Τη διαβεβαίωσή του ότι σύντομα θα οργανωθεί Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές μέσης του εκπαίδευσης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, έδωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, απαντώντας σε σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας.
Όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη αποστείλει αιτήματα σε σχολεία και φροντιστήρια της περιοχής διερευνώντας τη διαθεσιμότητα εθελοντών.
Το θέμα ανέφερε στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Δημοσθένης Δόγκας, οποίος παίρνοντας αφορμή από την αγγελία διοργώνωσης δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων από τη συλλογικότητα της πόλης “Μίτος Πολιτών” στο πρώην κάμπινγκ Βούλας, τόνισε ότι δεν είναι σωστό να διοργανώνονται μαθήματα σε μη πιστοποιημένους χώρους.
Η πρόταση που κατέθεσε αναλυτικά η Δημοτική Βούληση έχει ως εξής:
“Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η ελληνική κοινωνία, ένας από τους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινείται η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η Κοινωνική Πολιτική.
Το κοινωνικό φροντιστήριο είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί και πρέπει να διαθέτει κάθε Δήμος.
Η “Δημοτική Βούληση” Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ευαισθητοποιημένη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής είχε στο προεκλογικό πρόγραμμα αναλυτικά έναν τρόπο λειτουργίας κοινωνικού φροντιστηρίου, την οποία και καταθέτουμε προς συζήτηση και προς ψηφοφορία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η δημιουργία Δημοτικού Κοινωνικού Φροντιστηρίου δημιουργεί έναν θεσμό που δεν μπορεί παρά να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αποτρέποντας ταυτόχρονα την οικειοποίηση της πολύ σοβαρής εκπαιδευτικής ανάγκης που διέπει την κοινωνία μας από τις εκάστοτε ιδιωτικές ή κομματικές πρωτοβουλίες.
Πρόταση οργανωτικής δομής του κοινωνικού φροντιστηρίου:
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο πρέπει να λειτουργεί με την ευγενή βοήθεια συνταξιούχων και εθελοντών εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην θεωρείται ως αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα ιδιωτικά φροντιστήρια και θα παρέχει στους μαθητές δωρεάν μαθήματα, χρόνο μελέτης και προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Το πρόγραμμα μαθημάτων αρχικά μπορεί να περιλαμβάνει ένα τμήμα για κάθε τάξη του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, σε κάθε σχολείο, με απαραίτητο προαπαιτούμενο τη σύσταση της ομάδας των καθηγητών και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Το κάθε τμήμα δεν θα υπερβαίνει τους 20 μαθητές και εάν πρόκειται για προετοιμασία πανελληνίων, τους 10 μαθητές. Οι εθελοντές και συνταξιούχοι καθηγητές θα διαθέτουν δικό τους ξεχωριστό γραφείο το όποιο θα λειτουργεί και ως ακαδημαϊκό στέκι και θα έχει όλες τις απαραίτητες παροχές.
Προτεραιότητα εγγραφής των μαθητών στα τμήματα θα δίνεται στις ευπαθείς ομάδες (με άνεργους γονείς, σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, σε παιδιά με δυσλεξία, παιδιά χωριού SOS, παιδιά Α.Μ.Ε.Α ή παιδιά με γονέα Α.Μ.Ε.Α).
Χωροταξικά προτείνεται η επιλογή ενός σχολικού συγκροτήματος ανά πόλη με βάση την ενεργειακή του κατανάλωση και το κόστος συντήρησης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την μικρή μετακίνηση των μαθητών που θα παρακολουθούν τα μαθήματα”.