Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Κιρσοκήλη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την γονιμότητα

H κιρσοκήλη προκαλείται όταν οι φλέβες διευρύνονται μέσα στο όσχεο (τον σάκο του δέρματος που περιέχει τους όρχεις).

Πρόκειται για μία αρκετά ενοχλητική αλλά και αρκετά συνηθισμένη πάθηση αφού μπορεί να προκύψει περίπου στο 10% με 15% των ενήλικων ανδρών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μορφή «φλεβίτιδας» που εμφανίζεται στο όσχεο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα δημιουργεί, αποθηκεύει και διακινεί το σπέρμα. Συγκεκριμένα μέσα στους όρχεις παράγεται η ορμόνη τεστοστερόνη και το σπέρμα, το οποίο διακινείται στον προστάτη από χρησιμοποιώντας ένα σωλήνα που ονομάζεται σπερματικός πόρος.

Το όσχεο στεγάζει επίσης το φλεβικό πλέγμα, μια ομάδα από συνδεδεμένες φλέβες που μετακινούν το αίμα στους όρχεις. Το πλέγμα αυτό επίσης ψύχει το αίμα στην αρτηρία των όρχεων βοηθώντας στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας που απαιτείται για να παραχθεί και να επιβιώσει το σπέρμα.

Κιρσοκήλη προκύπτει όταν οι φλέβες του πλέγματος στο όσχεο διευρύνονται δημιουργώντας ένα είδος φλεβίτιδας. Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί κατά την εφηβεία αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως συμβαίνει πιο συχνά στον αριστερό όρχι, καθώς η ανατομία του αρσενικού ουρογενετικού συστήματος δεν είναι ίδια και στις δύο πλευρές. Ωστόσο κιρσοκήλες μπορούν να υπάρχουν και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Αρχικά εμφανίζεται ως μάζα χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση της κιρσοκήλης μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικό πόνο, υπογονιμότητα ή ατροφία του ενός όρχι.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ανδρολόγο για την άμεση αντιμετώπιση της πάθησης. Αν η κατάσταση παραμείνει, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη γονιμότητα έως και να αποτελέσει αιτία στειρότητας, καθώς επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή και ποιότητα του σπέρματος.

Μάθετε περισσότερα για την κιρσοκήλη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας