Σε ήττα της περιφερειακής διοίκησης Αττικής και παράλληλα νίκη του πλουραλισμού εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.
Το σώμα απέρριψε πρόταση της διοίκησης Πατούλη – για την ακρίβεια δεν της έδωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία – να συγκροτηθούν δύο Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου, για Πολιτισμό και Αθλητισμό η πρώτη και Περιβάλλον η δεύτερη, στις οποίες θα μεταβιβάζονταν αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, η πρόταση αυτή ερχόταν να αφαιρέσει από τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου μεγάλες ομάδες σοβαρών θεμάτων, ακρωτηριάζοντας τον δημοκρατικό διάλογο και τον έλεγχο της διοίκησης από την αντιπολίτευση.
Η κρίσιμη λεπτομέρεια που αποκαλύπτει το σκεπτικό της διοίκησης Πατούλη πίσω από αυτή την πρόταση είναι ότι βάσει του εκλογικού αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών, η διοικούσα παράταξη διαθέτει μόλις 38 στις 101 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ στις επιτροπές αυτές βάσει του νόμου Θεοδωρικάκου, θα διέθετε εξασφαλισμένη πλειοψηφία των 3/5.
Περνώντας τα θέματα από τις Επιτροπές, θα απέφευγε τον σκόπελο των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου πρέπει να πεισθούν και άλλες παρατάξεις ή σύμβουλοι για να διαμορφωθούν πλειοψηφίες και όπου σε κρίσιμα θέματα συγκεντρώνονται κάτοικοι με …άγριες κατά καιρούς διαθέσεις.
Για “άκρατο σημείο αποψίλωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου από βασικές και σημαντικές του αρμοδιότητες”, έκανε λόγο ο Σωτήρης Μεθενίτης, εκπροσωπώντας την παράταξη Σγουρού. “Το πρόβλημά σας είναι πώς θα ξεφορτωθείτε τον συγκεκριμένο συσχετισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πώς θα υποκλέψετε μια απόλυτη πλειοψηφία που δεν διαθέτετε”, έθεσε το θέμα πιο συγκεκριμένα η Μαριάννα Τσίχλη, επικεφαλής της Ανυπότακτης Αττικής. Και πιο ωμά το έθεσε ο Κώστας Τουλγαρίδης (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) κάνοντας λόγο ευθέως για “πραξικόπημα”. Εκ μέρους της παράταξης Δούρου, ο Θεόδωρος Σχινάς ζήτησε να ισχύσει στις Επιτροπές αυτές η αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων.
Τελικώς, η πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκέντρωσε 50 “υπέρ” και 43 “κατά”, ενώ η πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Περιβάλλοντος 50 “υπέρ” και 44 “κατά”. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτούνταν πλειοψηφία των 51 μελών τουλάχιστον του Περιφερειακού Συμβουλίου για να περάσει η εισήγηση.
Στην πραγματικότητα, η ήττα αυτή της διοίκησης Πατούλη προήλθε …τυχαία. Συγκεκριμένα, αναζητείτο στη συνεδρίαση ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Κούρτης, επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική η οποία έχει από την αρχή της θητείας συμπράξει με την παράταξη Πατούλη. Ο σύμβουλος που έχει οριστεί από τον Γιώργο Πατούλη ως “εντεταλμένος σύμβουλος Ελλήνων Βορειοηπειρωτών” διέθετε την ψήφο που θα χάριζε την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά απουσίαζε.
Υπέρ της πρότασης Πατούλη τάχθηκαν επίσης η Ελληνική Αυγή (το περιφερειακό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής) αλλά και οι 5 ανεξαρτητοποιηθέντες περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο Σγουρού (Γιάννης Σμέρος, Θανάσης Βαθιώτης, Κατερίνα Αδαμοπούλου, Δήμητρα Αγγελάκη, Βασίλης Γιαννακόπουλος).
Η σύσταση των επιτροπών αυτών είχε συζητηθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, όμως διαβλέποντας η διοίκηση ότι δεν είχε τότε τους συσχετισμούς, είχε αποσύρει το θέμα. Προφανώς, στη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου κατά την οποία επανήλθε, είχε σχεδιαστεί επί χάρτου μια πλειοψηφία που κάποιο τυχαίο γεγονός την ανέτρεψε…
