Ξενώνας Βουλιαγμένης: Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό από το 2008!

Ξενώνας Βουλιαγμένης: Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό από το 2008!

Μια ιστορία δημοσιονομικής τρέλας που στερεί από μια σημαντική κοινωνική δομή των νοτίων προαστίων πολύτιμο προσωπικό εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος για τον Κοινωνικό Ξενώνα Βουλιαγμένης, μια μονάδα που δίνει στέγη και τροφή σε ηλικιωμένους που δεν διαθέτουν πόρους για τα προς το ζην.

tspg

Ο τότε Δήμος Βουλιαγμένης προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2008 μέσω του ΑΣΕΠ τρεις θέσεις για μόνιμο προσωπικό που θα κάλυπτε κάποιες πάγιες ανάγκες του Ξενώνα: Χρειαζόταν ένας μάγειρας, ένας υπάλληλος γενικών καθηκόντων – βοηθός μάγειρας και ένας υπάλληλος καθαριότητας.

Ο διαγωνισμός έγινε, αλλά η απόφαση άργησε σημαντικά να δημοσιευτεί. Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τις προσλήψεις των τριών ατόμων στις 25 Ιανουαρίου 2010, μια καθυστέρηση που έμελλε όμως να καταστήσει τις προσλήψεις ανενεργές μέχρι …σήμερα!

Ομηρία λόγω Μνημονίου

Οι τρεις επιτυχόντες του ΑΣΕΠ αλλά μηδέποτε διορισθέντες είδαν τα ονόματά τους στον πίνακα διοριστέων του Ξενώνα στις 9 Φεβρουαρίου 2010. Τα είδαν επίσης δημοσιευμένα και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 16ης Φεβρουαρίου 2010. Κανείς όμως ποτέ δεν τους κάλεσε να αναλάβουν υπηρεσία, κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία.

Στην πραγματικότητα, οι τρεις αυτοί εργαζόμενοι, μαζί με εκατοντάδες άλλους έπεσαν θύματα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που υιοθέτησε η χώρα κατά τη χρονιά 2010. Όλα ξεκίνησαν από τον νόμο 3833/2010 ο οποίος είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Προστασία της Εθνικής Οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης”. Το άρθρο 10 του νόμου αυτού θέσπισε μέτρα για τη µείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους µέσω της αναστολής των προσλήψεων για το 2010 και τον περιορισμό των προσλήψεων για τα έτη 2011 έως και 2013.

Λίγους μήνες πριν, στις 4 Οκτωβρίου 2009 οι κάλπες των εθνικών εκλογών είχαν αναδείξει νέο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο νόμος που ανέστειλε τις προσλήψεις ήταν ένα από τα έκτακτα μέτρα που προηγήθηκαν του πρώτου Μνημονίου.

Η μεγάλη ατυχία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο νόμος περί αναστολής προσλήψεων εξαίρεσε όσους επιτυχόντες είχαν ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ με ημερομηνία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Οι 25 μέρες διαφορά της ανακοίνωσης για τους επιτυχόντες του Ξενώνα έκαναν όλη τη διαφορά…

Ένας από τους μη διορισθέντες απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη εκθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης. Όμως η υπηρεσία αποφάνθηκε ότι “δεν έχει περιθώριο άσκησης του διαμεσολαβητικού έργου στην περίπτωσή σας”, μιας και το πάγωμα προσλήψεων οφειλόταν σε νόμους και σειρά υπουργικών εγκυκλίων.

Υπερωρίες και εθελοντισμός

Τα χρόνια πέρασαν και ο Κοινωνικός Ξενώνας Βουλιαγμένης λειτουργούσε και μέχρι σήμερα λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, όλη η κρατική μηχανή και βέβαια ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προσλάμβανε συμβασιούχους κάθε είδους και εποχιακό προσωπικό. Ο Ξενώνας που απαιτούσε μόνιμο προσωπικό έμεινε …εκτός.

Σύμφωνα με ένα μέλος της Διοίκησης του Ξενώνα, για ένα διάστημα ο κύριος Χρήστος, ένας παλιός τρόφιμος του Ξενώνα που ήταν μάγειρας, έμπαινε στην κουζίνα και μαγείρευε τις βάρδιες που ο μοναδικός μάγειρας της δομής είχε ρεπό. Σε άλλες περιπτώσεις, οι τρόφιμοι βοηθούσαν στο στρώσιμο των τραπεζιών και στο συγύρισμα μετά, κάτι ίσως δημιουργικό για τους ίδιους, γεγονός όμως που υπογράμμιζε ότι πραγματικά λείπουν χέρια και δεν πρόκειται για άλλη μια περίπτωση ρουσφετολογικών διορισμών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και πρόεδρο του Ξενώνα, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, σήμερα τα κενά καλύπτονται με υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού και με “παρακράτηση” των ρεπό.

Λύση εντός του μήνα

Ο Δήμαρχος πάντως αισιοδοξεί ότι εντός του τρέχοντος μήνα οι προσλήψεις θα έχουν γίνει. Όπως είπε στον Παλμό, μια σειρά Δήμων της Αττικής που αντιμετώπιζαν το ίδιο θέμα ενώθηκαν και διεκδίκησαν σθεναρά τη λύση της σοβαρής εκκρεμότητας που έθετε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία ευαίσθητων κοινωνικών δομών. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και στις ρυθμίσεις ενός πρόσφατου νόμου προβλέπεται η πρόσληψη των ανθρώπων αυτών.

Τέλος καλό όλα καλά; Μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 12 Νοεμβρίου 2016)