Δήμαρχε που ψήφιζες και νόμο (καθαριότητας) δεν εκράτεις

Δήμαρχε που ψήφιζες και νόμο (καθαριότητας) δεν εκράτεις

Ένα αεροπανό στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο της Βούλας διαφημίζει αυτές τις ημέρες την προσεχή συγκέντρωση της παράταξης του Δημάρχου.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαφημιστική πρακτική, αν και αντιαισθητική.

Και δεν θα αποτελούσε αντικείμενο σχολιασμού αν δεν είχε προηγηθεί μόλις τον Ιούλιο του 2015 η ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης του νέου Κανονισμού Καθαριότητας, μετά από εισήγηση της διοίκησης Κωνσταντέλλου.

Εκεί αναφέρεται ρητά:

“Άρθρο 11.4: Απαγορεύεται η ανάρτηση πανώ, αεροπανώ ή άλλων όμοιων αντικειμένων σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους καθώς και η τοποθέτηση κάθεείδους κινητών διαφημιστικών επιγραφών τύπου «σταντ», χωρίς άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας”

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο άρθρο του Αντιδημάρχου Διαχείρισης Απορριμμάτων, Παναγιώτη Σωτηρόπουλου, σε τοπικό έντυπο σχετικά με τον Κανονισμό Καθαριότητας, η “ανάρτηση πανώ ή άλλων όμοιων αντικειμένων” τιμωρείται με πρόστιμο που “καθορίζεται με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 6 & 8 του Ν.2946/2001 όπως κάθε φορά ισχύουν”.

Κύκλοι της δημοτικής αρχής διευκρίνισαν ότι:

όπως αναφέρει η παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος μπορεί να χορηγήσει άδεια ανάρτησης αεροπανό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Υπάρχει λοιπόν σχετική άδεια για τα δύο πανό που έχουν αναρτηθεί να ενημερώσουν τον κόσμο για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής της Κυριακή, και όπως αναφέρει το σχετικό αίτημα, μετά την εκδήλωση θα απομακρυνθούν με ευθύνη του συνδυασμού“.

Δεν περιμέναμε φυσικά από τη Δημοτική Αστυνομία να κόψει πρόστιμο στον Δήμαρχο για παράβαση του Κανονισμού.

Αν θέλει όμως η δημοτική αρχή να έχει κάποια τύχη η εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας και κάποια αξιοπιστία η όποια επιτήρηση της εφαρμογής του από τα αρμόδια όργανα, τότε πρέπει να αφαιρέσει άμεσα το συγκεκριμένο αεροπανώ.

Το θέμα ανέδειξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, ο οποίος έγραψε συγκεκριμένα:

Screen Shot 2015-10-30 at 08.50.52