Κάλεσμα της ΡΙΚΙΠ στις δράσεις κατά του ρατσισμού

Κάλεσμα της ΡΙΚΙΠ στις δράσεις κατά του ρατσισμού

Ανακοίνωση για τη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου) εξέδωσε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου στο κείμενό της αναδεικνύει το προσφυγικό πρόβλημα, καλώντας στους δημότες να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, συμμετέχοντας στις δράσεις του αντιρατσιστικού κινήματος.

Αναλυτικά:


“H διεθνής μέρα κατά του ρατσισμού στις 21 Μάρτη, αποτελεί εδώ και χρόνια αφορμή για το αντιρατσιστικό κίνημα να κατέβει στο δρόμο με δράσεις ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή στις δράσεις αυτές που και φέτος θα γίνουν στις 18 Μάρτη θα αναδείξει την εναντίωση μας σε κάθε μορφής ρατσισμό, την θέληση μας για απομόνωση κάθε φασιστικής επιβολής σε επίπεδο λόγου, πρακτικών και πολιτικής και την αλληλεγγύη μας σε όσους πέφτουν θύματα ρατσιστικών και φασιστικών πρακτικών.

Η συγκυρία, με την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό να κλείνει το δεύτερο χρόνο από την εφαρμογή της και να επικαθορίζει το σύνολο της (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., επιβάλλει να θέσουμε στο επίκεντρο των φετινών κινητοποιήσεων την στήριξη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες .

Η μετανάστευση δεν είναι φυσικό φαινόμενο που δεν έχει υπαίτιο, είναι βίαιος ξεριζωμός και είναι απότοκο των πολέμων.

Μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλεί η σφοδρότητα των φονικών αδιάκοπων πολέμων – στους οποίους ΝΑΤΟ και ΕΕ είχαν άμεση συμμετοχή και όφελος – των φυσικών, των κοινωνικών καταστροφών και της φτώχειας, μπροστά στην τραγωδία που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα και ακόμη και σήμερα που ανασύρονται εκατοντάδες σοροί πνιγμένων, η Ε.Ε. αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμα φορά ότι είναι κατώτερη των αρχών της και ανάξια του πολυδιαφημιζόμενου πολιτισμού της.

Αναμφίβολα, οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατηθούν μακριά από το δράμα των μεταναστών που έχει χαρακτηριστικά ολοκαυτώματος, επικαλούμενες το συμφέρον των χωρών τους. Αλλά όπως έγραψε και ο Οδυσσέας Ελύτης, «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη»!

Ανθρώπινες συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις, σίτιση, θέρμανση, περίθαλψη, πρόνοια για τους πρόσφυγες.

Όχι απομονωμένοι-γκετοποιημένοι σε καταυλισμούς με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε.

Η αλληλεγγύη και οι αγώνες είναι το όπλο των λαών απέναντι στην οικονομική και κοινωνική κρίση, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, στην ακραία φτώχεια και τους αποκλεισμούς. Αλληλέγγυοι και συναγωνιστές απέναντι στο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό και τη φασιστική ρητορική και δράση, εμείς, οι από κάτω, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, έχουμε μόνο τους κοινούς μας αγώνες να προτάξουμε, για να διεκδικήσουμε το κοινό μέλλον που ονειρευόμαστε”.