Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Όλο το Καβούρι αρχαιολογικός χώρος!

Σε “προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους” ανακηρύσσει και οριοθετεί μεγάλα τμήματα της Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα του Καβουρίου απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 350/4-10-2013).

Η σχετική συζήτηση και διαπραγμάτευση έγινε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ορισμένο εκπρόσωπο του Δήμου τον αρχαιολόγο και φιλόλογο Χρήστο Διονυσόπουλο, ο οποίος είχε τη στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και προσωπικά του δημάρχου, Σπύρου Πανά.

Στην πράξη η απόφαση αυτή θέτει στο εξής για τις ορισμένες περιοχές πολύ αυστηρούς όρους δόμησης, ενώ για κάθε σπιθαμή χώματος που θα βγάζει μπουλντόζα, θα πρέπει να ειδοποιείται η αρχαιολογική υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος τονίζει σχετικά:

Η προστασία του οικιστικού χαρακτήρα και της απαράμιλλης φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης αποτελούν άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, κ. Σπύρου Πανά. Με την συστηματική συνεργασία του Δήμου με τον αρχαιολόγο, ιστορικό και φιλόλογο κ. Χ. Διονυσόπουλο, ξεκίνησαν πριν από μήνες οι απαραίτητες διαδικασίες από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανακηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι, συγκεκριμένες περιοχές στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης.

Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όρισε τον κ. Διονυσόπουλο ως εμπειρογνώμονα και τον εξουσιοδότησε να ενημερώσει προφορικά το Κ.Α.Σ. για τις προθέσεις του Δήμου. Παράλληλα, με την 174/ 11-06-2013 απόφασή του, που λήφθηκε ομόφωνα, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπ. Πολιτισμού να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος τμήματα της Δ.Ε. Βουλιαγμένης”.

Στο ΦΕΚ 350 /4 Οκτωβρίου 2013 αναφέρονται τα παρακάτω:

Κήρυξη και οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Βούλας − Βάρης −Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφασίζει την κήρυξη − οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Bούλας − Βάρης − Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής, για λόγους προστασίας των σημαντικών μνημείων και των άλλων αρχαίων καταλοίπων και συγκεκριμένα:

1. Στην περιοχή του «Λαιμού», του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρα του τέλους του 6ου αι. π.Χ. στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Βωμού της Αρτέμιδος μπροστά από το σηκό του ναού, καθώς και της δεξαμενής−κρήνης των αρχαϊκών χρόνων (η οποία διατηρείται σε κατάχωση βόρεια του ναού).

2. Της ιερατικής οικίας του τέλους του 6ου αι. π.Χ., η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού.

3. Των δύο πύργων του 5ου αι. π.Χ., στην παραλία της Ωκεανίδας και στο λόφο του ορφανοτροφείου αντίστοιχα, καθώς και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο μικρό ακρωτήρι, δυτικά του τελευταίου πύργου.

4. Των οικιστικών καταλοίπων στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, που χρονολογείται από τους προϊστορικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.

5. Των καταλοίπων του αρχαίου κτηρίου και δρόμου στην παραλία του μεγάλου Καβουρίου, που χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους.

6. Των κτηριακών και ταφικών καταλοίπων, τα οποία χρονολογούνται στους προϊστορικούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους, εντός του σύγχρονου οικισμού του Καβουρίου.

Ο Δήμαρχος Σ. Πανάς δήλωσε σχετικά:

Η ανακήρυξη τμημάτων της Βουλιαγμένης ως αρχαιολογικών χώρων «θωρακίζει» τη Βουλιαγμένη. Δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να προωθήσουν στην περιοχή μας οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης, που θα έρχεται σε αντίθεση με τον οικιστικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και θα απειλήσει τη μοναδική της ομορφιά. Θέλω με την ευκαιρία της δημοσίευσης του ΦΕΚ, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αρχαιολόγο, ιστορικό και φιλόλογο κ. Χ. Διονυσόπουλο, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας μας, αλλά και να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν θα επιτρέψει να προστεθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο επιπλέον τσιμέντου στη Βουλιαγμένη και θα είναι απέναντι σε κάθε σχέδιο που θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον τόπο μας σε περιοχή άναρχης εμπορικής ανάπτυξης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας