Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1918-2017): Και Χανιώτης και Γλυφαδιώτης!

Φωτογραφία από γλέντι για την ονομαστική εορτή του Κωνσταντίνου Μητστοάκη, στη Γλυφάδα το 1966

 

Και Χανιώτης και  Γλυφαδιώτης και Ευρωπαίος, δήλωνε ο  πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.   Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» . Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Το 1990 μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Το σπίτι της Γλυφάδας

Το σπίτι της Γλυφάδας είναι χώρος με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την οικογένεια, καθώς ανήκει στην οικογένεια της αείμνηστης Μαρίκας από τις αρχές του 1900. Το διπλανό σπίτι η οικογένεια της Μαρίκας το είχε πουλήσει κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση.

 Αρκετοί γάμοι της οικογένειας Μητσοτάκη έγιναν  στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Γκολφ της Γλυφάδας .
Η δημοσιογράφος Ελενα Μπίστικα θυμάται τον γάμο της τρίτης κόρης του Κωστα Μητσοτάκη, της Κατερίνας το 2003:

Κι όμως, η επιγραφή έλεγε «Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»» στην πύλη που πέρασαν οι καλεσμένοι για να ανεβούν σε τρενάκι που τους οδήγησε στο γραφικό εκκλησάκι, για την υπαίθρια τελετή στον αυλόγυρο. Το μυστήριο του γάμου τέλεσε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος και όλη η πανύψηλη δεμένη οικογένεια, με χαρά και συγκίνηση, πλαισίωσε την ευτυχισμένη κατάληξη του ειδυλλίου της ωραίας γλυκιάς Κατερίνας με τον εκλεκτό της Απόστολο. Κουμπάρα η Αλεξία Μπακογιάννη, με σμαραγδένια έξωμη τουαλέτα και σμαράγδια, που έλαμπε από χαρά για την αγαπημένη της θεία.

Η συνέχεια στο πατρικό σπίτι της Μαρίκας στη Γλυφάδα, με όλα τα τραπέζια φωτισμένα με κεριά και λευκά λουλούδια, στρωμένα για το φαγοπότι που ακολούθησε – πραγματικά κρητικό, στην αφθονία και στην ποιότητα, αν και υπήρχε και κινέζικο και ιταλικό και γύρος στους μπουφέδες, με το γαμοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο του γάμου, να σερβίρεται ζεστό στα τραπέζια!

– Μα, πού τους βρίσκετε τους ψηλούς γαμπρούς;, ρώτησε με οικειότητα φίλη τους. Πρώτα τον Ισίδωρο Κούβελο, πιο ψηλό από την Ντόρα, και τώρα τον Απόστολο.

– Εγώ έκανα την αρχή, είπε η κυρία Μαρίκα. Πήρα τον «Ψηλό», και ιδού η συνέχεια!

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρατούμενος στη Γλυφάδα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1968. Στο διάστημα εκείνο η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν ήδη σε κατ’ οίκον κράτηση στη Γλυφάδα μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δραπέτευσε τον 15αύγουστο του 1968 για το Παρίσι. Λίγο καιρό αργότερα πήγε να τον βρει στην γαλλική πρωτεύουσα και η οικογένειά του. Εκείνη την εποχή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στα ξένα Μέσα ότι ο γιός του ήταν έξι μηνών και ίσως ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο.

Η εποχή της λειψυδρίας και η πισίνα της Γλυφάδας!

Η αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την καλή ζωή  θεωρείτο, πάντως, αδιαμφισβήτητη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (1990) τίθενται στη διάθεσή του ιδιωτικά αεροσκάφη γνωστών εφοπλιστών, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του επικοινωνιακού επιτελείου του. «Είχε προκύψει ένα θέμα και με τον τεράστιο λογαριασμό νερού του Μητσοτάκη, σε περίοδο μάλιστα λειψυδρίας, που οφειλόταν στην πισίνα στο σπίτι της Γλυφάδας» θυμάται ο Γιώργος Κύρτσος. «Με φώναξε πρωί πρωί με άλλους δύο επικοινωνιολόγους. Συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα και βγάλαμε μια ωραία ανακοίνωση ότι καταλαβαίνουμε τον προβληματισμό του κόσμου, ότι όλα αυτά βέβαια συνέβησαν γιατί η κυρία Μητσοτάκη, που είχε προβλήματα υγείας, είχε ανάγκη την πισίνα, αλλά εν πάση περιπτώσει η οικογένεια του πρωθυπουργού σάς διαβεβαιώνει ότι η πισίνα αποτελεί παρελθόν! Φύγαμε ικανοποιημένοι και το μεσημέρι ακούσαμε στο ραδιόφωνο ότι ο Μητσοτάκης θα κρατούσε την πισίνα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας