Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Καινοτομία με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL expo στη Βούλα

Με έναν εντυπωσιακό τρόπο στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας έκλεισε το Σάββατο 21 Ιουνίου η χρονιά για τις ομάδες ρομποτικής παιδιών ηλικίας Δημοτικού της περιοχής που έδειξαν τη δουλειά τους στο πλαίσιο του First League Expo Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, που συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Ρομποτικής των 3Β και ο Δήμος. Συνολικά 18 ομάδες με μέλη τους παιδιά ηλικίας 4-10 ετών έλαβαν μέρος σε μια διοργάνωση που περιελάμβανε την παρουσίαση των εργασιών ενώπιον κριτών, όμως δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βράβευσε όλες τις συμμετοχές. 

Οι ακαδημία ρομποτικής του Δήμου, Inventors, «κατέβασε» 9 ομάδες, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας 6 ομάδες, με 2 ομάδες συμμετείχαν τα εκπαιδευτήρια Παλλάδιο και μία ομάδα από Δημοτικό του Διλόφου Βάρης έδωσε επίσης το «παρών». Κάθε ομάδα είχε το περίπτερό της στο οποίο παρουσίαζε ρομποτικές κατασκευές με τη βοήθεια από τουβλάκια lego, παρουσίαζε ένα εγχειρίδιο μηχανικής και σε ένα πόστερ συνόψιζε όλη την ιστορία της κατασκευής: Τον εντοπισμό του προβλήματος, τις σκέψεις για την επίλυσή του, τη μεθοδολογία αλλά και τις θεμελιώδεις αξίες της ομάδας. Το φετινό κεντρικό θέμα για όλες τις ομάδες ρομποτικής που διαγωνίζονται υπό την «ομπρέλα» της First ήταν οι ωκεανοί. Ο προγραμματισμός και τα στοιχεία μηχανικής που έμαθαν αυτή τη χρονιά τα παιδιά είχαν ως κέντρισμα για ιδέες και κατασκευές την οικολογική πίεση που δέχονται οι θάλασσες της Γης.

Κάποια παραδείγματα: Η ομάδα Underwater Explorers (που σημαίνει υποβρύχιοι εξερευνητές) αποφάσισε να ασχοληθεί με την καταστροφή των κοραλιογενών υφάλων, «το σπίτι χιλιάδων ειδών ψαριών και θαλλάσσιων πλασμάτων», όπως έγραψαν. Η ομάδα Robomasters σκέφτηκε πιο δημιουργικά και κατασκεύασε με τη φαντασία της ένα νέο θαλάσσιο είδος, τον Τερατόσαυρο, και κατασκεύασε ένα υποβρύχιο που θα ανακαλύψει και θα εξερευνήσει αυτό το επικίνδυνο ζώο. Η ομάδα Καρχαριοφάλαινες εμπνεύστηκε ένα ρομπότ – θαλάσσιο καθαριστή του βυθού. Και η ομάδα Sea Masters ευαισθητοποιήθηκε από το γεγονός ότι η ανθρωπογενής δραστηριότητα στη θάλασσα προκαλεί τόσο θόρυβο που εμποδίζει πλάσματα της θάλασσας, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι ρομποτικές κατασκευές των παιδιών με τα τουβλάκια της lego είχαν ένα υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας και εκτελούσαν διάφορες κινήσεις και ενέργειες που ελέγχονταν από τάμπλετ που χειρίζονταν τα παιδιά. Παρόλο που δεν υπήρχε αξιολόγηση που να οδηγεί στην κατάταξη των ομάδων, τα παιδιά κλήθηκαν να παρουσιάσουν το σκεπτικό τους και τη μέθοδο της δουλειάς τους μπροστά σε κριτική επιτροπή που κατένειμε τις βραβεύσεις ανάλογα με το δυνατό σημείο κάθε ομάδας. Μεταξύ των αξιοπρόσεκτων ιδιαιτεροτήτων του χώρου της ρομποτικής ήταν και το γεγονός ότι τα παιδιά ακολουθώντας πάντα συγκεκριμένες οδηγίες έφτιαξαν μόνοι τους από τουβλάκια τα «μετάλλια» που έλαβαν. 

Ενθουσιώδης φίλος της εκπαιδευτικής ρομποτικής και αρωγός της Ακαδημίας των 3Β, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έδωσε το παρών στην εκδήλωση απευθύνοντας ένα πολύ θερμό χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης, ενώ τις απονομές έκανε η πρόεδρος της δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δώρα Τριάντη. Η διοργάνωση πλαισιώθηκε φυσικά από εθελοντές, που προέρχονταν από τα «φυτώρια» της ρομποτικής του Δήμου και φέτος τον Απρίλιο έφτασαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε δύο κατηγορίες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της First στις ΗΠΑ. 

Advertisement