Όλγα Κεφαλογιάννη: Προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού ο στόχος

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού ο στόχος

Για τον συντονισμό των υπουργείων Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με αφορμή την αξιοποίηση των ευρημάτων της Αμφίπολης, μίλησε σε σημερινή της συνέντευξη η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 τόνισε ότι η περίπτωση της Αμφίπολης θα αποτελέσει πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης, καθώς θα ληφθεί υπόψη για κάθε έργο ο περιβάλλων χώρος του Μνημείου.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι “αυτό που ενδιαφέρει είναι να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει τουρισμό, ποιοτικό, σε όλη τη διάρκεια του έτους, που να μπορεί να μας φέρει ακόμη περισσότερα έσοδα”, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα θέλει να ξεφύγει από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.

Δήλωσε συγκεκριμένα:

Το πιο σημαντικό για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει ένα τόσο μεγάλο και πολιτιστικό απόθεμα -και αυτό προκύπτει και από την μοναδική ανακάλυψη στην Αμφίπολη-, είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε, με τον σωστότερο τρόπο, τουριστικά, τόσο το πολιτιστικό απόθεμα όσο και το φυσικό περιβάλλον που έχει η Ελλάδα. Το λέω αυτό διότι, για μένα, η περίπτωση της Αμφίπολης θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης, γιατί δυστυχώς έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις οι περιβάλλοντες χώροι πολιτιστικών μνημείων -δεν εννοώ χώρους που έχουν δεσμευτεί και δεν μπορεί να γίνεται κάποια χρήση-, ο πιο έξω χώρος, να μην έχει αναπτυχθεί με σεβασμό προς το μνημείο ή το περιβάλλον. Είναι αυτονόητο ένας χώρος, όπως για παράδειγμα η Αμφίπολη, που βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, με τη λίμνη Κερκίνη, με πλωτό ποτάμι δίπλα, ένας χώρος που δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα και έχει την δυνατότητα να αξιοποιηθεί σωστά, να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης. Γι’ αυτό έχω συζητήσει ήδη με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Μενδώνη και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, να καθίσουμε μαζί τα τρία υπουργεία, να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε και θα θέσουμε κάποιες προδιαγραφές για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει τουρισμό, ποιοτικό, σε όλη τη διάρκεια του έτους, που να μπορεί να μας φέρει ακόμη περισσότερα έσοδα. Επομένως, αφού θέλουμε να ξεφύγουμε από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, από το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”, θα πρέπει το πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της χώρα να αξιοποιηθεί σωστά και με σχεδιασμό.