Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Ημερίδα στη Βούλα: Καθιστώντας ορατή την αόρατη αναπηρία

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, διεξήχθη η ημερίδα με θέμα: “Ορατή – Αόρατη Αναπηρία” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κύριος  Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος στην ομιλία του, τόνισε ιδιαίτερα, πως έχουν πραγματοποιηθεί και εξελίσσονται πολλά ακόμη σημαντικά έργα, που ως στόχο έχουν την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, στην κοινωνία.

Μοιράστηκε επίσης μια προσωπική βιωματική εμπειρία: Το διάστημα που ήταν Αντιδήμαρχος της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο αείμνηστος πατέρας του, βρέθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Μέσα από αυτή την κατάσταση, κατανόησε πλήρως, το μέγεθος και το πλήθος των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες, σε μια ελληνική πόλη.

Η ημερίδα ξεκίνησε με πρώτη ομιλήτρια, την κυρία Μαρία Φουρναράκη, πρώην Αντιδήμαρχο Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Εντεταλμένη Σύμβουλο Δράσεων και Έργων για την εναρμόνιση Ατόμων με Αναπηρία, η οποία αναφέρθηκε στον Δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κύριο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο,  τονίζοντας πως «είναι ένας εμπνευσμένος, δημιουργικός, προοδευτικός αλλά κυρίως ανθρώπινος Δήμαρχος».

Συνέχισε λέγοντας πως: 

«η στάθμη ενός πολιτισμού, προσδιορίζεται από την παρεχόμενη ποιότητα ζωής, προς τα άτομα με αναπηρίες. Τα άτομα με αναπηρίες δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη, ζητάνε να γίνει ίση. Ανθρώπινη ισότητα, σεβασμός και κοινωνική συμπερίληψη».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κύριος Βασίλης Μαρινόπουλος, Εκπαιδευτικός, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής αυτής της ημερίδας, λόγω της πολύχρονης φιλίας και της βαθιάς εκτίμησης στο πρόσωπο της Προέδρου του ΔΥΑΜΕΑ, κυρίας Σύλβιας Αντώναρου.

Αναφέρθηκε στην κυρία Σύλβια Αντώναρου, και την πρωτοβουλία που έλαβε, λέγοντας συγκεκριμένα: «Αναγνωρίζοντας το σημαντικό της έργο και τις άοκνες πολύχρονες προσπάθειες της, πρότεινα στην κυρία Σύλβια Αντώναρου, να παρουσιάσει το σημαντικό της έργο, σε ημερίδα στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Ένα Δήμο πρότυπο, με πολλές πρωτοποριακές και καινοτόμες δράσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος μας, ο κύριος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έχει αποδείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια, την ευαισθησία του σε θέματα αναπηρίας. 

Η πρωτοβουλία αυτή, και η εθελοντική δράση, ως στόχο έχει,  την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών, όσον αφορά στην ύπαρξη των ατόμων με ορατή ή αόρατη αναπηρία και την ένταξή τους στην καθημερινότητα».

Έκλεισε με την υπόσχεση και δέσμευση, πως θα στέκεται πάντα αρωγός σε αντίστοιχες δράσεις, ως υπεύθυνος πολίτης.

Η Πρόεδρος  του Σωματείου ΔΥΑΜΕΑ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» , κυρία Σύλβια Αντώναρου, παρουσίασε το όραμα και το έργο του Σωματείου, των μελών και των εθελοντών που το απαρτίζουν.

Με τον ανθρώπινο, ευαίσθητο λόγο της, συγκίνησε και ενέπνευσε το ακροατήριο, το οποίο αποτυπώθηκε έντονα, στη λήξη της ημερίδας, με την εθελοντική διάθεση και πρόθεση πολλών ατόμων να συμμετέχουν και να στηρίζουν το Σωματείο.

Αναφέρθηκε στην Αναπηρία, αναλύοντας και παρουσιάζοντας την πραγματική σημασία:

«Αναπηρία είναι οποιασδήποτε μορφής ανεπάρκεια ή μειονεξία η οποία προκαλεί μόνιμο ή απροσδιόριστης διάρκειας σωματικό, διανοητικό ή ψυχικό περιορισμό,λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του ασθενή που μειώνει ή αποκλείει τη δυνατότητα εκτέλεσης μιας ή περισσότερων δραστηριοτήτων.

Συνέχισε λέγοντας:

-Εσύ ξέρεις τι είναι η αναπηρία; 

Η Αναπηρία δεν είναι μόνο κινητική.  Η Λέξη ΑΜΕΑ δεν ανήκει στην δική μας ζωή αλλά στην ζωή όλων μας.

-Εν δυνάμει όλοι ΑΜΕΑ

Μη περιμένεις να φτάσει το πρόβλημα στην πόρτα σου  για να το αναγνωρίσεις και να το αποδεχτείς Πράξε ανθρώπινα…

-Μη μας κάνετε να νιώθουμε ότι πρέπει να φοράμε ταμπελακι για την πάθηση μας. 

-Βλέπετε με τα μάτια της ψυχής 

-Η αναπηρία είναι ταυτότητα 

-Ότι δεν φαίνεται δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Ευχαριστώ θερμά το Σύλλογο «Ιοί και Κόρες» με ορατή αναπηρία, και με άπλετη αγάπη».

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κύριο Γρήγορη Κωνσταντέλλο, για την υποστήριξη του, που ως κύριο άξονα έχει την αγάπη του στον άνθρωπο.

Ευχαρίστησε τον κύριο Βασίλη Μαρινόπουλο, για την πρωτοβουλία, τη  συμμετοχή και τη στήριξη.

Στο πάνελ συμμετείχαν αξιόλογοι και διακεκριμένοι ομιλητές:

Ο κύριος Κωνσταντίνος Γεωργάτος,  Ποιητής, Συγγραφέας, μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ποιητικής Ακαδημίας.

Η κυρία Ηλέκτρα Μπαλατά, Παιδαγωγός Προσχολικής και Νηπιακής Ηλικίας, Εθελόντρια ΑΜΕΑ.

Ο κύριος Γιάννης Κωστάκης, ΠαραΟλυμπιονίκης Κολύμβησης.

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, αναπτύχθηκε διάλογος με τους συμμετέχοντες και τοποθετήσεις.

Στην αναγκαιότητα της υποστήριξης και αναγνώρισης των ατόμων με Ορατή ή Αόρατη Αναπηρία, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Γιώργου Πατούλη, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κύριος Νικόλαος Πέππας.

Στη στήριξη των ανθρώπων με ορατές ή αόρατες αναπηρίες, καθώς και στη σημασία του εθελοντισμού και πραγματοποίησης ενημερωτικών ημερίδων και έργων, δράσεων σε όλους τους Δήμους, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιώς, κύριος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την ουσιαστική ημερίδα.

Η βραδιά έκλεισε χαρούμενα και μελωδικά.

Ο κύριος Κυριάκος Φριλίγκος, μέλος του ΔΥΑΜΕΑ, με το μπουζούκι και τη συνοδεία της μητέρας του σε κιθάρα – φωνή «ταξίδεψε» και «μάγεψε» τους καλεσμένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:  

Ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κύριος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. κ. Αντώνιος.

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. κύριος Γεώργιος Βλάχος, ο Δήμαρχος Πειραιώς κύριος Γιάννης Μώραλης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Γεωργίου Πατούλη, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κύριος Νικόλαος Πέππας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων , Περιφερειακός Σύμβουλος κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΕΣΠΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ και υποψήφια με το συνδυασμό « ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ», κυρία Γεωργία Μπατούνα, η Πρόεδρος του Συλλόγου  “Take me Home” και υποψήφια  Περιφερειακή Σύμβουλος με το Συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική», κυρία Αθηνά Τρανούλη.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κύριος Διονύσης Γεωργουλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κύριος Αντώνης Κουσαθανάς, ο πρώην Αντιδήμαρχος Βάρης,  Βούλας, Βουλιαγμένης κύριος Δημήτρης Γεωργιάκος.

Η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βάρης κυρία Ασπασία Αντωνίου, ο Τοπικός Σύμβουλος Βάρης κύριος Παντελής Τσολομύτης, ο Τοπικός Σύμβουλος Βουλιαγμένης κύριος Νίκος Νανούρης, η Τοπική Σύμβουλος Βούλας κυρία Ζωή Χριστοδούλου, ο Τοπικός Σύμβουλος Βουλιαγμένης κύριος Δημήτρης Κακογιαννάκος.

Ο πρώην Δήμαρχος Νέας Σμύρνης και νυν υποψήφιος με το Συνδυασμό «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» κύριος Γιώργος Κουτελάκης.

Η Δημοτική Σύμβουλος Νέας Σμύρνης κυρία Μαρίνα Δεκούλου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κύριος Παναγιώτης Σταυριανάκης.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιώς κύριος Δημήτρης Καρύδης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Πειραιά κύριος Ευάγγελος Γεωργούλης.

Οι υποψήφιοι Βουλευτές Ανατολικής Αττικής:

κύριος Γιάννης Σμέρος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,

 κυρία Βασιλική Τζίντζου με τη Ν.Δ.

κυρία Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου με τη Ν.Δ.

Η υποψήφια Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. κυρία Δήμητρα Αράπογλου.

Η υποψήφια Βουλευτής Β’ Πειραιά με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παλαιού Φαλήρου, κύριος Νίκος Μαρασίδης.

Η κυρία Ελισάβετ Μαρκοζάνη μέλος ΔΗΜ.Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Βάρης.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ» κυρία Ντίνα Κωνσταντέλλου.

Ο Σύλλογος «Ιοί και Κόρες».

Εκπρόσωποι της “EUROPA DONNA”.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΑΘΗΝΑ» Παλαιού Φαλήρου κυρία Μαρία Χαμάντ.

Ο εκπρόσωπος της ΟΣΕΚΑ, κύριος Χάρης Περδίκης.

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Α.Σ. «ΑΤΛΑΣ» κύριος Βαγγέλης Ξυδέας.

Ο Μάνατζερ της Επιθεώρησης Χρυσολόγου ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, κύριος Βαγγέλης Γεωργιάδης.

Ο Υποδιευθυντής Επιθεώρησης Χρυσολόγου ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, κύριος Δημήτρης Τσιούμας με τη σύζυγό του.

Η κυρία Δήμητρα Ρηγογιάννη Θεοχάρη.

Η ηθοποιός με κινητικά προβλήματα κυρία Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα και πλήθος εκλεκτών καλεσμένων.

Υποστηρικτές: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΛΕΤΡΑΣ, CAN SUPPLIES, μenta cafe, NEW START, ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΞΑΝΘΟΥΛΗ,  KONTOGIANNIS maitre fleuriste.

Διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας:

κυρία Τόνια Παπαντωνάκη, κυρία Μπέτυ Πουλάκη.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Συντονισμού: Ειρήνη Κάτρη ( LEVEL COMMUNICATIONS).

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας