο ομάδα ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας, τους Inventors.

Tα 10 παιδιά της Στ’ τάξης που απαρτίζουν φέτος την ομάδα ήδη έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego League και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου πήραν την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Μαρτίου. 

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού – που είναι και ο πιο δημοφιλής του χώρου – έγκειται στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός μιας κατασκευής από παιδικά τουβλάκια να εκτελέσει συγκεκριμένες ενέργειες πάνω σε μια δεδομένη «πίστα», αποτελεί μόνο το ένα από τα τρία πεδία στα οποία διαγωνίζονται οι ομάδες. Οι μαθητές πρέπει επίσης να πείσουν τους κριτές για τις «θεμελιώδεις αξίες» που πρεσβεύουν ως ομάδα και επίσης να επιδείξουν τις εφαρμοσμένες λύσεις που σκέφτηκαν και σχεδίασαν πάνω σε ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα.

Φέτος, οι διοργανωτές του First Lego League έδωσαν ως πρόβλημα εργασίας για τον παγκόσμιο αυτό διαγωνισμό το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας. Όπως τονίζεται στην προκήρυξη του φετινού διαγωνισμού που παροτρύνει της ομάδες ρομποτικής να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις, «οι ομάδες του First Lego League θα ερευνήσουν από πού προέρχεται η ενέργεια και πώς διανέμεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να χτίσουν ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον». Το φετινό θέμα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων «που σχετίζονται με τον έβδομο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών 7, που επικεντρώνεται στη διασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους». 

Ο φετινός διαγωνισμός είναι ο 10ος που διοργανώνεται στην Ελλάδα και αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκαν 8 περιφερειακοί προκριματικοί αγώνες (εκτός από την Αθήνα και σε Ρόδο, Βόλο, Ηράκλειο, Σπάρτη, Ξάνθη, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη) ενόψει του τελικού.

Οι Inventors πήραν με άνεση το «εισιτήριο» για τον τελικό καταλαμβάνοντας μία από τις 10 θέσεις των καλύτερων ομάδων της Αττικής ανάμεσα σε 36 άλλες. Οι πανελλήνιοι νικητές προκρίνονται για το παγκόσμιο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο Χιούστον των ΗΠΑ μεταξύ 19 και 22 Απριλίου 2023. Τον απίστευτο αυτό στόχο είχε πετύχει η ομάδα του 4ου Βούλας το 2019, έχοντας μάλιστα λάβει και μια σημαντική διάκριση.

Έκτοτε, η ομάδα των Ιnventors, υπό την καθοδήγηση και με την έμπνευση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού Αντώνη Σκέλλα, έχει δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη παράδοση στο χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής. 

Ενεργειακά παιχνίδια

Η καινοτόμα ιδέα των παιδιών φέτος ήταν να μετατρέψουν καθημερινά παιχνίδια σε συσκευές παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Η ομάδα σκεπτόμενη ότι το παιχνίδι περιλαμβάνει πολλές φορές απλές ή σύνθετες κατασκευές στις οποίες καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας, είχε την ιδέα να δημιουργήσει την υποδομή ώστε τα παιχνίδια αυτά, χωρίς να χάσουν το νόημα και το διασκεδαστικό τους χαρακτήρα, να συμβάλουν στο στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Έτσι δημιούργησαν ένα σχοινάκι που φορτίζεται από την επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών και μετατρέπεται σε ένα διπλό φωτιστικό LED που με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία του έχει αυτονομία 3 ωρών. Οι Inventors υπολόγισαν ότι το κόστος των υλικών για να παραχθεί το παιχνίδι τους ανέρχεται σε 26,5 ευρώ και ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτύχει κάποιος από τη χρήση αυτού του φωτισμού είναι 5,89 ευρώ τον χρόνο.

Έπειτα, δημιούργησαν μια παιδική ρόδα που δεν δίνει απλώς τη χαρά στα μικρά παιδιά να την περιστρέφουν, αλλά ταυτόχρονα με την ισχυρή γεννήτρια 20W που διαθέτει, αποθηκεύει μέσω με μια μπαταρία 3,7V ενέργεια για κάθε περιορισμένη χρήση, όπως η φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου ή ο φωτισμός ενός δωματίου. Και εδώ η έρευνα της ομάδας έκανε αναλυτική κοστολόγηση των υλικών (40,2 ευρώ το κόστος της ρόδας) αλλά και του οφέλους που μπορεί να έχει κανείς (4,38 ευρώ τον χρόνο).

Τέλος, η ομάδα επινόησε έναν εντυπωσιακό «τροχό της τύχης» που λειτουργεί ως σταθμός φόρτισης κινητών συσκευών και με τις περιστροφές του αποθηκεύει ενέργεια ικανή να φορτίσει 4 κινητά τηλέφωνα (εξοικονομώντας ένα ετήσιο κόστος ύψους 15,768 ευρώ το χρόνο).

Τηρώντας μια παράδοση χρόνων, η ομάδα πριν τον διαγωνισμό επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο οποίος δηλώνει διαχρονικά φανατικός υποστηρικτής των Ιnventors. Τα παιδιά παρουσίασαν τις ιδέες τους, κάλεσαν τον Δήμαρχο να τα δοκιμάσει, ενώ η διευθύντρια του σχολείου, Αλεξάνδρα Μαρκοπούλου, ζήτησε από τον Δήμο να εφαρμόσει κάποιες από τις ιδέες αυτές στο νέο πάρκο στα Πηγαδάκια, που γειτονεύει με το σχολείο.

Ο Δήμαρχος ενθουσιασμένος με την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα της ομάδας, δήλωσε πως αν και μικροί μαθητές, είναι «μεγάλοι εφευρέτες με περιβαλλοντικές ανησυχίες», ενώ ανέπτυξε πώς οι λύσεις που επεξεργάζονται οι μαθητές ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελούν αντικείμενο μελέτης από όλες τις πρωτοπόρες πόλεις του κόσμου.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 53, Φεβρυοάριος 2023

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement