Ένα φάντασμα πλανιέται… Ο φόβος του Κωνσταντελισμού

Ο Κωνσταντελισμός είναι μια στείρα πολιτική τάση στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που ταυτίζεται με τον επικεφαλής της παράταξης “Πόλη για να ζεις” αλλά ταυτόχρονα τον υπερβαίνει. Είναι ο συνολικός πολιτισμός του συνδυασμού, που ξεκινά από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, από την πολιτική του υπόσταση και το προσωπικό του στιλ, όμως διαχέεται και εμπλουτίζεται ως νοοτροπία στη στενή ομάδα των επιτελών του και όχι μόνο.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Μίτος της Αριάδνης”

tspg

Ο Κωνσταντελισμός εμπνέει φόβο. Που οδηγεί την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Δήμου στην απόρριψή του. Τον φόβο που έζησαν πρώτοι οι επαγγελματίες της πλατείας Βούλας, που σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων και αντιπάλων συνδυασμών, δέχτηκαν υποδείξεις σε σχέση με τις εκλογικές τους προτιμήσεις. Τον φόβο από την (κρυφή και φανερή) ατζέντα του προγράμματος της παράταξης “Πόλη για να ζεις” που απειλεί με επώδυνη αλλαγή τη φυσιογνωμία της περιοχής, στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της τσιμεντοποίησης. Τον φόβο ενός αρχηγοκεντρικού ύφους διοίκησης, που ξεκινά από το πώς λειτουργεί η παράταξη και απειλεί να επεκταθεί στο γραφείο Δημάρχου.

Ταυτόχρονα, Κωνσταντελισμός σημαίνει και ρεβανσισμός. Η ρητορική για “Βουλιώτη Δήμαρχο” υποβόσκουσα στην πολιτική πιάτσα, επισημοποιήθηκε με πρόσφατο άρθρο της υποψήφιας του συνδυασμού Ηλέκτρας Τσιριγώτη, ενισχύοντας τις τάσεις, δήθεν αλυτρωτισμού των Βουλιωτών, που ζητούν χειραφέτηση από την κυριαρχία της Βουλιαγμένης. Οι πολιτικές και οικογενειακές σχέσεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με τον πρώην δήμαρχο Βούλας, Γιώργο Μάντεση, και άλλους τοπικούς παράγοντες, (Ράπτηδες και ΣΙΑ), καθιστούν βάσιμες τις υποψίες ότι το παλιό σύστημα διοίκησης με όλες του τις παραφυάδες επιθυμεί διακαώς να επανέλθει ρεβανσιστικά στα δημοτικά πράγματα.

“Κωνσταντελισμός όμως σημαίνει και αυταρχισμός.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα:

  • Το εξώδικο Κωνσταντέλλου στον “Μ” τον Δεκέμβριο που απειλούσε την εφημερίδα με αγωγές για ένα ρεπορτάζ, που αφορούσε σε δικά του λόγια.
  • Οι τηλεφωνικές απειλές υποψηφίου του συνδυασμού εναντίον της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφου σε τοπικό μέσο ενημέρωσης πριν δύο εβδομάδες.
  • Η ρητορική μίσους του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, όπου αποκαλεί τον δήμαρχο Σπ.Πανά, ιπποκόμο επιχειρηματιών” και “υπηρέτη συμφερόντων, ενώ ο ίδιος θεωρείται συνεχιστής των συμφερόντων του ΣΑΑΚ.

 

Επιθέσεις στον Τύπο

Η στάση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου απέναντι στον τοπικό Τύπο ίσως είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πώς ο Κωνσταντελισμός εννοεί την Ελευθεροτυπία και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία. Στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις μιλά για “πληρωμένα έντυπα” και για “εξαγορασμένα μέσα ενημέρωσης”. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου είναι ο μόνος που εκδίδει από τον Ιανουάριο παραταξιακή εφημερίδα, (“Η πόλη μας”), η οποία κατά τους εκδότες της κυκλοφορεί σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, φτάνοντας σε κάθε σπίτι. Επιπλέον, η παράταξη Κωνσταντέλλου αποτυπώνει αδιαμεσολάβητα τις απόψεις της σε άλλο έντυπο (Η Ώρα) που εκδίδεται από τον σύζυγο υποψήφιας του συνδυασμού.

Ο Κωνσταντελισμός κατά βάθος απεχθάνεται την ελευθεροτυπία. Δεν είναι μόνο η απειλή αγωγής και μήνυσης κατά του “Μ”. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφο και τοπική εφημερίδα που αποκάλυψε τον αριθμό και τον ρυθμό των απουσιών του. Στελέχη του συνδυασμού του κατά την προεκλογική περίοδο έχουν επανειλημμένα εξυβρίσει τηλεφωνικά αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιογράφους της περιοχής για αναφορές τους σε ρεπορτάζ ή σε διαδικτυακά σχόλια.

Ο Κωνσταντελισμός”, λοιπόν, απεχθάνεται να του ασκείται κριτική. Και για να ξεφύγει από τα πυρά της κριτικής, αποδίδει συνωμοσιολογικά κάθε τι που γράφεται και δεν τον ευνοεί σε σχέδιο των αντιπάλων του. Κατά βάθος όμως αντίπαλος του Κωνσταντελισμού είναι ο ίδιος ο εκφραστής του, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Για την εκλογική επίδοση του οποίου ας αιτιάται εαυτόν!