Εβδομάδα κινητικότητας...χωρίς δωρεάν μετακίνηση

Εβδομάδα κινητικότητας…χωρίς δωρεάν μετακίνηση

Μουσική και έκθεση φωτογραφίας-χωρίς μέρα δωρεάν μετακίνησης με αστικές συγκοινωνίες…. 

 

Το τζάμπα πέθανε λέει και ο Δήμος Αθηναίων που υποστηρίζει ότι δίνει μια σκληρή μάχη για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου χωρίς όμως να δίνει κίνητρα στους πολίτες να αφήσουν τα ΙΧ στο σπίτι και να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.  Αντί για αυτό ο Γιώργος Καμίνης αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι πληθαίνουν οι χρήστες ποδηλάτων και οι χρήστες εναλλακτικής μετακίνησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των οδηγών, στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, αλλά και στην ποιότητα των δρόμων, καθώς επίσης και στη δημιουργία χώρων για δέστρες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ποδηλάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου «να παραδοθούν τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Ήδη έχουν απομακρυνθεί 110 περίπτερα, ενώ επίκειται να απομακρυνθούν άλλα 50, καθώς επίσης στύλοι και κολώνες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους.

Τέλος, ο διοργανωτής του Athens Bike Festival, Σπύρος Παπαγεωργίου επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης ποδηλάτου σε επίπεδο σωματικής υγείας, ποιότητας ζωής, αλλά και αυτά που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας κινητικότητας είναι «Our streets our choice».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, «το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει μία απλή λύση στα περίπλοκα προβλήματα της πόλης», καθώς ήδη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 250 έως 300 χιλιάδες ποδήλατα, τα μισά εκ των οποίων μόνο στην Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ξεκινά από την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του μήνα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.technopolis-athens.com

Ποδήλατο όχι δωρεάν μετακινήσεις 

Η επίσημη συμμετοχή του Δήμου της Αθήνας στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας είναι αφιερωμένη στο ποδήλατο. Με επίκεντρο την «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, από την Παρασκευή ξεκινούν ποδηλατοδρομίες στη γύρω περιοχή και παρουσιάσεις virtual cycling. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο στις 11 π.μ. στο Αεριοφυλάκιο 2 και περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς, για τη χρήση του ποδηλάτου στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες στο www.innovathens.gr.