Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Αλλαγή του εκλογικού τοπίου με κατάτμηση περιφερειών Β’ Αθήνας και Αττικής

Σκηνικό ανατροπών και νέα δεδομένα έρχονται στην εκλογική χρονιά 2019.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση προχωρά για να επιλύσει άλλο ένα μείζον πρόβλημα του πολιτικού συστήματος που ταλανίζει επί δεκαετίες τα κοινοβουλευτικά κόμματα: Τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

Η μελέτη της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην Αυγή κάνει λόγο για τέσσερα σενάρια κατατμήσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο κατά τις πηγές της εφημερίδας, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και της εκλογικής περιφέρειας Αττικής σε δύο. Ο Δήμος Αθηναίων θα διατηρηθεί ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών, ενώ η νέα Β’ Αθηνών θα χωριστεί σε τρεις τομείς, Δυτικό, Βόρειο και Νότιο.

Οι σημερινές 44 έδρες της Β’ Αθήνας θα μοιραστούν ως εξής:

Ο Νότιος Τομέας θα εκλέγει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Στο Βόρειο Τομέα θα εκλέγονται 15 βουλευτές. Εκεί θα ανήκουν οι Δήμοι: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Τέλος, ο Δυτικός Τομέας θα εκπροσωπείται με 11 έδρες στο Κοινοβούλιο και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Η εκλογική περιφέρεια Αττικής (το παλιό Υπόλοιπο) θα διασπαστεί σε Ανατολική και Δυτική Αττική, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση που ισχύει από τον Καλλικράτη για τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες. Από τις 15 έδρες που σήμερα συνιστούν την ενιαία εκλογική περιφέρεια, το σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει:

Η Ανατολική Αττική θα εκλέγει 10 έδρες περιλαμβάνοντας του Δήμους: Αχαρνών, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων Αρτέμιδος, Ωρωπού.

Στη Δυτική Αττική θα αντιστοιχούν 4 έδρες που θα αφορούν στους Δήμους: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, μία έδρα της σημερινής ενιαίας εκλογικής περιφέρειας χάνεται από την Αττική και πάει στην Αχαΐα.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους από πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ) και σε αυτήν ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε την πρώτη βολιδοσκόπηση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη συναινέσεων, ώστε η αλλαγή να υιοθετηθεί ακόμη και από τις επόμενες εκλογές.

“Ο στόχος μας είναι ένας”, είπε ο ΥΠΕΣ αργότερα στους δημοσιογράφους. “Να δώσουμε ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή την mega Περιφέρεια να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Και από κει και ύστερα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες -που γεννιούνται σε αυτές τις μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες- για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες”.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στη Β’ Αθηνών είναι εγγεγραμμένοι 1.449.007 ψηφοφόροι, από τους οποίους στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 911.408.

Κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (που έγιναν με σταυρό προτίμησης) ο πρώτος βουλευτής του πρώτου κόμματος στη Β’ Αθήνας έλαβε 142.046 ψήφους (ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης) και ο τελευταίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε 17.730 ψήφους. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέλεξε με 95.367 σταυρούς πρώτο τον Νίκο Δένδια ενώ ο 11ος και τελευταίος βουλευτής χρειάστηκε 20.914 σταυρούς (ήταν η Κατερίνα Παπακώστα).

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η επίτευξη αυτών των εκλογικών επιδόσεων απαιτεί τεράστιους μηχανισμούς κινητοποίησης ψηφοφόρων, σοβαρούς πόρους για διαφήμιση και προβολή, πρόσβαση σε κανάλια επιρροής στο εκλογικό σώμα, ενδεχομένως και καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, όπως έχει πολλάκις καταγγελθεί.

Συνιστά πραγματικό άθλο για έναν νέο υποψήφιο να υπερβεί αυτούς τους μηχανισμούς.

Μεγάλα μεγέθη εκλογικού σώματος χαρακτηρίζουν και το λεγόμενο Υπόλοιπο Αττικής. Εγγεγραμμένοι είναι 468.073 ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους ενώ στις τελευταίες εκλογές προσήλθαν 296.240 άτομα.

Συμφωνούν διαφωνώντας

Πλην της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ που δεν προσήλθαν στον προπαρασκευαστικό διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και βασικά η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής δεν κατέθεσαν διαφωνία στον πυρήνα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όμως συνέδεσαν την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών με άλλα ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του τόνισε ότι “το ζήτημα της κατατμήσεως της Β’ Αθηνών είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και καιρό έχουμε θίξει, αναδείξει και συμφωνήσει”. Προσέθεσε όμως ότι για τη ΝΔ το σχέδιο αυτό είναι “απόλυτα συνδεδεμένο με τη ρύθμιση του θέματος της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού”.

Σχολιάζοντας τις θέσεις Βορίδη, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι “δεν είμαστε εξ αρχής αντίθετοι σε κάτι τέτοιο”, ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποια άλυτα μέχρι στιγμής διαδικαστικά ζητήματα ουσίας για τη ρύθμιση αυτή.

Το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) προσήλθε στο διάλογο με μια εκλογική πρόταση – πακέτο, που περιλαμβάνει την κατάργηση της απλής αναλογικής (που ισχύει με νόμο) και την επαναφορά ενός μικρότερου και αναλογικότερου μπόνους προς το πρώτο κόμμα.

Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά έκανε λόγο για “αλισβερίσια και μικροκομματικά παιγνίδια” τονίζοντας ότι “λέμε ναι στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, αλλά όχι σε κάθε συναλλαγή που συνδέεται με αυτή”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 19 Μαΐου 2018)

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας