Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Έρχονται καφέ κάδοι ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών στα 3Β

Συνάντηση με επιχειρηματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη είχε η δημοτική αρχή την Τετάρτη.

Θέμα της συζήτησης ήταν ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας αλλά και το πρόγραμμα ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων που θα εισαγάγει τους επόμενους μήνες ο Δήμος.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες της ημέρας μάλλον απέτρεψαν μια μαζική προσέλευση και περίπου 20 επαγγελματίες συμμετείχαν στη συζήτηση.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος άνοιξε την εκδήλωση, ενημερώνοντας για την καμπάνια του Δήμου να εμπεδωθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας και τους γενικούς του στόχους. Κατόπιν οι υπεύθυνοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σωτηρόπουλος ανέλυσαν την πρωτοβουλία του Δήμου να εγκαταστήσει καφέ κάδους ανακύκλωσης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα υπολείμματα των τροφών, απευθύνεται σε αυτή την πρώτη φάση στους επαγγελματίες της εστίασης, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σε νοσοκομεία και στρατόπεδα. Επίσης, θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε μία γειτονιά της περιοχής.

Ο Δήμος θα παράσχει σε κάθε επιχείρηση έναν καφέ κάδο και δωρεάν βιοδιασπώμενους σάκους για ένα έτος, ώστε να συγκεντρώνει εκεί όλα τα υπολείμματα τροφών. Σχεδιάζεται μάλιστα να υπάρχουν μεγάλοι καφέ κάδοι έξω από τις επιχειρήσεις που θα κλειδώνουν, προς αποφυγή λαθών.

Το σχέδιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι να συγκεντρώνει μέρος των υπολειμμάτων αυτών στην πρότυπη μονάδα κομποστοποίησης που λειτουργεί ήδη στο Κορωπί και να τα αναμιγνύει με τα κλαδέματα που συγκεντρώνει η υπηρεσία Καθαριότητας.

Σημειωτέον, ότι τα “πράσινα απορρίμματα” του Δήμου ανέρχονται σε 13.000 τόνους το χρόνο!

Από τη μίξη αυτή προκύπτει εδαφοβελτιωτικό υλικό υψηλής ποιότητας, που αναμένεται να φτάσει τους 1.000 τόνους ετησίως σε αρχικό στάδιο. Το κομπόστ αυτό, θα χρησιμοποιηθεί για το δημοτικό φυτώριο, αλλά πρόθεση του Δημάρχου είναι όπως είπε να διατεθεί και δωρεάν στους δημότες.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος των υπολειμμάτων που θα συγκεντρώνονται θα δίνονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) που λειτουργεί ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) ο οποίος παράγει ήδη εμπορεύσιμο κομπόστ.

Ο Δήμος σκοπεύει να προμηθευτεί ειδικό απορριμματοφόρο που θα συλλέγει αποκλειστικά τα απορρίμματα αυτά κάθε μέρα και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία των σχετικών διαγωνισμών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 12 Νοεμβρίου 2016)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας