Connect with us

Hi, what are you looking for?

Περιφέρεια

Κινητοποιήσεις ξεκινά το Κορωπί εναντίον του ΧΥΤΥ στο Λατομείο Κυριακού

Την απόλυτη βεβαιόητά του ότι φορείς και κάτοικοι του Κορωπίου θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις εναντίον της χωροθέτησης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων εντός του ανενεργού λατομείου Κυριακού, εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης. 

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Οκτωβρίου 2018, στην οποία προσκλήθηκαν οι βουλευτές της περιοχής και οι αιρετοί της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Κρωπίας δήλωσε ότι “ο Δήμος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα και θα προγραμματίσουμε κινητοποιήσεις”.

Αφορμή για τη συνεδρίαση και τον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας του Κορωπίου προκάλεσε δημοσίευμα της Καθημερινής και ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, το οποίο αποκάλυπτε ότι ο ΕΔΣΝΑ κατέληξε από 154 ανενεργά λατομεία σε μόλις δύο, ένα στο Κορωπί και ένα στα Μέγαρα.

“Είναι ξεσηκωμένη η πόλη”, τόνισε ο Δημήτρης Κιούσης και επιφυλάχθηκε να εξαγγείλει κινητοποιήσεις από την “Επιτροπή Αγώνα” την οποία δεν θέλησε να ταυτίσει με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος ζήτησε τα ανενεργά λατομεία που επιβάρυναν επί δεκαετίες την περιοχή να αποκατασταθούν και να καταστούν χώροι πρασίνου και πολιτισμού.

Στο δημοσίευμα της Καθημερινής απάντησε ο ΕΔΣΝΑ με ανακοίνωση η οποία ναι μεν χαρακτήριζε την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο δήμο Κρωπίας “εικαζόμενη”, όμως πουθενά δεν διευκρίνισε αν το σχέδιο είναι υπαρκτό. Αναφέρει ο φορέας του οποίου πρόεδρος είναι η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου:

Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003, με το νόμο 3164, άρθρο 33, από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Β. Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου με το νόμο 4122/2013, άρθρο 28, ΦΕΚ 42Α 2013 , ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε Περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό, κ. Κιούση, η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε. Έκτοτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα“.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ) που παρενέβη στο θέμα είπε πως “αν έρθει στο Κοινοβούλιο θέμα χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στο Κορωπί, θα το καταψηφίσω”.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, χαρακτήρισε “μελέτη της συμφοράς” τον προσδιορισμό του Κορωπίου και τόνισε ότι “κανείς δεν μπορεί να δεχτεί αυτή τη χωροθέτηση”. “Μιλάμε για συγκαλυμένο ΧΥΤΑ” ανέλυσε, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ακόμα εργοστάσια επεξεργασίας που να εξάγουν υπόλειμμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υπογράμμισε ότι “υπάρχει μια απαράδεκτη μεθόδευση στη διαδικασία και το περιεχόμενο” και σχολίασε ότι στη συνεδρίαση δεν παρέστη κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για “προειλημμένη επιλογή” γεγονός που χαρακτήρισε “απαράδεκτο”. “Παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σας”, συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε ότι “η διαδικασία έχει πολλά κενά που δεν δικαιολογούνται”, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “έωλη”. “Δεν μπορώ να φανταστώ τη Βάρης Κορωπίου πώς μπορεί να είναι βιώσιμος δρόμος με αυτό τον κυκλοφοριακό φόρτο”, ανέφερε ακόμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, εκτίμησε ότι τέτοιες χωροθετήσεις δεν περνάνε από την κεντρική κυβέρνηση αν δεν έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Υποβάθμισε το όλο ζήτημα, τονίζοντας ότι “κανείς δεν θα προχωρήσει, είναι ένα απλό δημοσίευμα”. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αν δεν προχωρήσει ο σχεδιασμός εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, με ανακύκλωση και μείωση στην Περιφέρεια, “θα γίνονται παντού χωματερές, αν όχι εδώ, εκεί”.

“Δεν το συζητάμε, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα σε Λατομεία και εδώ στο Κορωπί” είπε με έμφαση.

Στη συνεδρίαση παρέστη χωρίς να λάβει το λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας