Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) με συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, εκπροσώπων του Δασαρχείου, της Περιφέρειας Αττικής, του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, της ΣΜΥ Καβουρίου, της Σχολής Ευελπίδων, του Λιμεναρχείου, του Αστυνομικού Τμήματος ΒΒΒ, των Εθελοντικών Ομάδων της πόλης, αντιδημάρχων και μελών του ΔΣ.
Αρχικά ο Δήμαρχος έκανε μία αποτίμηση των τριών μεγάλων γεγονότων που έπληξαν την πόλη μας το 2022. Την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου στην Βούλα, την σφοδρή χιονόπτωση 24-25ης Ιανουαρίου, καθώς και της ραγδαίας Βροχώπτωσης στις 23 Αυγούστου, που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, κυριώς στην περιοχή της Βούλας.
Έκανε αυστηρή κριτική στην Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ειδικά κατά το πρώτο κρίσιμο 40λεπτο, αλλά και για την έλλειψη του γενικότερου συντονιστικού πλάνου και σχεδιασμού, που υπάρχει αυτή την στιγμή, γεγονός που οφείλεται στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων σε πολλούς διαφορετικούς φορείς, αλλά και στην έλλειψη αρμονικής και διεξοδικής συνεργασίας μεταξύ τους.
Αποτέλεσμα όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση να καλείται να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και εξοπλισμό, αλλά και να ακροβατεί σε λεπτό σκοινί, όταν πρακτικά πρέπει να επέμβει σε συμβάντα για την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από πειθαρχικές και νομικές κυρώσεις.

Χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανάφερε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια για περιπτώσεις σεισμού και πλημμυρικών φαινομένων, που αφορούν την μετακίνηση και συγκέντρωση πολιτών, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κανείς να τα οργανώσει, να τα καταστήσει λειτουργικά και να τα παραδώσει ολοκληρωμένα και εφαρμόσιμα στους εμπλεκόμενους φορείς!
Ενώ σε ένα έκτακτο συμβάν πυρκαγιάς ή κακοκαιρίας που πέφτει ένα δέντρο και επιβάλλεται να κοπεί για την ασφάλεια των πολιτών, ο υπάλληλος βρίσκεται εκτεθειμένος νομικά απέναντι στο Δασαρχείο, επειδή δεν έχει προηγηθεί άδεια κοπής.
Τόνισε επίσης, πως μετά την πυρκαγιά στον Κρεμασμένο Λαγό, ζητήθηκε από τον Δήμο από την 6η Ιουνίου κιόλας, μέσω επιστολής προς τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο μελετών, χρηματοδοτήσεων και αναθέσεων των απαιτούμενων έργων για την θωράκιση της περιοχής από διαβρωτικά φαινόμενα με εδαφοενισχυτικές παρεμβάσεις. Το ΥΠΕΝ αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται να γίνουν έργα ενίσχυσης, ενώ 2,5 μήνες μετά, στην έντονη βροχόπτωση, το Λυκόρεμα κατέβασε φερτά υλικά μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και γέμισαν περίπου 200 φορτηγά, όπως μας πληροφόρησε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργιάκος.
Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή έκρινε αναγκαία για την θωράκιση της πόλης, ζητώντας τη συνδρομή του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Ευθύμιου Λέκκα.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Γεώργιος Παπαδιάς με απαξιωτικό ύφος ως προς την αναγκαιότητα ανεξάρτητης συνεργασίας για την μελέτη θωράκισης της πόλης, σε σχέση με την εγκυρότητα των απόψεων του δασαρχείου. Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση του Δημάρχου, ο οποίος απάντησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος και άσκησε οξεία κριτική στον ρόλο του Δασαρχείου και στο πόσο ρεαλιστικά τοποθετείται στα προβλήματα της κοινωνίας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Παρακολουθείστε στο σχετικό απόσπασμα την απάντηση – καταπέλτη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου:
“Δείχνετε πόσο μακριά από τη δασική πραγματικότητα βρίσκεστε”, είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, σχολιάζοντας τα αιτήματα του Δήμου προς το Δασαρχείο που μένουν αναπάντητα ή που συναντούν “τοίχο”.
