Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Κωνσταντέλλος: Σύμβολο εκσυγχρονισμού ο δημοτικός Συμπαραστάτης

Χαιρετισμό στις εργασίες της ετήσιας Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, που πραγματοποιήθηκε  το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου στην Παλαιά Φώκαια του Δήμου Σαρωνικού απέστειλε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, επισημαίνει στο γραπτό του χαιρετισμό ότι ο θεσμός του Συμπαραστάστη “αποτελεί σύμβολο εκσυγχρονισμού” και ότι η μέχρι σήμερα μικρή αποδοχή του από τους δήμους οφείλεται μεταξύ άλλων και σε “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

Αναφερόμενος στον Συμπαραστάτη του Δημότη στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σωτήρη Ελευθερίου, ο δήμαρχος των 3Β τονίζει ότι εξελέγη με πλειοψηφία “κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που απαιτεί ο νόμος”, ενώ  σημειώνει ότι “είναι τιμή για εμάς να διαθέτει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης με τα προσόντα, το κύρος και την αυτοδιοικητική διαδρομή του”.

Το κείμενο που αναγνώστηκε στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Δικτύου:


Ο Θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος έχει εισαχθεί πρόσφατα στην διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί σύμβολο εκσυγχρονισμού για την ενίσχυση τόσο του Κράτους Δικαίου όσο και της ορθής διοίκησης των Δήμων, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και την προστασία των δικαιωμάτων του.  

Στην ολιγοετή πορεία του, ο Θεσμός βρήκε δυστυχώς ελάχιστους υποστηριχτές δεδομένου, ότι λίγοι δήμοι κατάφεραν να εκλέξουν συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, αφού δεν ήταν αρκετοί αυτοί μπορούσαν να δουν το «δάσος», που είναι η δημιουργία ενός φορέα ουσιαστικής και αληθινής διαβούλευσης μεταξύ των πολιτών, της διοίκησης των δήμων και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά βλέπουν μόνο το «δέντρο» των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δήμων και των πολιτών. Συχνά δημιουργείται μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία των δήμων, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους δημότες και ο Θεσμός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που καλείται να το γεφυρώσει. Ο άνθρωπος που θα κληθεί να αμβλύνει τις διαφορές, δεν πρέπει να ανήκει σε καμία από τις τρεις αυτές κατηγορίες. Ο συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του Δήμου, να εξετάζει τα θέματα που τίθενται καθημερινά από τους πολίτες και να διαμεσολαβεί για την αποτελεσματική επίλυσή τους λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του Δήμου και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη από αντίστοιχα θεσμικά όργανα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους πρόσωπο, με βαθιές αυτοδιοικητικές γνώσεις, βαρύνουσα άποψη και βεβαίως να είναι πολιτικά και παραταξιακά ουδέτερος.

sotiris-eleftheriou

Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θεωρήσαμε ότι η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελούσε βασική προτεραιότητα και για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε διάλογο με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να επιλεγεί μία προσωπικότητα που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη θέση. Αποτέλεσμα του διαλόγου ήταν να βρεθεί το πρόσωπο αυτό και να εκλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που απαιτεί ο νόμος. Είναι τιμή για εμάς να διαθέτει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης με τα προσόντα, το κύρος και την αυτοδιοικητική διαδρομή του κ. Σωτήρη Ελευθερίου.

Βασική προϋπόθεση όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικός ο ρόλος του, είναι η διοίκηση να διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον για να ενεργήσει ανεπηρέαστος και χωρίς παρεμβάσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο δικό μας Δήμο και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, κυρίως στις μέρες μας, όπου ο κοινωνικός τομέας εντάσσεται δυναμικά στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας συγχαρώ για την διοργάνωση αυτής της συνδιάσκεψης και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας να καθιερώσετε στα αυτοδιοικητικά δρώμενα τον σημαντικό θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας συγχαρώ για την διοργάνωση αυτής της συνδιάσκεψης και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας να καθιερώσετε στα αυτοδιοικητικά δρώμενα τον σημαντικό θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Ευχαριστώ Πολύ

Ο Δήμαρχος

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας