Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Κωνσταντέλλος και η μαγική εικόνα των αριθμών

Οι ανακρίβειες του διαφημιστικού φυλλαδίου

Σημαντικές ανακρίβειες στα ποσά που δαπανά η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τα δρομολογημένα έργα της περιέχει το διαφημιστικό φυλλάδιο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που μοιράστηκε προ εβδομάδων σε όλα τα σπίτια του Δήμου.

Το παράδοξο είναι ότι οι αριθμητικές αλχημείες που επέλεξε να κάνει το επιτελείο του δημάρχου δεν συρρικνώνουν τους αριθμούς, αλλά το αντίθετο!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, όσο μεγαλύτερα τα ποσά, τόσο μεγαλύτερο το έργο του, σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στους δημότες.

Η ανάπλαση της πλατείας του Διλόφου στη Βάρη, που υπέστη την εβδομάδα που πέρασε μια πρωτοφανή καταστροφή με τη βύθιση ενός τμήματός της, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση.

Το έγχρωμο φυλλάδιο απολογισμού του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αναφέρει ότι για το ολοκληρωμένο αυτό έργο δαπανήθηκαν 285.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως, το έργο αυτό κόστισε μόλις 112.054 ευρώ!

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση φουσκωμένου ποσού είναι η ανάπλαση της πλατείας της Βάρκιζας.

Στο φυλλάδιο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος γράφει ότι το κόστος του έργου, που έχει δημοπρατηθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει λόγω προσφυγής στο ΣτΕ, ανήλθε σε 300.000 ευρώ, ενώ θα κοστίσει στον Δήμο μόλις 127.731 ευρώ!

Το ίδιο και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της πλατείας Ζησιμοπούλου που αναφέρεται ότι θα κοστίσει 600.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό ποσό είναι 569.000 ευρώ.

Δεν ήταν εφικτή προς ώρας μια πλήρης διασταύρωση των ποσών, αλλά τα παραπάνω παραδείγματα που προέρχονται όλα από τη Βάρη είναι άκρως ενδεικτικά.

Το επιχείρημα των μηδενικών

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο φυλλάδιό του δεν έγραψε ψέμματα, αλλά συνειδητές ανακρίβειες.

Ως γνωστόν, υπάρχει μεγάλη διαφορά πλέον μεταξύ της αξίας στον προϋπολογισμό ενός έργου και του ποσού που τελικά κοστίζει για το δημόσιο ταμείο. Κι αυτό διότι κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, οι εργολάβοι που συμμετέχουν προσφέρουν εκπτώσεις που φτάνουν πλέον ή και ξεπερνούν το 60% της αρχικά προϋπολογισθείσας τιμής (η οποία προσδιορίζεται από το ΤΕΕ).

Τα έργα που αναφέρθηκαν είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στην τελική τους φάση, οπότε η διοίκηση του Δήμου γνώριζε άριστα το πραγματικό τους κόστος, αφού οι δημοπρασίες είχαν γίνει και οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί πριν την έκδοση του φυλλαδίου.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επέλεξε όμως να αναφέρει το αρχικό προϋπολογισθέν ποσό διότι ήθελε να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα διάθεσης τεράστιων πόρων.

Ειδικά για τη Βάρη, τη δημοτική ενότητα των 3Β με τα σοβαρότερα και πιο δομικά προβλήματα, όπου η δημοτική αρχή δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κανένα έργο πνοής, το μόνο επιχείρημά της είναι ο …προϋπολογισμός και τα μηδενικά στα Τεχνικά Προγράμματα.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, στη Δημοτική Ενότητα Βάρης διατίθενται συνολικά πόροι ύψους άνω των 32 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό μη πραγματικό. Λίγες σελίδες παρακάτω, αναφέρεται ότι οι αντίστοιχοι πόροι για τη Βούλα είναι 8,6 εκατομμύρια ευρώ.

Χρειάστηκε μια …μικρή παραχάραξη, αλλά το πολιτικό επιχείρημα είναι έτσι πιο καθαρό: Η Βάρη (υποτίθεται ότι) έχει προτεραιότητα…

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 5 Αυγούστου 2017)

Advertisement