Μετά την καραντίνα: Κίνδυνοι για τους νέους μικρούς ποδηλάτες

Μετά την καραντίνα: Κίνδυνοι για τους νέους μικρούς ποδηλάτες

Βγαίνοντας από την απαγόρευση κυκλοφορίας, η αύξηση της κίνησης στους δρόμους επανέφερε και τους κινδύνους για τους ποδηλάτες.

Με μια εύστοχη παρέμβασή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης επισημαίνει ότι η μεγάλη αύξηση της χρήσης ποδηλάτου στην περιοχή και ειδικά από παιδιά Δημοτικού κατά τις ημέρες της καραντίνας, τώρα πρέπει να συνοδευτεί από νέους κανόνες προσοχής στον δρόμο.

tspg

“Το ποδήλατο και στην Ελλάδα κέρδισε πολλούς οπαδούς το τελευταίο διάστημα και σε συγκεκριμένες περιοχές η εικόνα έμοιαζε με αυτήν στις παραδοσιακά φιλικές στους ποδηλάτες πρωτεύουσες της βόρειας Ευρώπης όπως το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη”, επισημαίνει ο Σύλλογος. “Ποτέ ξανά δεν έχει κυκλοφορήσει με ποδήλατα τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων (μικρών, εφήβων και ενηλίκων) κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Η μετακίνηση 6 για σωματική άσκηση έγινε υπέροχη αφορμή βόλτας για ολόκληρη την οικογένεια!”, σημειώνει. Και συνεχίζει:

“Η κίνηση με το αυτοκίνητο στους δρόμους επέστρεψε από τη Δευτέρα 4/5/2020. Οδηγοί αυτοκινήτων απολαμβάνουν μαζί με τους ποδηλάτες τώρα την βόλτα τους στην περιοχή μας.

Κάποιοι οδηγούν με μεγάλη ταχύτητα γιατί οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής επέστρεψαν. Οι ποδηλάτες και οι πεζοί είναι ανυποψίαστοι καθώς συνήθισαν τους άδειους δρόμους. Πλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Μετά από βόλτα με ποδήλατο στη Βουλιαγμένη τη Δευτέρα 4/5 και τη Τρίτη 5/5 παρατηρήθηκε:

  • Μικρότερα παιδιά (9-11) να έχουν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα ή να βγαίνουν από το πεζοδρόμιο ή τα όρια του πάρκου με κίνδυνο να τα χτυπήσει διερχόμενο όχημα.
  • Μεγαλύτερα παιδιά (11-15) να πηγαίνουν ανάποδα σε στενά και να εξέρχονται σε κεντρικούς δρόμους Ιάσονος και Ερμού χωρίς να σταματήσουν ή και να ελέγξουν.
  • Οι οδηγοί στα συγκεκριμένα περιστατικά σταμάτησαν τα οχήματα κυριολεκτικά λίγα εκατοστά από τα παιδιά.
  • Γονείς ενημερώστε τα παιδιά σας έτσι ώστε να ποδηλατούν με ασφάλεια.

Θα πρέπει απαραιτήτως:

  • Να φοράνε κράνος.
  • Να φοράνε έντονα ρούχα.
  • Να έχουν φώτα και ανακλαστήρες.
  • Να έχουν κουδούνι.
  • Να μην ακούν μουσική για να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους”.

(Ευχαριστούμε για την κεντρική φωτογραφία τον Παναγιώτη Κόνσουλα)