Η αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος ως προς τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού αλλά και το έντονο αίτημα της κοινωνίας για ένα διαφορετικό όραμα ως προς την πολεοδόμηση της Αττικής ήταν τα βασικά συμπεράσματα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσε η εφημερίδα Καθημερινή την Πέμπτη 27 Μαρτίου με θέμα τον ΝΟΚ και τη σχέση περιβάλλοντος και δόμησης.
Καταλύτης για την ανάδειξη των έντονων αντιθέσεων υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο οποίος αντιπαρατέθηκε ανοιχτά και με καίρια επιχειρήματα τόσο με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό με τους βρέθηκε στο ίδιο πάνελ.
«Ο δρόμος προς την κόλαση»
Τον διάλογο που συντόνισε η δημοσιογράφος Γιούλη Επτακοίλη άνοιξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απαντώντας στο ερώτημα «απέναντι σε τι πολεμά» με τις προσφυγές και τις έντονες δημόσιες παρεμβάσεις του κατά του ΝΟΚ. «Πολεμάμε να διασώσουμε τις πόλεις μας από έναν νόμο που σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο και στον λάθος χρόνο», είπε χωρίς περιστροφές και τόνισε ότι «το τσιμέντο είτε είναι πράσινο είτε γκρι, είναι το ίδιο αντιπεριβαλλοντικό», σχολιάζοντας ότι όταν αυξάνεται η δόμηση με πρόσχημα την ενεργειακή εξοικονόμηση «μοιάζει με τον δρόμο προς την κόλαση που είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Ο Δήμαρχος κάνοντας πολύ πιο παραστατικές τις καταγγελίες του περί αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της πόλης που επέφερε η δυνατότητα να εφαρμόζονται συνδυαστικά τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, μια ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, έδειξε φωτογραφίες δορυφόρου από οικόπεδο στο κέντρο της Βούλας. Έγινε έτσι φανερό σε όλη την κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που φιλοξένησε την εκδήλωση, ότι οι οικοδομές του ΝΟΚ εξαντλούν σχεδόν κάθε σπιθαμή των οικοπέδων και αποκτούν πολύ μεγάλο ύψος, συνιστώντας «κτηριακές τερατογενέσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν εισακουστήκαμε από την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα και σημείωσε ότι υπάρχει «έλλειψη εμπιστοσύνης των Δήμων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος». Συμπλήρωσε ότι «η αυτοδιοίκηση κρατά μικρό καλάθι» για το μέλλον ακόμη και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που πάγωσε τον ΝΟΚ. Ο λόγος είναι, όπως κατήγγειλε, ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, από όπου μπορούν να αναβιώσουν σε δεύτερο χρόνο τα μπόνους δόμησης ανά περιοχή, εγκρίνονται τελικά αποκλειστικά από την κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση να διατυπώνει απλώς μια γνώμη που δεν είναι δεσμευτική.
Σε ένα ευρύτερο σχόλιο στις καταληκτικές του παρατηρήσεις, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι «αν η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι η οικοδομή, τότε απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο». Σημείωσε το παράδοξο να ανθεί η οικοδομική δραστηριότητα και αντί για φθηνότερες κατοικίες να σημειώνονται εκρήξεις στις τιμές και η χώρα να περνά στεγαστική κρίση. «Το σημερινό τσιμεντένιο χάος πρέπει να γίνει πράσινο, η πόλη να ανασάνει», κατέληξε.
Σφάλματα και …«λαϊκισμός»
Σε θέση άμυνας βρέθηκε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που δέχτηκε τα φραστικά πυρά του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου πολλές φορές. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο αρκετά ετερογενές ακροατήριο της εκδήλωσης που αποτελείτο κατά βάση από συνδρομητές της Καθημερινής, ο Δήμαρχος των 3Β εισέπραξε τρεις φορές ένα θερμό και αυθόρμητο χειροκρότημα σε σχόλια που είχαν ως στόχο τον πρώην υπουργό. Εκείνος αναγνώρισε ότι «υπήρξαν υπερβολές» και «προφανή σφάλματα» στα πολεοδομικά νομοθετήματα που συνέταξε ή εφάρμοσε και είπε ότι αυτά διορθώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός απέδωσε το πολεοδομικό χάος στην αυθαίρετη δόμηση, αθωώνοντας τον ΝΟΚ και στηλίτευσε τον «περιβαλλοντικό λαϊκισμό» όπως είπε που αποτρέπει τις κυβερνήσεις να ασχοληθούν αποφασιστικά με τα αυθαίρετα.
Απαντώντας σε ερώτημα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για ποιο λόγο τα κίνητρα του ΝΟΚ δεν ήταν οικονομικά αλλά έδιναν επιπλέον τετραγωνικά, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «οι δημοσιονομικές ικανότητες είναι πάντα ασφυκτικές». Σχολιάζοντας ο τέως υπουργός τη θέση για μείωση του όγκου στις οικοδομές, είπε ότι τις προτιμά «πιο λεπτές και πιο ψηλές». Περαιτέρω, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η ευθύνη της πολεοδόμησης πρέπει να παραμείνει κεντρικά στο κράτος και άφησε αιχμές για τη διαφθορά των υπηρεσιών δόμησης των Δήμων, κατηγορία που απέκρουσε έντονα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Στη συζήτηση παρενέβη ακόμα ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε ότι η πολεοδομική ανάπτυξη αφέθηκε να εξελιχθεί χωρίς πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση αντί να ελέγξει τους επενδυτές, τους ευνόησε αφειδώς νομοθετικά.
Ο αρχιτέκτονας Πάνος Δραγώνας προειδοποίησε ότι «οι πόλεις πλάθονται από την πολεοδομική νομοθεσία» και διαπίστωσε ότι «κάτι δεν πάει καθόλου καλά» αφού οι εξαγγελίες του ΝΟΚ προς δεκαπενταετίας για πράσινες πολυκατοικίες διαψεύστηκαν πανηγυρικά. «Οποιοδήποτε όραμα για το μέλλον των πόλεων πρέπει να ξεκινήσει από τη μείωση του όγκου των κτηρίων» είπε με έμφαση.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μίλησε για τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ που δημιούργησαν σε κατοίκους και επενδυτές, όπως είπε, την αντίληψη ότι δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου στη χώρα.
Όλη η εκδήλωση: