Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Καταδίκη σε πρώτο βαθμό για τη Μαρία Σίνα

Δεν έπεισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η Μαρία Σίνα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που συζητήθηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων την Παρασκευή 15 Μαρτίου. 

Στην αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφια Δήμαρχο των 3Β για τις ερχόμενες εκλογές επεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχη για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ομόφωνα αθώα για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία.

Η Μαρία Σίνα κατέθεσε έφεση και η υπόθεση παραπέμπεται πλέον να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Η υπεράσπιση της Μαρίας Σίνας προσπάθησε να καταρρίψει το κύρος και την ακρίβεια της έκθεσης του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο στηρίχθηκε το κατηγορητήριο και το οποίο εντόπισε έλλειμμα σχεδόν 70.000 ευρώ από τη διαχείριση του ταμείου της Σχολικής Επιτροπής κατά τα έτη 2012-14, όταν δηλαδή η Μαρία Σίνα ήταν πρόεδρος της Επιτροπής. Προσκομίζοντας δική του λογιστική έκθεση, ειδικός μάρτυρας υπεράσπισης υποστήριξε ότι το έλλειμμα που η δική του έρευνα εντόπισε ανέρχεται σε μόλις 700-800 ευρώ από τιμολόγια που δεν βρέθηκαν.

Το δικαστήριο εξέτασε κατόπιν αιτήματος της πολιτικής αγωγής κατ’ αντιπαράσταση τις δύο ελέγκτριες και τον μάρτυρα υπεράσπισης, ωστόσο δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, παρά μόνο στο σκέλος κάποιων φωτοτυπημένων τιμολογίων που προσκομίστηκαν και αντιστοιχούσαν σε ύψος 16.000 ευρώ.

“Τι κάνατε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αν όχι το δημόσιο ταμείο;”, ρώτησε σε μια αποστροφή της η πρόεδρος του Δικαστηρίου τη Μαρία Σίνα, μετά την απολογία της, διερευνώντας γιατί δεν επέμενε στη συγκέντρωση των παραστατικών που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποιήθηκαν έξοδα για τα χρήματα που διαχειριζόταν. “Πήγα πόρτα πόρτα στα σχολεία, δεν είχαμε βοήθεια και δεν ξέραμε πώς να κάνουμε ορισμένα πράγματα”, απάντησε η Μαρία Σίνα. “Οι διευθυντές δεν ήταν συνεπείς” συμπλήρωσε, προκαλώντας σε ένα σημείο την έκρηξη της εισαγγελέα, που είπε χαρακτηριστικά “δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη εκτός από την τσαπατσουλιά για όλα αυτά, υπεύθυνη για το δημόσιο συμφέρον ήσασταν εσείς!”.

Η κατηγορία της απιστίας για την οποία κρίθηκε αθώα η Μαρία Σίνα αφορούσε ένα ποσό περίπου 5.000 ευρώ της Σχολικής Επιτροπής που βρέθηκε στα χέρια του πρώην Λυκειάρχη Βουλιαγμένης και δεν επεστράφη ποτέ. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η κατηγορούμενη δεν είχε δόλο να προκληθεί ζημιά στο δημόσιο ταμείο, καθώς απευθύνθηκε στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να ενεργήσει για την είσπραξή του.

Οι νομικές περιπέτειες δεν τελειώνουν όμως εδώ για τη Μαρία Σίνα. Εντός λίγων μηνών θα οριστεί δικάσιμος και για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος (μια δεύτερη ποινική δίωξη) για την ίδια υπόθεση, ενώ εν ευθέτω χρόνω θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον καταλογισμό του ποσού που αντιστοιχεί στο σύνολο του ελλείμματος.

Παράλληλα, στις 18 Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η πειθαρχική ποινή της 4μηνης παύσης της από το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει επιβάλει ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος το αρμόδιο όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (στο οποίο προεδρεύει εφέτης και έχει ως μέλη τρεις εφέτες και έναν Δήμαρχο), μια απόφαση που προσέβαλε η Μαρία Σίνα τον Ιανουάριο.

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement