Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογών στα 3Β

Μια περίοδος έντονων ζυμώσεων και διεργασιών έχει ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για όσους ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν στις εκλογές του Μαΐου 2019 τον δημαρχιακό θώκο.

Η επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών μετά από απόφαση της Βουλής ήταν καταλύτης ώστε αρκετά πρόσωπα να κινητοποιηθούν διερευνώντας το πολιτικό έδαφος που διαμορφώνεται.

Παρόλ’ αυτά φαίνεται μέχρι στιγμής ότι οι εκπλήξεις θα είναι περιορισμένες.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Μολονότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, πολλά στοιχεία ήδη διαγράφουν την απάντηση. Κατ’ αρχάς έγινε γνωστό ότι ο σημερινός δήμαρχος απέκλεισε προτάσεις που του έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Την προοπτική της εθνικής πολιτικής σκηνής άλλωστε έχει απορρίψει και με δηλώσεις του σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Με δεδομένο ότι από το περσινό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για την προβολή του δημοτικού έργου, δύσκολα θα υπέθετε κανείς ότι με τη «φόρα» αυτή ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προετοιμάζεται να ιδιωτεύσει.

Επισήμως από το γραφείο του Δημάρχου οι δηλώσεις για το θέμα γίνονται με το σταγονόμετρο, χωρίς να διαψεύδεται και χωρίς να επιβεβαιώνεται τίποτα. Όμως μάθαμε ότι μέσα στον Οκτώβριο με συνέντευξη Τύπου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θα δώσει ένα περίγραμμα του μέχρι σήμερα δημοτικού έργου, ανακοινώνοντας παράλληλα τα όποια σχέδιά του.

Σπύρος Πανάς

Κλειδί των εξελίξεων θα είναι η στάση του Σπύρου Πανά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης ακόμη δεν έχει καταλήξει σε μια απόφαση και όπως δηλώνει αυτό θα αποτελέσει «αντικείμενο συζήτησης με τους στενούς συνεργάτες και ανθρώπους που πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια».

Με το πολιτικό βάρος που διαθέτει ως πρώην δήμαρχος και σημερινός επικεφαλής της δεύτερης παράταξης του Δήμου (με διαφορά ψήφων από την πρώτη που μετριέται στα δάχτυλα) αλλά και ως κληρονόμος της παράδοσης του Γρηγόρη Κασιδόκωστα, η στάση που τελικά θα κρατήσει θα λειτουργήσει είτε συσπειρωτικά για το αντι-κωνσταντελλικό μέτωπο, αν ηγηθεί της Ανεξάρτητης Κίνησης, είτε διαλυτικά, σηματοδοτώντας το τέλος της ιστορικής παράταξης.

Τρίτη περίπτωση είναι να αποσυρθεί, στηρίζοντας μια νέα υποψηφιότητα για την Ανεξάρτητη Κίνηση. Όσοι γνωρίζουν όμως τον πρώην Δήμαρχο, κατανοούν ότι τα πρόσωπα αυτά περιορίζονται σε ένα ή δύο το πολύ ονόματα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδηλώσει κανένα ανάλογο ενδιαφέρον.

Δημήτρης Δαβάκης

Ο Δημήτρης Δαβάκης δηλώνει ήδη ανοιχτά ότι θα είναι «100% παρών» στην εκλογική αναμέτρηση του 2019, προχωρώντας όλο το προηγούμενο διάστημα σε προκαταρκτικές επαφές. «Ήμουν απέναντι στη διαφθορά, τότε και τώρα» μας αναφέρει, θέλοντας να τονίσει ότι και στη νέα του προεκλογική εκστρατεία θα δοθεί έμφαση σε μια ηθική ατζέντα.

Φιλοδοξία του Κύματος Ενωμένων Πολιτών θα ήταν να στεγάσει υπό τον Δημήτρη Δαβάκη όλη τη σημερινή αντιπολίτευση στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Ο επικεφαλής θεωρεί δεδομένο ότι ο Σπύρος Πανάς δεν θα κατέλθει στις εκλογές και προωθεί ένα σχέδιο προσέλκυσης στελεχών, ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αποτελώντας το σημείο αναφοράς για όσους διαφωνούν με τον σημερινό Δήμαρχο.

Θάνος Ματόπουλος

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου έχει τις δικές της δημοκρατικές διαδικασίες, όπου τα μέλη θα αποφασίσουν τόσο τη σκοπιμότητα της εκλογικής καθόδου, όσο και το πρόσωπο του επικεφαλής. «Έχουμε κάνει μια πολιτική δουλειά, έχουμε αποκτήσει μια εμπειρία και έχουμε χτίσει κάποιες επαφές με τον κόσμο που δεν πρέπει να πάνε χαμένα», μας τόνισε ο σημερινός επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, διαγράφοντας καθαρά την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την εκπροσώπηση της παράταξης.

Η ερχόμενη Γενική Συνέλευση της Κίνησης αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου και θα διαφανούν οι προθέσεις των μελών της. Κατά τον Θάνο Ματόπουλο «δεν έχουμε κάποια κομματική σκεπή να μας περιορίζει και παραμένουμε μια ακομμάτιστη παράταξη».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι στη ΡΙΚΙΠ συμμετείχαν εκτός από ανένταχτους πολίτες, όπως ο Θάνος Ματόπουλος, πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία ορισμένοι προσχώρησαν το 2015 στη ΛΑΕ. Είναι ένα ανοιχτό ερώτημα κατά πόσο η κεντρική αυτή διαφωνία θα έχει αντανάκλαση στο εσωτερικό της παράταξης.

Δημοσθένης Δόγκας

«Ναι» με αστερίσκους δηλώνει ο Δημοσθένης Δόγκας για το δημοτικό του μέλλον. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης έχοντας μια πολύ ενεργή αντιπολιτευτική θητεία στις αποσκευές του, από την πρώτη του επαφή με την αυτοδιοίκηση, θεωρεί ως φυσικό επακόλουθο την εκ νέου διεκδίκηση της ψήφου των δημοτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική παράταξη που διατηρεί ακόμα γραφεία στη Βούλα και έχει μια πολυσχιδή δραστηριότητα εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την άλλη μεριά, ο Δημοσθένης Δόγκας έχει πολιτικές φιλοδοξίες που δεν κρύβει, όπως φανερώνουν οι πυκνές δημόσιες δηλώσεις του για θέματα ευρύτερης πολιτικής επικαιρότητας, με ειδική αναφορά στην Αττική. Άλλωστε, τον τίτλο του «πολιτευτή εκλογικής περιφέρειας Αττικής» δεν τον έχει εγκαταλείψει ποτέ.

Όπως έγινε και το 2014, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν αποκλείεται να γίνει αιφνιδιαστικά.

Κώστας Πασακυριάκος

Παρούσα «οπωσδήποτε», όπως δηλώνουν τα στελέχη της, στην εκλογική μάχη θα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Παρόλο που ορισμένοι θα θεωρούσαν τη συμμετοχή μιας έντονα πολιτικοποιημένης κίνησης με αναφορά στο ΚΚΕ αμφίβολη σε έναν Δήμο όπου το συγκεκριμένο κόμμα δεν έχει υψηλά ποσοστά, αντιθέτως για τα στελέχη του η περιοχή θεωρείται κρίσιμης σημασίας.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ο Κώστας Πασακυριάκος δηλώνει σεμνά ότι για τη Λαϊκή Συσπείρωση έχουν δευτερεύουσα σημασία τα πρόσωπα και οι επικεφαλής, παραπέμποντας στις κεντρικές ανακοινώσεις που θα κάνει το ΚΚΕ σχετικά με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει περί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Όμως, έχοντας ήδη δύο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχοντας χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με ένα ευρύτερο ακροατήριο, ο Κώστας Πασακυριάκος το πιθανότερο θα βρεθεί και πάλι στο τιμόνι της προσπάθειας.

Τα νέα ονόματα

Η τύχη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν αφήνει αδιάφορους ορισμένους παλιούς και νέους φιλόδοξους πρωταγωνιστές της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Ένας από αυτούς είναι ο πρώην Δήμαρχος Βάρης και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημήτρης Αναστασίου. Ο κάποτε ισχυρός άνδρας της Βάρης δέχεται πιέσεις από ορισμένους κύκλους να ηγηθεί μιας νέας δημοτικής παράταξης εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά μόνο πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε έναν κύκλο διερευνητικών επαφών, βλέποντας την προοπτική αυτή «ζεστά». Βέβαια, η παλιά «ομάδα Αναστασίου» έχει συνταχθεί πλέον με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ενώ αρκετοί επισημαίνουν στον πρώην Δήμαρχο ότι η δυναμική της υποψηφιότητάς του στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη θα παρουσιάσει σημαντική υστέρηση. Φαίνεται ότι καθοριστικός παράγοντας στην τελική απόφαση του Δημήτρη Αναστασίου θα είναι η ομάδα στελεχών που θα καταφέρει να συσπειρώσει.

Προτάσεις και προτροπές να γίνει υποψήφιος Δήμαρχος δέχτηκε και ο ποινικολόγος και παράγοντας του λαρισαϊκού ποδοσφαίρου, Αλέξης Κούγιας. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε σε συγκεκριμένο κύκλο της Ανεξάρτητης Κίνησης, που βρίσκεται σε αναζήτηση νέου αρχηγού, μιας υποψηφιότητας που θα μπορούσε να κοντράρει τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Κούγιας είναι μια προβεβλημένη στα τηλεοπτικά μέσα προσωπικότητα και παλιός κάτοικος της περιοχής, έπεισε ορισμένους ότι αποτελεί την ιδανική λύση. Ο ίδιος πάντως δεν έχει ακόμη πειστεί και επιφυλάσσεται να πει οτιδήποτε.

Ο κατάλογος των ονομάτων οπωσδήποτε θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα. Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί τις μικρές παρατάξεις και αίρει την τάση συγκεντρωτισμού που υπήρχε μέχρι σήμερα, η οποία οφειλόταν στην αρχή «ο πρώτος τα παίρνει όλα» που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει, όμως το πλήρες πολιτικό σκηνικό, με όλα τα φύλλα στο τραπέζι, δεν θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 25 Αυγούστου 2018)

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας