Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Η καρδιά της Αυτοδιοίκησης χτύπησε στη Βουλιαγμένη

Δυναμική εμφάνιση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στην Έκτακτη Συνάντηση των Δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ

Μήνυμα διεκδικήσεων από την κυβέρνηση για να σταθούν οι Δήμοι στο ύψος της κορυφαίας τους αποστολής έστειλαν από το Καβούρι οι Δήμαρχοι της χώρας στην Έκτακτη Συνάντηση που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022.

Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στις ενεργοβόρες υπηρεσίες των Δήμων (όπως αυτοί που λειτουργούν επιχειρήσεις ύδρευσης και έχουν αντλιοστάσια), η συνεχής υποχρηματοδότηση και οι ανισομετρία στην κατανομή της, τα προβλήματα που προέκυψαν από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ που φανερώνει μειωμένο πληθυσμό στη χώρα, η επιβολή τέλους ταφής στους Δήμους και κατ’ επέκταση στους δημότες που καλούνται να πληρώσουν την αποτυχία του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων που σχεδίασαν η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες, ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν σε μια συνάντηση που είχε σε αρκετά της σημεία ανεβασμένους τόνους.

Οι δήμαρχοι έθιξαν ακόμη το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα, τα χρονίζοντα θεσμικά αιτήματα της αυτοδιοίκησης και μοιράστηκαν απίστευτες ιστορίες δημοτικής τρέλας, όπως η στελέχωση κάποιων Οικονομικών Υπηρεσιών με έναν υπάλληλο ή η ανυπαρξία Υπηρεσίας Δόμησης σε άλλους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του ζήτησε από την κυβέρνηση άμεση εφαρμογή εκτάκτων σχεδίων δράσης, “προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων αλλά και να αποφευχθεί το κλείσιμο ζωτικών υποδομών για την λειτουργία μεγάλων και μικρών δήμων”.

Στη δική του μακροσκελή τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα βραχυπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης για άμεση οικονομική τόνωση των Δήμων, ωστόσο στα υπόλοιπα ζητήματα μετέθεσε για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τις σχετικές απαντήσεις.

“Χείμαρρος” Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Με μια δυναμική τοποθέτηση ηγετικού χαρακτήρα ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έδωσε με τη μεγαλύτερη παραστατικότητα το διεκδικητικό και οραματικό παράλληλα στίγμα της αυτοδιοίκησης.

Ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:

Είπε ο υπουργός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση. Και εμείς οι αυτοδιοικητικοί κύριε υπουργέ προσπαθούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Γιατί η σχέση αυτή οφείλει να είναι αμφίδρομη. Η αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος στον πολίτη φορέας και μεταφορέας των προβλημάτων και προβληματισμών για να μπορούμε να δίνουμε λύσεις.  Είναι μια πολύ περίεργη περίοδος εντατική με πάρα πολλές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τις μετακυλίει εν μέρει στην αυτοδιοίκηση και η αυτοδιοίκηση κάνει τη δική της δουλειά.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ήταν η άστοχη διαχείριση των κοινοτικών πόρων από τις περιφέρειες, που στερούν δυνατότητες στους Δήμους να προσφέρουν στις πόλεις. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν δίστασε να θέσει στο στόχαστρο τον Γιώργο Πατούλη. Είπε συγκεκριμένα:

Έχουμε το ΕΣΠΑ, μια πολύ μεγάλη πηγή χρηματοδότησης. Επειδή έτσι αποφάσισε η μια άλλη κυβέρνηση πριν από 15 χρόνια, τα χρήματά μας που ήρθαν να αντικαταστήσουν τους μειωμένους, εξαϋλωμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τα έδωσαν να τα διαχειριστούν οι Περιφέρειες κατά το δοκούν. Αποτέλεσμα: Στις πόλεις μας φτάνει μόλις το 60% αυτών των πόρων. Το υπόλοιπο 40% πού πάει;

Έφυγε ο φίλος μου ο Γιώργος Πατούλης και θα ήθελα να του πω: Αγαπητέ Περιφερειάρχη, γιατί από το ΕΣΠΑ δίνεις 6 εκατομμύρια για να αναβαθμίσεις τον μηχανολογικό εξοπλισμό των ιατρικών, φαρμακευτικών και οδοντιατρικών συλλόγων της Αττικής; Γιατί εγώ θέλω οδοποιία! Γιατί στέλνεις τα λεφτά μου αλλού; Επειδή η κυβέρνηση τον αφήνει. Γιατί δεν δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εμείς το συντονιστικό μέρος του ΕΣΠΑ και επιτρέπει σε 13 Περιφερειακές αρχές κατά το δοκούν να δίνουν σε όποιον θέλουν, και ορισμένοι να κυκλοφορούν με το χέρι μπροστά για να φιλήσεις το δαχτυλίδι.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου των 3Β έκλεισε σε υψηλούς τόνους για να εισπράξει το ζωηρό χειροκρότημα της αίθουσας με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Δημήτρη Καφαντάρη, γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ να τον χαρακτηρίζει “χείμαρρο”:

Αυτά δεν είναι η αυτοδιοίκηση για την οποία εγώ ξεκίνησα το 1990. Εγώ ξεκίνησα για μια άλλη αυτοδιοίκηση, όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα. Αλλά δεν είμαι και διατεθειμένος να παραιτηθώ, όπως δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί κανείς από εμάς, αν δεν καταφέρουμε αυτήν κακή πολιτική προσέγγιση, που δεν έχει χρώμα και είναι οριζόντια σε όλο το πολιτικό σκηνικό και είναι άκρως αντι-αυτοδιοικητική, αν δεν δώσω και την τελευταία ενέργεια που έχει ο οργανισμός μου για να προσπαθήσω μαζί με σας να αλλάξουμε αυτή την πολύ κακή, μοναδική στην Ευρώπη πρακτική. 

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας