Καβούρι, παραλία της αυθαιρεσίας

Καβούρι, παραλία της αυθαιρεσίας

Παράταση στην αυθαιρεσία δίνει η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην παραλία του Καβουρίου.

Παρότι η διαδικασία κατεδάφισης των υφιστάμενων καντινών που βρίσκονται πάνω στο κύμα έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια, όλα δείχνουν ότι και το φετινό καλοκαίρι οι διαχειριστές τους θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, έχοντας σωρεύσει απίστευτα χρέη στον Δήμο.

Το θέμα έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 Μαΐου ο Δημοσθένης Δόγκας ρωτώντας τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο “πότε θα κατεδαφιστούν οι υφιστάμενες καντίνες και πότε θα λειτουργήσουν οι νέες στη νέα θέση, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι “έχουν εκδοθεί οι άδειες για τις νέες καντίνες, που πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμες” συμπληρώνοντας πως “μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα μπορούμε να κατεδαφίσουμε”.

Επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Νίκο Βάση, ο οποίος είπε ότι “μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν κατεδαφιστεί”.

Διαρκής αναβολή

Όλοι όσοι γνωρίζουν το ιστορικό της υπόθεσης αντιλαμβάνονται ότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θα δώσει άλλη μία παράταση στις δύο καντίνες για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και αυτό το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν 16 Φεβρουαρίου 2015 (!) όταν το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε μετά από εισήγηση του Δημάρχου να “τακτοποιήσει” στον νόμο 4178 για τα αυθαίρετα τα κτίσματα αυτά, λέγοντας ότι η “νομιμοποίηση” των καντινών έγινε με στόχο την κατεδάφισή τους. Από τότε λοιπόν είναι κατεδαφιστέες.

Το καλοκαίρι του 2015 πάντως πέρασε με τις υπηρεσίες να μην πράττουν τίποτα, το ίδιο και το καλοκαίρι του 2016.

Και τον Οκτώβριο του 2016, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει τη διενέργεια δημοπρασίας για τις νέες καντίνες στο Καβούρι (που θα τοποθετηθούν σε προβλεπόμενο σημείο πάνω από το δρόμο με τις σωστές διαστάσεις) ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έδωσε άλλη μία υπόσχεση που έμελλε να αθετηθεί:

“Το καλοκαίρι του 2017 θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό Καβούρι” είπε τότε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι εντός των ημερών (εννοώντας το τέλος του 2016) θα κατεδαφιστούν οι παλιές καντίνες.

Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο η δημοτική αρχή έχει συνδέσει την κατασκευή των νέων καντινών με την κατεδάφιση των παλιών. Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός πλειοδότης του διαγωνισμού για τις νέες καντίνες είναι ένα πρόσωπο που τυπικά τουλάχιστον δεν ταυτίζεται με τους σημερινούς διαχειριστές.

Και όλως τυχαίως, η υπογραφή της νέας σύμβασης έγινε αρκετούς μήνες μετά τον διαγωνισμό, ενώ ο φάκελος για τις πολεοδομικές άδειες καθυστέρησε επίσης να κατατεθεί στις υπηρεσίες του Δήμου και την αρχαιολογία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βάση, “περιμένουμε να βγουν οι άδειες και να κτιστούν οι νέες καντίνες για να κατεδαφίσουμε”.

Βουνό χρεών

Ο χρόνος κυλά και μαζί του δεν διαιωνίζεται απλώς μια κατάσταση πολεοδομικής αυθαιρεσίας και ακαλαισθησίας πάνω σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας, αλλά επιπλέον συσσωρεύονται και τεράστια χρέη προς τον Δήμο.

Η παραλία του Καβουρίου είναι μια πελώρια “μαύρη τρύπα” για τα δημοτικά ταμεία, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δήμου, με βεβαιωμένες οφειλές που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν ένα χρόνο ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Γεωργουλόπουλος, ανέρχονταν ήδη τότε σε 2.105.352,78 ευρώ πλέον προσαυξήσεων 577.430,22 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση αυτή έχει εγείρει με αγωγές της εναντίον του Δήμου αξιώσεις ύψους σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ! Ο εξώδικος συμβιβασμός που επιχειρήθηκε προ μηνών απέτυχε παταγωδώς και τα χρέη απλώς συνεχίζουν την …ανηφόρα.

Επιλεκτική αυστηρότητα

Προφανώς οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Κι αυτό διότι η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε άλλες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων ή οφειλετών έδρασε ακαριαία.

Για παράδειγμα, ίδια περίπτωση με τις καντίνες της παραλίας του Καβουρίου ήταν και οι καντίνες στους όρμους Μαλτσινιώτη και Ζώσκα που βρίσκονται επίσης στο Καβούρι. Σε αυτές τις υποθέσεις όμως ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποβάλλοντας διοικητικά τους κακοπληρωτές και επισπεύδοντας τις πολεοδομικές εκκρεμότητες.

Το ίδιο έπραξε και σε άλλα δημοτικά ακίνητα, όπως στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Σταδίου “Κωνσταντίνος Μπαγλατζής” στη Βάρη, που άλλαξε χέρια μέσα σε λίγους μήνες.

Ενώ ο δήμαρχος έδρασε ομοίως με ταχύτητα, κατεδαφίζοντας αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι αλλά και στη Σχολή Καταδύσεων στον κόλπο της Βουλιαγμένης.

Η επιλεκτική αυτή αυστηρότητα του Δημάρχου εγείρει ζητήματα ισονομίας και βέβαια γεννά ερωτηματικά για τα κίνητρά της.